Алтернативна медицина и здраве

Зеленият чай е безполезен за предпазване от рак на гърдата

Японски учени опровергаха идеята, че зеления чай може да предпазва от рак на гърдата, съобщава EurekAlert!

В редица предишни изследвания беше показано, че заболеваемостта от рак на гърдата може да бъде умерено намалена при жените, които редовно консумират тази напитка. Обаче количествената оценка на този ефект и статистическата достоверност на получените резултатите се различаваха съществено, което не е позволяваше да се достигне до еднозначно заключение.

За да се изясни това, група учени от Националния онкологичен център в Токио провели мащабно изследване за профилактичния ефект на зеления чай при рака на гърдата. В него участвали около 54 000 жени. Всички те били помолени два пъти да попълнят въпросник за употребата на зелен чай, през пет години.

През този период учените регистрирали всички случаи на рак на гърдата при участничките в експеримента, по данни на профилните болници и онкологичните регистри. Нивото на потребление на зелен чай при жените варирало от по-малко от една чаша на седмица (12 % от участничките) до повече от пет чаши на ден (27 %).

Съпоставяйки количеството на употребяваната напитка и честотата на рак на гърдата, изследователите, под ръководството на Мотоки Ивасаки, заключили, че тези параметри са напълно несвързани помежду си, независимо от сорта на чая. По този начин, данните за профилактичните ефекти на зеления чай в тази форма на рак се оказали погрешни.

Изследването е публикувано в списанието Breast Cancer Research.

Бъдете внимателни с употребата на зелен чай! За повече информация вижте статията в раздел Билколечение за: Зелен чай (Green Tea)

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации