Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

За кого са полезни патладжаните?

Малко история за патладжаните

Ако източните народи винаги са се отнасяли към патладжана с благоговение, и дори го наричали “цар на зеленчуците”, то европейците се страхували да ядат тези плодове. Началото на това предубеждение поставили древните гърци, които вярвали, че патладжана помрачава ума. Отношението към патладжана в Европа се променило след откриването на Америка.

Моряците видели, че индианците с голямо удоволствие ядели патладжани и при това оставали с разсъдъка си… В края на XVII век патладжанът става популярен. От този зеленчук се приготвя кьопоолу, пържат го на филийки, задушават го, мариноват го, в много южни народи маринованите патладжани се използват като алтернатива на маринованите гъби.

За кого е полезен?

За кого са полезни патладжаните?С изобилие от витамини патладжанът не може да се похвали. В него има и аскорбинова киселина (витамин С), и витамини, и каротин, но, уви, в малки количества. Обаче, тази липса на витамини се компенсира с голямо количество други полезни хранителни вещества.

За сърдечноболните. Основното предимство на патладжаните- способност да извеждат от организма лошия холестерол, поради което диетолозите съветват хората, склонни към сърдечносъдови заболявания, да ги включват в своето хранене.

Патладжанът е богат на минерали, особено калий, който нормализира сърдечната функция.

За отслабващите. Изобилието от фибри плюс ниската калоричност, правят патладжана чудесно допълнение към всяка диета. Тези, които желаят да отслабнат трябва да имат предвид само едно – патладжанът с удоволствие поема мазнините, в които се пържи, и разбира се, след това престава да бъде диетичен. Но това не означава, че пърженият патладжан е забранен за отслабващите- той ще поеме по-малко мазнина, ако нарязаните филийки се поставят за 10 минути в студена вода.

За красота. Плодът на младостта- именно така го наричали много народи, вярвайки, че ако се ядат много “синилки” ранни бръчки не ви заплашват. В това твърдение наистина има някаква истина. Патладжанът съдържа вещества, които стимулират производството на колаген, който е отговорен за еластичността на кожата, както и вещества, които поддържат кожата влажна, а оттам и да не остарява.

За възрастните хора. В състава на патладжана има вещества, които укрепват костната и хрущялна тъкан. Ето защо, патладжаните могат да забавят развитието на артрита, остеоартрозата и остеопорозата- заболявания, които се проявяват в определена възраст.

За юношите. Сокът на патладжана е със силни антибактериални свойства, така че патладжанът е един вид “природен антибиотик”, който помага да се справите с пришките и гнойните пъпки по лицето. Можете да втривате в проблемните области сок от патладжан, а можете да си направите и маска. Нарежете на тънки ивици зеленчука и го наложете върху лицето (с изключение областта около очите), отгоре сложете кърпа или марля, дръжте 10 минути. След тази маска трябва да изплакнете лицето си с мляко или минерална вода.

За хипертониците. За профилактика на хипертония се приема по 1 чаена лъжичка смляна на прах кора от патладжан, преди ядене.

За отказващите се от тютюнопушенето. В плодовете на патладжана има много никотинова киселина, която помага отказването от никотина по-лесно. Така че патладжанът може да бъде добра алтернатива на никотиновите лепенки.

Кога не трябва да ядете патладжани?

Ако имате язва, остър гастрит или склонност към стомашни разстройства, най-добре е да изключите от менюто си патладжаните. Проблемът е в това, че патладжанът съдържа много фибри и трудно смилаеми влакна, което може да доведе до влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

Още по темата:

Лечение и изчистване на кръвоносните съдове – лечебна картинка

Лен (Flax)

Мазнини и масла

Протеини

100 най-полезни за вашето здраве храни

Съдържание на витамини и минерали в някои от най-консумираните храни

Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Пребиотици

8 прости правила за стройна фигура!

Фитохимикали

Какво знаем за “сърдечния витамин” Q10?!

Здравословно хранене

Свързани публикации