Диетата на бременната жена се отразява върху риска от тежки нарушения при бебето

Повишеното съдържание на мазни храни в диетата през бременността повишава риска от възникване на дефекти в плода, съобщават британски изследователи.

Учените от университета в Оксфорд провели изследване, в което проучили случаите на порок на сърцето, опитвайки се да разберат, какво освен гените влияе върху риска от възникване на тежка патология.

Резултатите от експериментите върху мишки показали, че при потомството на женските, които се хранели с мазни храни и генетично били предразположени към проблеми със сърцето, рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличил с повече от 100%, а риска от патология на небцето (вълча уста) – с 600%.

Но, при гризачите, без генетична предразположеност, учените не открили връзка между храненето и раждането на потомство с дефекти. Според експертите, освен гените, за възникването на заболяванията влияят и различни фактори на околната среда. Някои от тях лесно могат да бъдат променени, може да се промени и диетата през бременността, за да се осигури раждането на здраво поколение.

Още по темата

Съвети на Walter Last към бременните жени

Неправилното хранене по време на бременността увеличава риска от диабет при детето

Приемането на желязо и фолиева киселина през бременността способства за раждането на интелигентни деца

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации