Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Основните мастни киселини (витамин F) се разрушават много лесно, особено предварително изменените

Незаменимите (основни) мастни киселини (EFA), особено омега-3, са неустойчиви на светлина, кислород, топлина, метали и време за обработка и съхранение. Светлината може да предизвика свободно- радикални верижни реакции, които превръщат EFA- киселините в алдехиди, кетони и други токсични и нетоксични продукти, като по този начин се унищожават техните жизнени свойства.

Светлината разрушава EFA- киселините в маслото 1000 пъти по-бързо от кислорода и е причината, поради която студено пресованите масла се продават в тъмни бутилки. Кислородът е причината EFA- киселините да гранясват, което води до техния неприятен, горчив или рибен вкус и мирис. Гранясалите мазнини са свързани с повишени нива на рак, сърдечни заболявания, атеросклероза, както и различни други здравословни проблеми.

Топлината разрушава EFA- киселините като усуква молекулата в неестествена форма, което води до производство на вредни свободни радикали и други токсични вещества. Металите, например, никел и алуминий са катализатори в процеса на хидрогениране. Времето е унищожителен фактор. Веднага, след като рибата умре, нейните компоненти започват да се развалят. Същото важи и за маслодайните семена и зърна.

Това влошаване се ускорява по време на съхранението и преработката, дори когато са добавени стабилизатори. Основните признаци на влошаване са гранивостта, както е видно от “рибения вкус” или “вкуса”, който оставя дращещо усещане в гърлото. Едно изключение могат да бъдат семената на Чиа, които не губят своите естествено срещащи се антиоксиданти (хлорогенови и кофеинови киселини).

Изглежда това е тайната на древните да съхраняват семената за дълго време, без те да се повредят. Трябва да имате предвид, че когато рибата е варена или консервирана, почти всички полезни вещества са загубени и те дори могат да се обърнат срещу вас, да бъдат вредни. В действителност, EFA-киселините в рибените масла се унищожават пет пъти по-бързо, отколкото компонентите в растителните масла, Омега-3 е пет пъти по-чувствителна, отколкото Омега-6.

Едно допълнение към вредата е и факта, че при готвене токсините се запазват, за разлика от полезните мастни киселини. Затова днес, заради токсини и паразити, консумирането на сурова риба не трябва да бъде ваш избор! Разрушаването чрез окисление е решаващ фактор, относно добавките с EPA и DHA- киселини. Омега-3 е сравнително стабилно съединение, изменени форми няма, което рязко увеличава образуването на свободни радикали.

Съществува тясна връзка между прекисното окисление (свободна радикална атака на клетките) и сърдечносъдовите заболявания, както и други такива болести като рак, катаракта, спад на имунната система и мозъчна дисфункция. Проучванията са показали, че рискът от CHD (коронарна болест на сърцето) наистина намалява чрез ефектите на EPA и DHA, но само, ако има достатъчна оксидативна защита, за да се намали, както прекисното окисление на липидите, така и разрушаването на клетъчната антиоксидантна система.

Ето защо много производители на добавки с рибено масло, по общо мнение, включват антиоксиданта витамин Е (алфа-токоферол)- не само за предотвратяване на окисляването, а също така и за поддържане на EPA / DHA стабилността, след като се консумира. Обаче, това малко количество витамин Е не предлага достатъчна защита. Витамин Е обикновено се използва в по-евтината му синтетична форма и се добавя само за увеличаване срока на годност.

Това няма нищо общо със здравето на получателя. Добре известно е, че ефикасността на синтетичния витамин Е е наполовина по-ниска от тази на натуралния. Добавянето на Витамин Е е много важно, ако се консумира риба или приема рибено масло, което ще разгледаме в Причина № 4.

Използвани съкращения:

EFA- Незаменими (основни) мастни киселини

EPA (eicosapentanoic acid)- неосновна мастна киселина

DHA (docosahexanoic acid)- неосновна мастна киселина

ALA (алфа-линоленова киселина) [N-3, Омега-3]- основна мастна киселина

LA (линоленовата киселина) [N-6, Омега-6]- основна мастна киселина

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Витамин Ф (F). Опорна точка…

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации