Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Недостигът на течности по време на бременността застрашава живота на бебето!

По време на бременността, водата може да се окаже най-дефицитното вещество. Бременните жени трябва да пият достатъчно течности. След зачатието, потребността от вода се увеличава. Поради това че клетките на плода се делят, обемът на майчината кръв нараства.

Кристен Монтгомъри пише в “Списание за предродово възпитание”: “Бременните и кърмещи майки трябва да увеличат приема на вода за задоволяване нуждите на организма, за осигуряване на достатъчно кръвоснабдяване на плода, за запълване обема на околоплодната течност и кръвта”. Дехидратацията е сигнал за това, че водата не е достатъчна за процесите, които протичат в организма.

Например, според AmericanPregnancy.org, дехидратацията на майката води до намаляване обема на околоплодната течност. Сайтът твърди, че намаленото количество околоплодната течност заплашва от “свиване на органите на плода, което води до вродени дефекти, повишен риск от спонтанен аборт или раждане на мъртво бебе, ограничаване на вътрематочния растеж, недоносеност и усложнения с раждането, такива като притискане на пъпната връв, оцветяване с мекониум на околоплодните води и цезарово сечение”.

В книгата “Как да отгледате дете по природните закони”, Алън Грийн подканва бременните жени да помнят, че тяхната плацента “произвежда около една чаша вода на час за запълване обема на околоплодната течност. Ако бременната жена не пие достатъчно вода, то тя не може да се появи с вълшебна пръчка”. Растящият плод изисква огромно количество вода в ранните етапи на бременността. Покойният Ф. Батманжелидж (д-р Би) беше известен по целия свят учен, автор на книги и защитник на природната лечебна сила на водата.

В своите книги “Потребностите на тялото ви от вода” и “Вода за здраве, изцеление и живот” Д-р Би съветва бъдещите майки да увеличат приема на вода по време на зачеването, а дори и по-рано. Той пояснява: “Всеки път, когато клетката генерира дъщерни клетки, 75 и повече процента от нейния обем трябва да се запълни с вода.

Накратко, растежът зависи от наличието на вода.. “За вътрематочния етап на клетъчно делене, за растежа на клетките на бебето, водата трябва да се доставя от майката”- казва д-р Би. Той допълва, че повечето жени не следят за употребата на течности до третия месец от бременността си, когато дехидратацията вече се е развила.

Още по- лошо, организмът на много жени изпитва недостиг на вода още преди бременността. Смята се, че 75% от населението страда от хронична дехидратация на организма. Почти всички въобще не са наясно, че на тялото им не му достига вода. Симптомите на дехидратация включват умора, раздразнителност и главоболие. Повечето бъдещи майки не знаят, че когато имат такива симптоми, трябва да пият вода.

Експерти казват, че жаждата не е надежден показател. Тогава когато се появи чувство за жажда, някои системи на организма вече изпитват недостиг на вода. Д-р Би нарича това хронична форма на “течностно” запълване. Друго погрешно заблуждение е схващането, че когато сме жадни, можем да заменим водата с чай, кафе или напитки, съдържащи алкохол. Това е често срещана грешка.

Бременните жени, в списъка със симптомите на обезводняване могат да добавят и сутрешното гадене. Д-р Би пише: “Сутрешното гадене- това е сигнал, че и плода, и майката се нуждаят от течности. Това е първият симптом за дехидратация на майката и плода.” Подпухнали очи, подути глезени и натрупване на течности в други места по тялото сигнализират за обезводняване на организма по време на бременността, казва д-р Би.

Той не е единственият специалист, който препоръчва на бременните да пият вода, за да научат организма си да се избавя от излишните течности. Задържането на течности в резултат на дехидратация причинява високо кръвно налягане, което усложнява протичането на бременността. Пол Чек казва: “Преминалите обработка плодови сокове определено не се явяват заместители на водата”.

Пастьоризацията, загубата на хранителни вещества, различните добавки, правят соковете по-скоро токсични, отколкото хранителни”, казва той в радиопредаването си ” Вие сте това, което ядете”. Пол Чек разказва на слушателите, че сокът изисква допълнително количество вода, за да бъде усвоен от организма.

“Така че, когато пиете чаша сок, смятайки, че снабдявате организма с течности, всъщност вие създавате период на дехидратация, когато на тялото ще му се наложи да взема вода от работещите тъкани”, – казва Чек. Само прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове съдържат достатъчно хранителни вещества за попълване загубата на вода.

За да избегнете загубата на хранителни вещества, е по-добре да пиете сока веднага, след като го изстискате. Чек препоръчва да се пие чиста филтрирана вода или вода от артезиански кладенци в стъклени съдове, тъй като за бременните жени е важно да избягват пластмасата. Д-р Би смята, че признак за достатъчна употреба на вода е прозрачна урина.

И двамата препоръчват да се добавя щипка непреработена морска сол във водата, за да се гарантира, че ще отиде в клетките и ще действа както трябва.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Водата

Съвети на д-р Walter Last към бременните жени

Гърди сутиени и бебета

Тест за хормонален баланс при жени

Приемът на алкохол по време на бременността влияе върху качеството на спермата на момчетата в бъдеще

Ябълките са здравословни за бъдещите бебета

Витамините

Как да се храним по време на бременност

Как да се храним по време на кърмене!

Хранене на бебето

Полезните минерали

Липсата на майчино внимание причинява стрес в детето

Виното и бременността са несъвместими

Майчината целувка дава имунитет на бебето срещу някои болести

По време на раждане във Великобритания ще се използва и ароматерапия

Свързани публикации