Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Биофлавоноидите, защитаващи клетките на растенията, понякога са наричани витамин Р. Попадайки в нашия метаболизъм, те смятат, че пак се намират в организма на растението и продължават да работят за наше благо. Известни са ни около седем хиляди различни флавоноиди. Най-често те имат цвят и придават на плодовете прекрасен червен или син цвят.

Фактът, че те се натрупват предимно под кората на плодовете и зеленчуците, има своите причини: със своя цвят и мирис те привличат полезните насекоми или отблъскват вредните. По същия начин, растенията се защитават от микроорганизми, паразити, гъби или бактерии. Цялата медицина на нашите предци или на примитивните народи в наше време представлява сама по себе си използване на флавоноидите за човешкия организъм.

Към биофлавоноидите се отнасят такива известни вещества, като цитрин, хесперидин, рутин или кверцетин. Структурата на молекулите, също е разнообразна, както и самия растителен свят. В нашето тяло те действат като витамини. Защитавайки, например, витамин С от окисляване, те могат да увеличат ефективността на този ценен имунен препарат двадесет пъти. Докато витамин С осъществява своята защитна функция в големите кръвоносни съдове, биофлавоноидите контролират областта на микроскопичните капиляри, доставяйки на всяка клетка чрез своите тънки прозрачни стени хранителни вещества.

Тяхната работа, която те за милиарди години са научили в растенията, е да се борят срещу причинителите на болестите и да укрепват нестабилните капилярни стени. Затова, тези вещества са идеално средство за лечение на хемороиди, варикозни разширени вени и вътрешни кръвоизливи. Според последните изследвания, биофлавоноидите помагат при високо кръвно налягане, алергии, анемия, високо съдържание на мазнини в кръвта, кървене от носа и венците и страничните ефекти на контрацептивите.

Вътрешноматочното кървене се лекува чрез биофлавоноиди в продължение на четири дни без всякакви рецидиви. Поради факта, че тези натурални растителни продукти допринасят за кръвообращението, те са оптимално подходящи за профилактика на венозни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и инсулти. Подобно на витамините от група В, които формират голямо семейство, биофлавоноидите заедно с витамин C също образуват общност. Обединява ги това, че те, за разлика от другите витамини, не съдържат азот.

Всички те са сходни по химическа структура и се смятат за най-динамичното оръжие на нашата имунна система. Тяхната отбранителна стратегия в борбата с всички видове бактерии и вируси е, че те не допускат появата на инфекции. Известни са все повече доказателства, че те са в групата на малкото вещества, които могат да се свързват и извеждат от тялото такива токсични елементи като мед и олово.

Тъй като в нашите домове токсичните вещества са колкото искаш, важно е винаги на масата да има пресни плодове, салати и зеленчуци. Желателно е да ги ядете в суров вид, тъй като биофлавоноидите се разрушават от светлина, висока температура и кислород. Биохимиците препоръчват Всеки ден към основната храна (яйца, пилешко и риба) добавяйте сурови продукти от магазина на природата.

На Физиолозите е ясно, защо само след седмица вие ще се почувствате по-бодри: биофлавоноидите помагат по-дълго да съхраните стимулиращия хормон на надбъбречните жлези адреналин. Вие ще спрете така бързо да се уморявате и по-дълго ще запазвате свежестта си. Особено богати на витамина: плодове, домати, зелени чушки, елда, броколи, червени чушки, салати, зеленчуци.

Още по темата:

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас…

Заболявания

Натурални терапии

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Митовете за протеините

Здравословно хранене

Витамин F. Опорна точка…

Хранене на органите

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност