Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витекс, Аврамово дърво (Chaste Tree)

Наименование: Витекс, Аврамово дърво (Chaste Tree)
Ботанически имена: Vitex agnus-castus; Vitex millis
Семейство Върбинкови (Verbenaceae)

Предупреждения!

Тъй като плодовете влияят върху женските хормони, не бива да се приемат заедно с други ендокринни или хормонални терапии (например, естроген, прогестерон).

Не трябва да се използва по време на бременност или кърмене.

Противопоказно е за жените, които приемат допамин-рецепторни антагонисти, тъй като билката може да попречи на действието им.

Нежеланите реакции могат да бъдат леко стомашно разстройство и лек кожен обрив със сърбеж.

История

Растението е добре познато в древността и е изтъкнато в Омировите епоси от 6 век пр.н.е., като символ на целомъдрието и прогонващо злото. Както подсказва името, смятало се е, че намалява сексуалното желание и традиционно било дъвкано от монасите, които твърдели, че така техните клетви се спазвали по-лесно. От друга страна, плодовете също така са смятани за афродизиак. Но, нито едно и от двете има основание.

Витекс, Аврамово дървоДревните гърци вярвали в същото; дамите, които не искали да бъдат тревожени, украсявали леглата си с венци от листата, за намалят страстите на техните ухажори.

Гърците използвали плодовете за лечение на различни “женски” оплаквания. Техните лекари ги използвали за спиране на кръвоизливи след раждане. През 1930 г., Агнолит (Agnolyt), патентован лекарствен продукт, направен от плодовете, е бил широко използван за лечение на женски хормонален дисбаланс.

Основни действия

• отхрачващо
• увеличава кърмата
• прогестерогенно
• регулира хормоните

Ключови компоненти

• летливо масло (цинеол)
• алкалоиди (витицин)
• флавоноиди (кастицин)
• иридоиди (аукубин, агнозид, еуростозид)

Лечебни части 
Плодове

Изследванията потвърдиха, че билката има хормонално действие и се използва предимно за менструални проблеми и безплодие. Въпреки че учените изследват плодовете на витекса повече от тридесет години във Великобритания и Германия, все още не е ясно, кои съставки са отговорни за явното хормонално въздействие върху организма.

Смята се, че плодовете спират действието на мъжките андрогени (половите хормони), докато при жените, плодове имат прогестерогенна сила, действайки на хипофизата, която регулира менструалния цикъл. Увеличавайки прогестерогенна активност, билката може да помогне за балансиране на прогестероновата и естрогенната продукция от яйчниците през менструалния цикъл.

Въпреки че действието е до голяма степен хормонално, билката не съдържа хормони. Активните й съставки включват агнузид, който се смята, че въздейства на хипофизната жлеза, за да се стимулира производството на LH (лутеинизиращ хормон), който на свой ред увеличава производството на прогестерон и помага за регулиране на менструалния цикъл.

Билката стимулира също производството на пролактин, хормон, който регулира производството на кърма. Германско изследване, направено през 1997 г. показва, че ежедневната употреба под формата на капсули е ефективно лечение на симптомите на предменструален синдром (ПМС). Европейските проучвания показали, че до 90% от жените получили облекчение на симптомите и се оказало, че билката е по-ефективна при жени с леко до умерено ниски нива на прогестерон в кръвта.

Традиционна употреба на витекс

За лечение на ПМС (предменструален синдром), билката обикновено трябва да се взема два или три месеца, за да се почувства пълната й полза, която често е значителна, намалява подуването на корема, подуването и чувствителността на гърдите, раздразнителността и депресията.

Витекс, Аврамово дървоБилката също така помага за регулиране на цикъла, с тенденция да се съкрати дългия цикъл и да се удължи краткия. Използва се успешно за лечение на безплодие, ако се дължи на ниски нива на прогестерон. Може да отнеме шест месеца, докато липсващия менструален цикъл се върне, а може и повече, за да има влияние върху безплодието.

В Мексико, билката традиционно се използва за лечение на менструален дистрес и различни несвързани с това проблеми, като ухапване от скорпион, диария и респираторни инфекции.

От 1950-те години, европейските лекари препоръчват сушените плодове на витекса за нередовен менструален цикъл, тежки периоди и най-вече за облекчаване на ПМС. Те също я предписват и за различни други женски оплаквания, включително регулиране на овулацията след употреба на орални контрацептиви, ендометриоза, фибромен маточен растеж, симптоми на менопауза и акне, всички свързани с хормоналния дисбаланс.

Клинично изследвани полезни действия

• Предменструален синдром
• Безплодие при жените
• Фиброкистозна болест на гърдата
• Акне (свързано с менструалния цикъл)
• Аменорея
• Дисменорея
• Ендометриоза
• Менорагия (тежка менструация)
• Поддръжка за бременността и следродилния период

Как да се приема?

Германската Комисия E в своя монография препоръчва дневна доза от 30 до 40 мг сушена билка в капсули или в течни препарати. Витекс обикновено се приема веднъж сутринта с течност, постоянно в продължение на няколко месеца. С оглед на дългосрочното балансиране на хормоналната система на жената, витекс не е бързодействаща билка и е малко вероятно да даде незабавна помощ при дискомфорт, свързан с ПМС.

За предменструален синдром, чести и тежки периоди, витексът може да се използва в продължение на 4-6 месеца.

Безплодни жени с аменорея (липса на менструация) могат да останат на Витекс за 12 до 18 месеца, освен ако не настъпи бременност по време на лечението.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хормонален дисбаланс при жените

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Хормонален баланс – лечебна картинка

Лечение на женски полови органи – лечебна картинка

Основни правила за Хормонална Заместваща Терапия

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още