Зелен чай (Green Tea)

Зелен чай

Произвежда се чрез елиминиране на ферментационният процес, но без активиране на съдържащите се ензими. Първата стъпка е подлагане на изчистване чрез японския метод на изпаряване или китайския процес на сухо нагряване. И двете страни са най-големите производители на зелен чай. Зеленият чай по някаква необяснима причина е постигнал статута на “здравословна храна”, въпреки че той има някои значително “нездравословни” качества.

Зеленият чай съдържа тритерпенови сапонини, които имат способността да разпадат еритроцитите (червени кръвни клетки), дори когато чая е силно разреден. Зеленият чай също така е с високо съдържание на флуроид (130-160mg/kg), калий и алуминиеви йони.

И двата чая- черен и зелен, съдържат кофеин. Студеният чай може да съдържа до 70 мг. кофеин в една чаша, а дори и безкофеиновия не е напълно без кофеин. Кофеинът е открит за първи път в чая през 1827 г. и е наречен теин. По-късно, когато той се оказва химически идентичен с кофеина, името бива пропускано, налагайки по този начин кофеина, като име за подобни съединения.

И двата вида чай съдържат големи количества катехинови танини (10-25%), като тези в зеления чай са повече, отколкото в черния. Ферментацията (черния) частично променя катехините в олигомерни хинони и танинови характеристики. Танините се знае, че намаляват смилаемостта на протеините. Чаша чай съдържа по-малки количества кофеин от кафето, но съдържанието на танин е много по-високо. Въпреки че танините имат противоракови и канцерогенни свойства, се смята, че всичко е в рамките на собствената биохимия на индивида.

Зелен чайСъщо така, зеленият чай съдържа ксантинови алкалоиди (теобромин, теофилин, диметилксантин, ксантин и аденин). Ксантинът е предшественик на пикочната киселина – също открит в много органни меса – което предизвиква бъбречни камъни и подагра.

Тясно свързан с кофеина, теоброминът има диуретични свойства, той е артериален дилейтор и е стимулант на централната нервна система. Той е широко консумиран, не само от чая, но и от кафето, колата и шоколада.

Също така е силно токсичен за кучетата. Департаментът по земеделие на Съединените американски щати (USDA) в последните добавени резултати от изследвания, провеждани от Службата за селскостопански изследвания (1994-96 г. и 1998 г.), показва нивата на кофеин и теобромин, които се консумират от децата през първите девет години. Средният прием е 13,9 мг., като най-много той се приема чрез газирани напитки, чай и шоколад.

Даването на зелен чай на кърмачета и деца, е популярно сред майките, загрижени за по-доброто здраве на децата им. Средните нива на теобромин, отчетени в същите тези деца са 42,5 мг. или 23,8 mg./1000kcal. Теофилинът се цели в сърцето, бронхите и бъбреците, и най-често се използва за лечение на пациенти с астма и Хронична Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ). Противопоказанията за употреба на зеления чай са отбелязани в Билковия справочник (Herbal PDR).

Тези, които имат отслабена сърдечносъдова система, бъбречни заболявания, хиперфункция на щитовидна жлеза, повишена податливост към спазми или някои психически разстройства (например, паника и тревожност), бременните или кърмещите жени, трябва да избягват употребата му.

Продължителната употреба на зелен чай води до същите симптоми като другите кофеинови напитки: безпокойство, раздразнителност, безсъние, сърцебиене, световъртеж, повръщане, диария, загуба на апетит и главоболие. Резорбцията на алкални лекарства може да се забави заради химическото свързване с танините.

Смята се, че е налице предозиране, когато е приет повече от 300 мг. кофеин или пет чаши чай, което може да доведе до симптоми като безпокойство, тремор, както и повишена рефлексна раздразнителност. Първите признаци за отравяне са повръщане и коремни спазми.

Зеленият чай може да попречи на усвояването на атропина, ако се приема през устата. Големите количества могат също да повишат активността на Варфарина (Coumadin), който е кръвен разредител.

Освен това, е известно, че храните, съдържащи танин влияят върху усвояването на Кодеина и Cardec- лекарствата.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Ползата от зеления чай е силно преувеличена

Зеленият чай е безполезен за предпазване от рак на гърдата

Зеленият чай е полезен за очите

Зимзелен (Periwinkle)

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още