Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Биофлавоноиди (Bioflavonoids)

Биофлавоноидите, защитаващи клетките на растенията, понякога са наричани витамин Р. Попадайки в нашия метаболизъм, те смятат, че пак се намират в организма на растението и продължават да работят за наше благо. Известни са ни около седем хиляди различни флавоноиди. Най-често те имат цвят и придават на плодовете прекрасен червен или син цвят.

Фактът, че те се натрупват предимно под кората на плодовете и зеленчуците, има своите причини: със своя цвят и мирис те привличат полезните насекоми или отблъскват вредните. По същия начин, растенията се защитават от микроорганизми, паразити, гъби или бактерии. Цялата медицина на нашите предци или на примитивните народи в наше време, представлява сама по себе си използване на флавоноиди за човешкия организъм.

Към групата биофлавоноиди се отнасят такива известни вещества, като цитрин, хесперидин, рутин или кверцетин. Структурата на молекулите, също е разнообразна, както и самия растителен свят. В нашето тяло те действат като витамини. Защитавайки, например, витамин С от окисляване, те могат да увеличат ефективността на този ценен имунен препарат двадесет пъти. Докато витамин С осъществява своята защитна функция в големите кръвоносни съдове, биофлавоноидите контролират областта на микроскопичните капиляри, доставяйки на всяка клетка чрез своите тънки прозрачни стени хранителни вещества.

Тяхната работа, която те за милиарди години са научили в растенията, е да се борят срещу причинителите на болестите и да укрепват нестабилните капилярни стени. Затова, тези вещества са идеално средство за лечение на хемороиди, варикозни разширени вени и вътрешни кръвоизливи. Според последните изследвания, биофлавоноидите помагат при високо кръвно налягане, алергии, анемия, високо съдържание на мазнини в кръвта, кървене от носа и венците и страничните ефекти на контрацептивите.

Вътрешноматочното кървене се лекува чрез биофлавоноиди в продължение на четири дни без всякакви рецидиви. Поради факта, че тези натурални растителни продукти допринасят за кръвообращението, те са оптимално подходящи за профилактика на венозни заболявания, сърдечносъдови заболявания и инсулти. Подобно на витамините от група В, които формират голямо семейство, биофлавоноидите заедно с витамин C също образуват общност. Обединява ги това, че те, за разлика от другите витамини, не съдържат азот.

Всички те са сходни по химическа структура и се смятат за най-динамичното оръжие на нашата имунна система. Тяхната отбранителна стратегия в борбата с всички видове бактерии и вируси е, че те не допускат появата на инфекции. Известни са все повече доказателства, че те са в групата на малкото вещества, които могат да се свързват и извеждат от тялото такива токсични елементи като мед и олово.

Тъй като в нашите домове токсичните вещества са колкото искаш, важно е винаги на масата да има пресни плодове, салати и зеленчуци. Желателно е да ги ядете в суров вид, тъй като биофлавоноидите се разрушават от светлина, висока температура и кислород. Биохимиците препоръчват Всеки ден към основната храна (яйца, пилешко и риба) добавяйте сурови продукти от магазина на природата.

На физиолозите е ясно, защо само след седмица вие ще се почувствате по-бодри: биофлавоноидите помагат по-дълго да съхраните стимулиращия хормон на надбъбречните жлези адреналин. Вие ще спрете така бързо да се уморявате и по-дълго ще запазвате свежестта си. Особено богати на витамина: плодове, домати, зелени чушки, елда, броколи, червени чушки, салати, зеленчуци.

Още по темата:

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас…

Заболявания

Натурални терапии

Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Митовете за протеините

Витамин F. Опорна точка…

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Свързани публикации