Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Фитохимикали

Фитохимикали

Фитохимикалите обикновено се наричат фитонутриенти и в действителност това име се използва много по- често. Те са химически съединения, открити в растенията, които не са необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Но те притежават защитни, предпазващи от заболявания свойства.

С други думи, фитохимикалите нямат никаква хранителна стойност за нас, но носят полза, защитавайки ни от болести, като рак, например. Известни са над 1000 фитохимикала и се смята, че само една порция зеленчуци може да съдържа повече от 100 фитохимикални съединения. Растенията произвеждат фитохимикали, за собствена защита, но последните открития показват, че фитохимикалите предпазват също и хората.

Някои от най-известните фитохимикали са изофлавоните в соята, ликопена в доматите и флавоноидите в плодовете. Много от известните фитохимикали работят като антиоксиданти, стимулират ензимите, намесват се в ДНК-репликацията, имат антибактериално действие и имитират хормони. Фитохимикалите с антиоксидантни свойства могат да бъдат открити в плодовете и зеленчуците като грозде, моркови, лук, праз и чесън.

Фитохимикалът, открит в зелето, индол, стимулира ензимите, които си взаимодействат с естрогена и е бил свързан с намаляване на риска от рак на гърдата. Бобовите растения съдържат фитохимикал наречен “сапонин”, който се намесва в репликацията на клетъчната ДНК и потиска размножаването на раковите клетки. Фитохимикалът в чесъна алицин е било доказано, че има антибактериални свойства.

Соята съдържа изофлавон-фитохимикал, който имитира човешкия естроген и намалява симптомите на менопауза и остеопороза. Четири от водещите причини за смъртност в САЩ- рак, диабет, сърдечносъдови заболявания и хипертония са свързани с фитохимикали, за профилактика или лечение на тези заболявания.

Най-лесният начин за получаване на повече фитохимикали в храненето е, чрез приемането на повече пресни плодове зеленчуци, боб и чрез хранителни добавки. В САЩ препоръчват 5 до 9 порции на ден с пресни плодове и зеленчуци, докато повечето хора приемат средно от 1 до 2 порции. Едно изследване показва, че на всеки девет американци, един въобще не е консумирал плодове и зеленчуци в деня на изследването.

Още по темата:

Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Митовете за протеините

Здравословно хранене

Витамин F. Опорна точка…

Хранене на органите

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации