Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Рибата вече не е здравословна храна

Днес, широко се препоръчва консумацията на риба като източник на незаменими мастни киселини. Сред основните проблеми на този съвет е факта, че целият морски живот има различни нива на токсини и замърсители. Един от най-противните класове замърсители са така наречените УОЗ (Устойчиви Органични Замърсители). Тази категория се състои главно от диоксини, полихлорирани бифенили и ДДТ. Това води до множество здравни проблеми, включително репродуктивни затруднения, рак и неврологични заболявания.

Най-застрашени са тези, с отслабена имунна система (които включват добрата част от т. нар. здраво население), деца, бременни жени и възрастни хора. Диоксините и полихлорирани бифенили са два от най-опасните химикали, известни на човека, защото те не само са токсични, устойчиви и биоакумулиращи, но също могат да се пренасят на дълги разстояния чрез въздушните течения, като по този начин стават заплаха за хората и дивите животни, живеещи в отдалечени места, където се смята, че е безопасно.

Тъй като те са мастноразтворими, мазната риба и добавките с рибено масло могат да бъдат богати източници на УОЗ. Тези токсични химикали, заедно с тежките метали, са особено акумулирани в черния дроб на рибите – важен факт, който трябва да се отчита, когато се приемат добавки с масло от черен дроб на риба. Не е тайна вече, че хората, които редовно консумират риба, ще имат по-големи нива на токсични химикали в телата си, отколкото тези, които ядат риба, само от време на време, или които не я консумират въобще.

Друг химически замърсител е живакът. Въпреки че се среща естествено в околната среда, най-големи количества са изпуснати в атмосферата от горенето и изгарянето на въглищата в електроцентралите, а също и от минните и промишлени процеси. Само в САЩ всяка година се отделят повече от 40 тона живак в атмосферата, процесът приключва във водата, когато той се променя във формата, наречена метил- живак, който се натрупва в рибите, колкото по-възрастни и по-големи стават те. Рибите, които са склонни да имат високи нива на УОЗ в телата си са по-възприемчиви към натрупванията на живака.

Жените в крайбрежните райони имат по-високи нива на живак от тези, които живеят във вътрешността. Колкото и да е странно, на бременните жени се препоръчва да ядат повече риба, за да получат ценните омега-3 мастни киселини за тяхното неродено дете. Правейки това, обаче, те излагат на голям риск своето бебе. Плодът, излаган на живак може има проблеми в обучението и други неврологични проблеми. Това не е изолиран проблем, срещаш се в далечния север.

Смята се, че 10% от всички американски жени (около 7 милиона) имат живачни нива над това, което се счита за средно. Въпреки тези констатации, рибите все още се препоръчват – но в по-малки дози. Значителни количества незаменими мастни киселини се срещат само в океанските риби, които ядат планктон, богат на ALA. Това не се отнася за рибата от развъдниците, която се храни с различни високо- протеинови концентрати.

Според професор Франк Ху, който проведе 16-годишно проучване на връзката между омега-3 мастните киселини и сърдечните заболявания при жените, отглежданата риба като цяло почти не съдържа омега-3. Освен това, заради замърсителите, някои изследователи предупреждават, че консумирането на повече от едно хранене с отглеждана риба на месец или два, увеличава риска от рак. Все едно всичко изброено дотук не е достатъчно зле, че се оказва, че отглежданата риба също може да съдържа и негорими материали!

Въпреки че те са били открити предимно в маслото от черен дроб на треска, отглежданата риба (сьомга, включително европейска), която е хранена с фуражи, съдържащи чернодробни масла, е много по-вероятно да има PBDEs (полибромирани дифенил етери). PBDEs се появяват в най-различни необичайни места като човешката кърма в Съединените щати и яйцата на сокола скитник в Швеция.

Рибените масла се използват като фуражни добавки за животните, включително овце, крави и пилета. Разбира се, замърсители са открити също и в растителните храни. Ето защо е толкова важно да използвате органични храни, когато е възможно. Тъй като органичното производство, не може да бъде достъпно за всички, това е достатъчна причина за хората да полагат всички усилия да си ги отглеждат сами. До тогава, консумирайте повече храни, които съдържат най-малко количество замърсители.

Освен замърсителите, рибата се определя като важна храна и алерген. Реакциите към рибите са сред най-разпространените хранителни алергии, открити при възрастни хора и деца. Но, рибата не винаги се “вижда”. Рибите могат да бъдат намерени в такива изделия, като сос “Вустершир”, който може да съдържа аншоа, салата Цезар и имитациите на морски дарове.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Витамин Ф (F). Опорна точка

Пържената риба повишава риска от инсулт

Употребата на рибни мазнини намалява риска от рак на гърдата

Рибата и Омега-3 мастните киселини намаляват холестерола

Рибно-базираните основни мастни киселини повишават някои рискове

Влошено качество на рибените масла

Живакът

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации