Основните мастни киселини (витамин F) се разрушават много лесно, особено предварително изменените

Незаменимите (основни) мастни киселини (EFA), особено омега-3, са неустойчиви на светлина, кислород, топлина, метали и време за обработка и съхранение. Светлината може да предизвика свободно- радикални верижни реакции, които превръщат EFA- киселините в алдехиди, кетони и други токсични и нетоксични продукти, като по този начин се унищожават техните жизнени свойства.

Светлината разрушава EFA- киселините в маслото 1000 пъти по-бързо от кислорода и е причината, поради която студено пресованите масла се продават в тъмни бутилки. Кислородът е причината EFA- киселините да гранясват, което води до техния неприятен, горчив или рибен вкус и мирис. Гранясалите мазнини са свързани с повишени нива на рак, сърдечни заболявания, атеросклероза, както и различни други здравословни проблеми.

Топлината разрушава EFA- киселините като усуква молекулата в неестествена форма, което води до производство на вредни свободни радикали и други токсични вещества. Металите, например, никел и алуминий са катализатори в процеса на хидрогениране. Времето е унищожителен фактор. Веднага, след като рибата умре, нейните компоненти започват да се развалят. Същото важи и за маслодайните семена и зърна.

Това влошаване се ускорява по време на съхранението и преработката, дори когато са добавени стабилизатори. Основните признаци на влошаване са гранивостта, както е видно от “рибения вкус” или “вкуса”, който оставя дращещо усещане в гърлото. Едно изключение могат да бъдат семената на Чиа, които не губят своите естествено срещащи се антиоксиданти (хлорогенови и кофеинови киселини).

Изглежда това е тайната на древните да съхраняват семената за дълго време, без те да се повредят. Трябва да имате предвид, че когато рибата е варена или консервирана, почти всички полезни вещества са загубени и те дори могат да се обърнат срещу вас, да бъдат вредни. В действителност, EFA-киселините в рибените масла се унищожават пет пъти по-бързо, отколкото компонентите в растителните масла, Омега-3 е пет пъти по-чувствителна, отколкото Омега-6.

Едно допълнение към вредата е и факта, че при готвене токсините се запазват, за разлика от полезните мастни киселини. Затова днес, заради токсини и паразити, консумирането на сурова риба не трябва да бъде ваш избор! Разрушаването чрез окисление е решаващ фактор, относно добавките с EPA и DHA- киселини. Омега-3 е сравнително стабилно съединение, изменени форми няма, което рязко увеличава образуването на свободни радикали.

Съществува тясна връзка между прекисното окисление (свободна радикална атака на клетките) и сърдечносъдовите заболявания, както и други такива болести като рак, катаракта, спад на имунната система и мозъчна дисфункция. Проучванията са показали, че рискът от CHD (коронарна болест на сърцето) наистина намалява чрез ефектите на EPA и DHA, но само, ако има достатъчна оксидативна защита, за да се намали, както прекисното окисление на липидите, така и разрушаването на клетъчната антиоксидантна система.

Ето защо много производители на добавки с рибено масло, по общо мнение, включват антиоксиданта витамин Е (алфа-токоферол)- не само за предотвратяване на окисляването, а също така и за поддържане на EPA / DHA стабилността, след като се консумира. Обаче, това малко количество витамин Е не предлага достатъчна защита. Витамин Е обикновено се използва в по-евтината му синтетична форма и се добавя само за увеличаване срока на годност.

Това няма нищо общо със здравето на получателя. Добре известно е, че ефикасността на синтетичния витамин Е е наполовина по-ниска от тази на натуралния. Добавянето на Витамин Е е много важно, ако се консумира риба или приема рибено масло, което ще разгледаме в Причина № 4.

Използвани съкращения:

EFA- Незаменими (основни) мастни киселини

EPA (eicosapentanoic acid)- неосновна мастна киселина

DHA (docosahexanoic acid)- неосновна мастна киселина

ALA (алфа-линоленова киселина) [N-3, Омега-3]- основна мастна киселина

LA (линоленовата киселина) [N-6, Омега-6]- основна мастна киселина

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Витамин Ф (F). Опорна точка…

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации