Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Рибно-базираните основни мастни киселини повишават някои рискове

Изследвания установиха, че когато е приета DHA (от рибено масло) без добавен витамин Е има значително намаляване на количеството витамин Е в черния дроб и плазмата. Има тясна връзка между прекисното окисление и сърдечносъдовите заболявания, а също и други заболявания, включително рак, катаракта, отслабване на имунната система, мозъчна дисфункция.

Затова на тези, които вземат рибено масло като добавки, или чиито диети са с високо съдържание на риба, силно им се препоръчва да добавят и витамин Е. Това е основното предимство на растителните основни мастни киселини пред тези в рибеното масло. Дори високите дози омега-3 от растителен източник не могат да предизвикат дефицит на витамин Е, а рибеното масло и други подобни (съдържащи DHA и EPA) добавки могат.

Формирането и развитието на атеросклероза е пряко свързано с липидното прекисно окисление (влошените EFA, които създават транс мазнини). Когато използвали DHA за намаляване на този риск, DHA се превръщала в помощник на болестта, ако не били налични достатъчни количества антиоксиданти. Някои учени са загрижени, че добавките с рибено масло, както се оказва, понижават имунния отговор срещу инфекцията.

Умерени до високи дози от EPA- но не от омега-3 – могат да намалят активността на естествените клетки-убийци при здрави хора. Естествените клетки- убийци играят важна роля в защитата на организма срещу вирусни инфекции.

Изследователи в Tufts University Human Nutrition Center установили, “че рибеното масло намалява производството на Т-клетки и други лимфоцити най-малко на 63%” и фактически, използването на този метод създава недостиг на витамин Е в техните експерименти: “Приемането на рибено масло е класически метод за индуциране дефицит на витамин Е при лабораторни опити”. Друг рисков фактор е за тези, които приемат антикоагуланти (кръвни разредители), особено аспирин, уорфарин, далтепарин и еноксапарин.

Рибеното масло е склонно да засилва ефектите на кръвното разреждане; и тези пациенти са с по-голям риск от кръвоизливи, в това число и вътрешни кръвоизливи. Кръвните разредители помагат за предпазване от сърдечни атаки, но те могат да увеличат риска от хеморагичен инсулт. Следователно, на тези, които са на антикоагуланти и с високо кръвно налягане не се препоръчва да вземат добавки с рибено масло.

Диабетиците са изложени на по-голям риск от сърдечно заболяване и понастоящем се препоръчва да не използват добавки с рибено масло.

Въпреки че изследванията са показали, че добавките понижават нивата на триглицеридите, добавките с рибено масло имат тенденция да увеличават LDL холестерола, често наричан “лош” холестерол. Увеличението било значително, особено при тези, които приемали по- високи дози.

Използвани съкращения:

EFA- Незаменими (основни) мастни киселини

EPA (eicosapentanoic acid)- неосновна мастна киселина

DHA (docosahexanoic acid)- неосновна мастна киселина

ALA (алфа-линоленова киселина) [N-3, Омега-3]- основна мастна киселина

LA (линоленовата киселина) [N-6, Омега-6]- основна мастна киселина

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Рибата вече не е здравословна храна

Не всички рибени масла са еднакви

Основните мастни киселини (витамин F) се разрушават много лесно особено предварително изменените

Витамин Ф (F). Опорна точка

Пържената риба повишава риска от инсулт

Употребата на рибни мазнини намалява риска от рак на гърдата

Рибата и Омега-3 мастните киселини намаляват холестерола

Рибно-базираните основни мастни киселини повишават някои рискове

Тест за недостиг на витамини и минерали

ТЕСТ ЗА АЛЕРГИИ

НАПРАВЕТЕ СИ ТЕСТ

ЗАБОЛЯВАНИЯ

НАТУРАЛНИ ТЕРАПИИ

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

РЕЦЕПТИ- ЛЕЧЕБНИ

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации