Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хормонално-заместващата терапия (ХЗТ) носи сериозни рискове и странични ефекти

Хормонална терапия “Конвенционалната хормонална терапия за жените (хормонална заместваща терапия – ХЗТ) най-после получи негативната преса, която заслужава” – Откъс от публикация на д-р Джон Р. Лий в списанието Medical Letter, 2003 г.:

Миналия месец получих мейл от жена, която чела една от моите книги. Тя отишла при своя лекар, като го помолила да я изключи от PremPro и постави на натурални хормони.

Неговият отговор бил, защо искате да направите това? Когато тя се опитала да обясни, той я прекъснал и сложил край на посещението й. Изпратил я с нова рецепта за PremPro.

Както повечето от вас знаят, досега е имало две публикувани големи изследвания. Те показват, че конвенционалната хормонална заместваща терапия (ХЗТ или ЕЗТ – естрогено заместваща терапия) носи повече вреда, отколкото полза. Тази жена и милиони като нея, заслужават най-малкото извинение.

Първата публикация е за голямото изследване на Женската Здравна Инициатива (WHI), което приключило след пет години (три години по-рано). Причината за това, изяснило се колко голям е риска от агресивен рак на гърдата, сърдечни заболявания и инсулти сред жените, използващи PremPro – комбинация от Premarin (конски естрогени) плюс Provera (синтетичен прогестин).

Второто публикувано изследване е от Демонстрационния Проект за Откриване Рака на Гърдата (BCDDP-Breast Cancer Detection Demonstration Project), част от национална скринингова програма за рак на гърдата. То показва, че ЕЗТ увеличава общия риск от рак на яйчниците с повече от три пъти. Като се има предвид това, че на нас ни е известно от най-малко 20 години за провокиращите рак свойства на естрогена върху репродуктивната система на жената, идеята да се дава само естроген на жени без матка, никога не би трябвало да се приема в медицинската практика.

Ще разгледам накратко изследването на WHI, но първо бих искал да поставя тези изследвания в една по-широка перспектива: конвенционалната медицина трябва да промени своето отношение към жените и да се дистанцира от големите фармацевтични компании.

Това, което ние вече знаехме

Беше очевидно повече от десетилетие, че ХЗТ е слабо ефективна за лечение на остеопороза. Както и че причинява сърдечни заболявания, рак на гърдата и инсулт. Написах за това в първата си самостоятелна публикувана книга за прогестерона през 1993 година. Защо на конвенционалната медицина и беше нужно толкова дълго време, за да схване очевидното?

Парите на фармацевтичните компании и политиката, какво друго? Двете изследвания, споменати по-горе, са толкова големи, че доказателствата вече не могат да бъдат пренебрегвани. В същото време десетки хиляди жени са били убити или трайно увредени, приемайки ХЗТ. Конвенционалната медицина, която тръбеше аргументирано, позволи на милиони жени да използват ХЗТ. При това без доказателства, че тази терапия е безопасна и ефективна.

Медицинската професия в Америка беше похитена от големите лекарствени компании, които контролират всичко. От медицинското образование и непрекъснатото образователно кредитиране, до изследванията, публикувани в нашите най-големи медицински списания. Нека се върнем към реалността: фармацевтичните компании са в бизнеса, за да печелят пари, а не да лекуват хора.

Това е работа на медицината, да лекува. Тя не бива да допуска фармацевтичните компании да я управляват, защото това не носи здраве и напразно вреди на милиони хора всяка година. Преди около месец имаше една статия в “Ню Йорк Таймс” за перименопаузата (периодите непосредствено преди и след менопаузата).

Тя започва с факта, че Опра направила шоу за перименопаузните симптоми с д-р Кристиан Нортруп. След шоуто получила толкова много е-мейли, че нейния уебсайт сървър блокирал. С други думи, хиляди жени са се вдъхновили да изпратят електронна поща на Опра, защото са се чувствали по същия начин. И все пак, в останалата част на статията, Таймс се фокусира върху цитати на лекари, които подценяват понятието перименопаузни симптоми. Те заявяват, че такива не съществуват. Изводът е, че всички тези жени просто са си измислили тези проблеми.

Това е един идеален пример, за това как конвенционалната медицина третира жените. С отношение, което казва “Ние знаем по-добре от вас какво изпитвате и ако това не отговаря на нашата картина, то значи всичко е в главите ви. Ние ще ви успокоим емоционално с антидепресанти или ще ви укротим с антитревожни лекарства”.

Същият вид малтретиране се случи през последните две десетилетия с милионите жени, които са били подложени на конвенционалната ХЗТ. Оплаквайки се на своя лекар за нежелани реакции като наддаване на тегло, безпокойство и безсъние, този лекар им е казвал, че всичко това е в главите им. Затова им е предписвал антидепресанти като Прозак или антитревожни лекарства като Ксанакс.

Тези жени изобщо не се знаели, че са им предписани също така и сърдечносъдови заболявания, рак и инсулт. Вероятно американските лекари като цяло са се чувствали огорчени донякъде. Те са раздавали ХЗТ като бонбони, за да открият, че тя може да бъде смъртоносна и донякъде ефективна все пак (контролирайки горещите вълни и нощното изпотяване). Обаче, тяхната реакция в медиите не е обнадеждаваща.

През последните две седмици съм прочел или чул лекари в медиите да твърдят че:

… Само 8 от 1000 жени са засегнати, което е много малко на брой (40-те хиляди жени, които са умрели или са били сериозно засегнати през последното десетилетие от ХЗТ и техните семейства, не могат да се съгласят.);

… Все още е добре да се използва ХЗТ в краткосрочен план (Дали тези лекари смятат, че рака просто изведнъж се появява един ден от ясното небе? Отнема години рак на гърдата да се развие като забележима маса.);

… Не съществуват алтернативи на ХЗТ, които работят (ясно е, че не са опитвали каквито и да е алтернативи.). Знам, че за читателите на моите книги и бюлетини това може да е досадно повтарящо се, но то трябва да се казва отново и отново: Жените трябва да вземат своето здраве в свои ръце. Те трябва да се доверят на интуицията си за това, кое точно е за тях и твърдо да настояват техните лекари да ги слушат.

Добрата новина е, че вратата е отворена за жените, за да въведат информацията за натуралните хормони при своите лекари. За много лекари ще е нужна доста смелост, за да си признаят, че са сгрешили. Но те могат да компенсират вредите, които са причинили, като отворят съзнанието си за други възможности. Да потърсят отговорите извън стандартните на фармацевтичните компании.

Милионно женско изследване във Великобритания, публикувано в медицинското списание “Лансет” (Lancet), дава ново прозрение за ХЗТ и рака на гърдата. Едно проучване в Ланцет (8-ми Август 2003 година) с над един милион жени в Обединеното кралство дава нови типове доказателства. А именно, че традиционната ХЗТ (естроген и прогестин комбинации) е свързана със значително по-голям риск от появата на рак на гърдата и с по-голям риск от смърт от него.

Това е най-голямото изследване от този род. То е и първото, което съобщава за повишен риск от смъртоносен рак на гърдата за потребителите на ХЗТ в сравнение с жените, които никога не са използвали ХЗТ. Това изследване е направено с цел да се изследват последиците от определени видове ХЗТ за рака на гърдата и смъртта от него.

Приблизително 1,084,110 великобритански жени на възраст от 50 до 64 години били включени в това изследване между 1996 и 2001 г. Като е осигурена информация за употребата на ХЗТ, други лични данни и са проследени за честотата на ракови заболявания и смърт. Проучването установява, че всички видове ХЗТ, включително комбинациите от естроген и прогестин, само естроген, повишават риска от рак на гърдата.

Жените, които приемали комбинация от хормони по време на проучването и започнали през 1996 г., имали 66 % повишен риск от развитие на рак на гърдата и 22% по-голям риск да умрат от него през 2002 година. Жените, приемащи само естрогенна ХЗТ имали 30% повишаване на риска от рак на гърдата. Това изследване показва също онова, което другите проучвания не са показали като окончателно. А именно, че жените, използващи комбинация ХЗТ имат по-висок риск да умрат от рак на гърдата.

Използването на ХЗТ от жените на възраст 50-64 години в Обединеното кралство през последните десет години е довело до приблизително 20 000 допълнителни случаи на рак на гърдата. 15 000 от тях са свързани с комбинацията от естроген и прогестин. Колкото по-дълго жените са били на тази хормонална терапия, толкова риска от рак на гърдата бил по-висок. Единствената добра новина в проучването е, че рискът от рак на гърдата постепенно спада, след като жените са спрели да го използват. Пет години след това са имали същото ниво на риск както жените, които никога не са го вземали.

Много и различни претенции бяха отправени, че различните комбинации от естрогени и прогестини са по-безопасни от други такива. Или че различни начини на прием, като лепенки или орални хормони са значително по-безопасни. Нито едно от тези твърдения обаче, не бе потвърдено в това изследване.

По нататък в публикацията, Д-р Лий подчертава за своите читатели, че конвенционалната ХЗТ съдържа синтетични прогестини, а не натурален прогестерон. Че няма доказателства, че използването на натурален прогестерон, както той препоръчва, увеличава риска от рак на гърдата и достатъчно клинични доказателства, че може би предпазва от рак на гърдата.

Цитираното от д-р Лий изследване на Женската Здравна Инициатива (WHI), установява, че жените, поставени на ХЗТ – комбиниран естроген плюс прогестин (PREMPRO) имат:

• 41% увеличение на инсултите,
• 29% увеличение на сърдечните пристъпи, 100% увеличение на процента кръвни съсиреци,
• 22% увеличение на цялостно сърдечносъдово заболяване,
• 24% увеличение на рака на гърдата,
• 100% увеличение на процента на болестта на Алцхаймер (при жени над 65 години)

От сдружението също заключават през 2003 г., че НЯМА ЯСНИ ПОЛЗИ в измерваното “Качество на живот ” на тези, които прилагат хормонална терапия (ХЗТ) – комбиниран естроген плюс прогестин!

Още по темата

Лечение с камъни

Лечение на женски полови органи – лечебна картинка

Хормонален баланс – лечебна картинка

Основни правила за Хормонална Заместваща Терапия

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Удивителен факт: Нарът може да замести яйчника

Тест за паразити

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Хормонален баланс при жените

Див Ямс (Wild Yam)

Витекс Аврамово дърво (Chaste Tree)

Свързани публикации