Лен (Flax)

Ботаническо име: Linum usitatissimum

Семейство Ленови (Linaceae)

Противопоказания!

Маслото е с много малка трайност, затова трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Да не се използва за консумация предлаганото в търговската мрежа ленено масло, тъй като е токсично.

Не използвайте неузрели семена, тъй като те съдържат токсични вещества.

История

Ленът е бил култивиран преди повече от 7000 години в Близкия Изток като източник на влакна и масло.

Древните египтяни, евреи, гърци и римляни използвали семената като храна, маслото като лекарство, а влакната за облекло и платна на корабите.

ЛенРимските легиони използвали хляб, направен от лен и били в състояние да правят дълги преходи и след това да влизат в битки. Днес, Римският хляб все още съдържа ленено семе, а лененото масло се използва в производството на лакове, бои, линолеум и сапун.

Лечебните свойства на лена са били добре известни на гърците, Хипократ препоръчвал лен за възпаления на лигавиците.

През 8-ми век във Франция, Карл Велики приел закон, изискващ използването на ленените семена, за да бъдат здрави хората му.

Планинският лен получил прозвището си на „пречистващ лен“, тъй като някога е бил популярен като очистително.

Основни действия

(а) Лен

• антисептично
• противовъзпалително
• успокояващ дразненето
• омекотяващо средство
• разслабително
• очистително
• успокоява кашлицата

(б) Планински Лен

• антиревматично
• диуретик
• лаксатив

Ключови компоненти

• слузно вещество (6%)
• цианогенен гликозид (линамарин) – успокояващо дихателната система средство
• битер
• лененото масло от семена съдържа цис-линоленова (24%) и алфа-линоленова киселина (36-50%), витамини А, В, D, Е, минерали и аминокиселини (25%)

Използвани лечебни части
Семена, масло, надземни части (планински лен)

Ленът е един от най-добрите растителни източници на алфа-линоленова киселина (LA). Семената съдържат разтворими и неразтворими фибри, които подобряват състоянието на червата и лигнаните, смята се също, че растителните му естрогени помагат в защитата срещу рак на дебелото черво, простатата и млечната жлеза.

ЛенИзползвани лечебни средства

Семена

Узрелите семена се смилат и използват срещу запек (високият прием на течности е от изключително значение!).

Лапи от смачкани или ситно смлени семена се прилагат за циреи, абсцеси и язви или се прилагат локално при плевритна болка, кашлица, бронхит или емфизем.

Настойки се използват за лечение на кашлица и възпалено гърло (може да се добави мед и лимон).

Настойки от цялото растение са приготвят от прясната билка срещу запек, чернодробни натрупвания и ревматични болки.

Мацерацията (метод за извличане на ефирни масла) произвежда плътна слузна консистенция, която може да се взема при възпаления на лигавицата, както е в случаите на гастрит и фарингит.

Маслото от семена съдържа незаменими мастни киселини, които са полезни при екзема, нарушения на менструацията, ревматоиден артрит и атеросклероза.

Традиционна употреба

Семената отдавна се използват като лаксатив и успокояващо отхрачването средство. Но, те трябва да бъдат смлени, защото в противен случай целите семена просто ще преминат през тялото, без да бъдат усвоени от него.

Освен това, тъй като ленът абсорбира влагата, е добре да се пие много вода, за да не бъдат изпражненията твърди и сухи. Ако се постави семе в ъгъла на окото, от движението на окото чуждите частици ще полепнат по клея и така ще бъдат премахнати.

Планинският лен е мощен лаксатив и може да бъде заместител на сената.

Но, той преди всичко се използва при ревматизъм и чернодробни оплаквания, главно заради силното си слабително действие, което очиства тялото от събраните токсини.

ЛенЛененото масло е важен източник на незаменими мастни киселини, които противодействат срещу залепването на мастни отлагания по тъканите.

Лененото семе, брашно и масло трябва да се съхраняват в хладилник, тъй като много бързо гранясват, което може да доведе до обратен ефект- повече здравословни проблеми! Ако започне да ви мирише на терпентин, то трябва да го изхвърлите.

Португалска рецепта препоръчва лененото масло, смесено с червено вино, за лечение на рани.

В Индия, се прави чай за лечение на кашлица, бронхиални състояния, уретрит, диария, гонорея и се използва външно за инфекции на кожата. Използва се в хуманната и ветеринарна медицина.

В Мексико, ленът се използва за лечение на изгаряния, абсцеси, кашлица, възпаления на пикочните пътища, циреи, отоци и възпаление на венците.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

horseradish
Билколечение

Хрян (Horseradish)

Ботаническо наименование: Armoracia rusticana syn. Cochlearia armoracia, Armoracia lapathifolia. Популярни имена: Планинска репичка Семейство: Кръстоцветни (Cruciferae)  Предупреждения Прекомерната консумация може да раздразни лигавиците, вместо да

Прочетете още
coconuts-tree
Билколечение

Кокос (Cocos)

Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut, noix de coco (Франция), Kokosnuss (Германия), nuez de coco (Испания), jawz al-hind (Арабско), nariyal (Индия), thenga (Шри Ланка),

Прочетете още
white-oleander
Билколечение

Зокум (Oleander)

Ботаническо наименование: Nerium oleander Семейство Тойнови (Apocynaceae) Предупреждения Растението е силно отровно, но приемано в ниски дози с лечебна цел е безопасно за хората! Да

Прочетете още