Ако бебето е лишено от внимание, дори за кратко време, това може да доведе до стрес и да повлияе върху здравето и живота му в бъдеще, твърдят канадски изследователи.

Учените провели изследване, в което участвали 30 майки с новородени деца. Всички тествани били разделени в две групи. Майките от първата група били длъжни през известно време да спират контакта си с детето за две минути, като просто го гледали, без да показват емоции. Във втората група жените общували с децата си както обикновено.

Няколко пъти през деня на всички деца били измервани нивата на кортизола (стресов хормон). Оказало се, че при децата, които временно били лишавани от комуникация с майката, хормонът бил рязко повишен, а във втората група си оставал без промяна. Експертите също така забелязали, че на следващия ден при децата от първата група, отново се наблюдавало нарастване на тревожността, макар че в този ден майките контактували с тях нормално.

Според изследователите, децата, които веднъж са изпитали невнимание от страна на майката, очакват нови проблеми в бъдеще. Те предупреждават, че това може да доведе до намаляване на имунната система на детето.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни