Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин С и болестта на Алцхаймер

Какво причинява болестта на Алцхаймер? Никой не знае. Но в списанието Dementia and Geriatric Cognitive Disorders се твърди, че съществува важна връзка между сърдечносъдовите заболявания и болестта на Алцхаймер.

Свързващото звено- атеросклерозата (отлагания по стените на артериите). Удивлява ме, че след като стана известно, че витамин С може да доведе до регресия на атеросклерозата в коронарните артерии, никой не се застъпи за използването му в профилактиката на това сериозно заболяване? Университетът Джон Хопкинс заедно с Университета на Минесота, Северна Каролина и Мисисипи провели изследване, обхващащо 11 000 души.

Целта била да се изследва как факторите на начина на живот, като пушене, високо кръвно налягане и диабет влияят върху мозъка. И също така, колко от тези хора са били хоспитализирани за деменция (слабоумие). След изследване в продължение на 14 години, станало известно, че пушачите имат 70% по-голяма вероятност да се сдобият с деменция от непушачите. Хипертониците- 60% в сравнение с тези, които имат нормално кръвно налягане. Диабетиците с 50% по-голям риск в сравнение с не-диабетиците.

Обаче, нямало никаква връзка между наднорменото тегло и деменцията. Д-р Алваро Алонсо, доцент по епидемиология в Университета на Минесота заявява: “Ако можем да открием рисковите фактори за деменция, може би ще можем да открием и нови начини на лечение. И това ще помогне за предотвратяване на риска от развитие на деменция по-късно в живота.” Алонсо допълва, че при аутопсията на пациенти, страдащи от деменция, често откриват увредени малки кръвоносни съдове на мозъка. Тези засегнати артерии може би са причинили микроинсулти, които в крайна сметка са довели до увреждане на мозъка.

Обикновено лекарите започват лечение на пациенти с болестта на Алцхаймер и други видове деменция едва когато симптомите се появяват. Но, на този етап, като правило, това е една безнадеждна задача. Аз наскоро станах свидетел на това, как постепенно и коварно се влошава здравето на приятел, страдащ от болестта на Алцхаймер. Той повече не ме познаваше. И няма начин да му се помогне.

Може би високи дози витамин С ще могат да предотвратят тази трагедия, ако лечението с него е започнало навреме. Тъй като атеросклерозата е вероятна причина за развитието на болестта на Алцхаймер, важно е да се припомним малко от историята на изучаването на витамин С. Лекарите винаги казват “пфу”, когато става въпрос за ценността на витамин С. Те използват предлога, че той дори не може да помогне при лечение на обикновена настинка. Но не и в този случай.

Факт е, че Линъс Полинг, който два пъти стана носител на Нобелова награда, в продължение на много години подчертаваше, че животните могат сами да си произвеждат собствен витамин С, а хората – не. И че липсата на този витамин води до атеросклероза и коронарни катастрофи. Д-р Сидни Буш, английски учен, има убедително доказателство, че Полинг е бил прав. Буш доказа, че високите дози витамин C и аминокиселината лизин предизвикват регресия на атеросклерозата в артериите на ретината.

Това е голямо откритие, защото ако големи дози витамин С могат да отстранят атеросклероза в артериите на ретината, здравият разум подсказва, че същият ефект може да се получи и с коронарните артерии в мозъка. И ако лечението е започнало навреме, то витамин С може да има огромно положително въздействие. Това изследване заслужава Нобелова награда. Напоследък не съм чувал за никакви изследвания с изучаване влиянието на витамин С при болестта на Алцхаймер. И най-вероятно никой няма да ги започне, защото от витамин С не се печелят пари.

Но аз смятам, че кардиолозите и другите лекари правят голяма грешка, като не е изучават ефективността на витамин С при различни заболявания. Вярвам, че е правилно, разумът да се държи винаги отворен за нови идеи. Още повече, че Полинг и Буш са отлични изследователи и тяхната работа заслужава повече внимание.

Автор: Д-р Джоунс – медицински журналист с частна медицинска практика в Торонто.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Алцхаймер – естественото лечение

Витамин С – полезна информация

Витамините

Паркинсонова болест

Хранене на мозъка

Хормонално-заместващата терапия (ХЗТ) носи сериозни рискове и странични ефекти

Цялостното решение за преодоляване на автоимунните заболявания – Ново разбиране за причините и лечението

Цялостното решение за рака – Ново разбиране за причините и лечението на рака

Алтернативното решение за лечение на рака

Алтернативни методи за инхибиране (потискане) на метастазите

Рак

Токсините в човешкото тяло

Холестеролът!

Шипка (R. Canina)

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Тест за киселинност на тялото

Свързани публикации