Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Специални упражнения улесняват раждането

Съвременната медицина твърди, че раждането може да бъде невероятно съчетание от любов и енергия за майката и детето, особено, ако в процеса на раждане се избегнат последствията и страничните ефекти на лекарства.

По време на раждане може да се заложи на уникалната връзка между майката и детето, непомрачена от въздействието на лекарства, раздяла, несигурност, обърканост, чувство за вина или съжаление. Единственият начин това да се случи е като се намали болката, която усеща бременната жена по време на раждане. И това може да стане чрез упражнения, които способстват изработването на три важни хормона.

На първо място упражненията са за надбъбречните жлези, с цел увеличаване производството на катехоламини (адреналин, норадреналин и допамин). Известно е, че упражненията допринасят за отделянето на катехоламини. Тези хормони също така се отделят, когато детето се придвижва по родилния канал. В “Списанието за перинатално развитие” Джудит Лозиан, доктор по философия, дипломирана медицинска сестра, разказва за това, как отделянето на катехоламини осигурява прилив на енергия в майката и детето.

На второ място, упражненията укрепват връзката между хипофизата и хипоталамуса, с цел отделяне на друг клас хормони, наречени ендорфини. Ендорфините са природни опиати, които намаляват болката. Те се отделят в отговор на болка, опасност или други форми на стрес. Тяхната функция по време на раждане е предизвикване на чувство на удоволствие и еуфория, и вероятно, намаляване на риска от следродилна депресия.

Физиологът Грег Ландри заявява: “След няколко месеца редовни занимания, вие ще развиете повишена чувствителност към ендорфините”. Това, според Ландри, означава, че организмът ще се научи да получава по-силен ефект от същото ниво на ендорфини. Той посочва също, че ендорфините, които се изработват с помощта на упражненията, остават в кръвта много дълго време. Това дава възможност за по-дълги напъни по време на раждането, тъй като няма да се чувства болка.

На трето място, упражненията помагат за отделянето на медиатора окситоцин от хипоталамо-хипофизната област. Окситоцинът е химическо вещество, което отговаря за любовта, радостта, доверието и обичта. Окситоцинът изпълва тялото на жената след естествено раждане без медицинска или хирургическа намеса (поради разширяване шийката на матката и влагалището по време на раждане).

Природата е дарила бременната жена с три прекрасни подаръка, които тя може да използва по време на раждане: прилив на енергия, облекчаване на болката и чувство на любов. Упражненията са инструмент на бременната майка, за да извлече от тях максимална полза. Колкото повече тя тренира своите ендокринни жлези, толкова повече се синтезират тези вещества.

Техните ефекти облекчават бременността и са особено изразени по време на раждането.

Автор: Джеймс Гудлет, бакалавър на науките, кинезиолог, възпитаник на Националната академия по спортна медицина, който преподава функционално – коригиращи упражнения повече от десет години.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Недостигът на течности по време на бременността застрашава живота на бебето!

Водата

Съвети на д-р Walter Last към бременните жени

Гърди сутиени и бебета

Тест за хормонален баланс при жени

Приемът на алкохол по време на бременността влияе върху качеството на спермата на момчетата в бъдеще

Ябълките са здравословни за бъдещите бебета

Витамините

Как да се храним по време на бременност

Как да се храним по време на кърмене!

Хранене на бебето

Полезните минерали

Липсата на майчино внимание причинява стрес в детето

Виното и бременността са несъвместими

Майчината целувка дава имунитет на бебето срещу някои болести

По време на раждане във Великобритания ще се използва и ароматерапия

Свързани публикации