Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Зелен чай (Green Tea)

Зелен чай

Произвежда се чрез елиминиране на ферментационният процес, но без активиране на съдържащите се ензими. Първата стъпка е подлагане на изчистване чрез японския метод на изпаряване или китайския процес на сухо нагряване. И двете страни са най-големите производители на зелен чай. Зеленият чай по някаква необяснима причина е постигнал статута на “здравословна храна”, въпреки че той има някои значително “нездравословни” качества.

Зеленият чай съдържа тритерпенови сапонини, които имат способността да разпадат еритроцитите (червени кръвни клетки), дори когато чая е силно разреден. Зеленият чай също така е с високо съдържание на флуроид (130-160mg/kg), калий и алуминиеви йони.

И двата чая- черен и зелен, съдържат кофеин. Студеният чай може да съдържа до 70 мг. кофеин в една чаша, а дори и безкофеиновия не е напълно без кофеин. Кофеинът е открит за първи път в чая през 1827 г. и е наречен теин. По-късно, когато той се оказва химически идентичен с кофеина, името бива пропускано, налагайки по този начин кофеина, като име за подобни съединения.

И двата вида чай съдържат големи количества катехинови танини (10-25%), като тези в зеления чай са повече, отколкото в черния. Ферментацията (черния) частично променя катехините в олигомерни хинони и танинови характеристики. Танините се знае, че намаляват смилаемостта на протеините. Чаша чай съдържа по-малки количества кофеин от кафето, но съдържанието на танин е много по-високо. Въпреки че танините имат противоракови и канцерогенни свойства, се смята, че всичко е в рамките на собствената биохимия на индивида.

Зелен чайСъщо така, зеленият чай съдържа ксантинови алкалоиди (теобромин, теофилин, диметилксантин, ксантин и аденин). Ксантинът е предшественик на пикочната киселина – също открит в много органни меса – което предизвиква бъбречни камъни и подагра.

Тясно свързан с кофеина, теоброминът има диуретични свойства, той е артериален дилейтор и е стимулант на централната нервна система. Той е широко консумиран, не само от чая, но и от кафето, колата и шоколада.

Също така е силно токсичен за кучетата. Департаментът по земеделие на Съединените американски щати (USDA) в последните добавени резултати от изследвания, провеждани от Службата за селскостопански изследвания (1994-96 г. и 1998 г.), показва нивата на кофеин и теобромин, които се консумират от децата през първите девет години. Средният прием е 13,9 мг., като най-много той се приема чрез газирани напитки, чай и шоколад.

Даването на зелен чай на кърмачета и деца, е популярно сред майките, загрижени за по-доброто здраве на децата им. Средните нива на теобромин, отчетени в същите тези деца са 42,5 мг. или 23,8 mg./1000kcal. Теофилинът се цели в сърцето, бронхите и бъбреците, и най-често се използва за лечение на пациенти с астма и Хронична Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ). Противопоказанията за употреба на зеления чай са отбелязани в Билковия справочник (Herbal PDR).

Тези, които имат отслабена сърдечносъдова система, бъбречни заболявания, хиперфункция на щитовидна жлеза, повишена податливост към спазми или някои психически разстройства (например, паника и тревожност), бременните или кърмещите жени, трябва да избягват употребата му.

Продължителната употреба на зелен чай води до същите симптоми като другите кофеинови напитки: безпокойство, раздразнителност, безсъние, сърцебиене, световъртеж, повръщане, диария, загуба на апетит и главоболие. Резорбцията на алкални лекарства може да се забави заради химическото свързване с танините.

Смята се, че е налице предозиране, когато е приет повече от 300 мг. кофеин или пет чаши чай, което може да доведе до симптоми като безпокойство, тремор, както и повишена рефлексна раздразнителност. Първите признаци за отравяне са повръщане и коремни спазми.

Зеленият чай може да попречи на усвояването на атропина, ако се приема през устата. Големите количества могат също да повишат активността на Варфарина (Coumadin), който е кръвен разредител.

Освен това, е известно, че храните, съдържащи танин влияят върху усвояването на Кодеина и Cardec- лекарствата.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Ползата от зеления чай е силно преувеличена

Зеленият чай е безполезен за предпазване от рак на гърдата

Зеленият чай е полезен за очите

Зимзелен (Periwinkle)

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още