Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Приемането на желязо и фолиева киселина през бременността способства за раждането на интелигентни деца

През последните 20 години изследванията показват, че микроелементите в храните, дори в малки количества, като желязо и фолиева киселина, имат голямо влияние върху бременните жени.

Един от най-важните микроелементи за бременните жени е желязото. “Желязото е от жизненоважно значение за развитието на централната нервна система (ЦНС) на плода” – казва лекарят – диетолог Парул Кристиян.

“Недостигът на желязо в началото на бременността може да промени невроанатомията на мозъка. Може да повлияе върху неврохимията на централната нервна система и обмяната на веществата в мозъка. Те имат голямо значение за психичното развитие, за развитието на сензомоториката на детето”. Но, осигуряването на всички бременни жени с добавки от витамини и микроелементи за бедните страни може да коства значителни финансови разходи. Някои експерти смятат, че е достатъчно децата да получат желязо след раждането.

Това била и една от причините, поради която д-р Кристиян и нейните колеги решили да изследват бедните жени в Непал преди десет години. Някои от жените получавали добавки без желязо и фолиева киселина (друг важен микроелемент), а други – с тези компоненти. “Това изследване завърши през 2001 г. То показа, че приемането на желязо и фолиева киселина може да повлияе на децата и на тяхното развитие по-късно в детството” – заявява Кристиян.

В предишни изследвания бе потвърдена необходимостта от тези добавки, но новото изследване показва дългосрочните ефекти на микроелементите при децата, които са получили желязо по време на вътреутробното си развитие. Тя и нейните колеги, връщайки се в Непал имали възможност да проверят неврологичното развитие на децата, достигнали пубертета. “Децата на тези майки, които получаваха желязо и фолиева киселина по време на бременността, три месеца след раждането си проявяваха по-добра умствена дейност, включително подобрение на краткосрочната памет и инхибиторния контрол.

Те показваха по-добро двигателно състояние в сравнение с другите деца” – подчертава Кристиян. Християн добавя в своя разказ, че имало качествена разлика между тези деца в напреднала възраст и тези, чиито майки на последния етап от бременността не получавали добавки с желязо. Тя заявява, че тези резултати трябва да изключат всякакви съмнения, свързани с разходите на допълнителни пари за бременните жени. Всяка бременна жена трябва да получава добавки с желязо.

Изследванията на д-р Кристиян са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Още по темата

Как да се храним по време на бременност

Витамин В12 е важен за раждането на спокойни деца

Как да изберем витаминно-минерален комплекс за бременни и кърмещи жени!

Съвети на Walter Last към бременните жени

Консервираните храни са вредни за бременните жени

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Неправилното хранене по време на бременността увеличава риска от диабет при детето

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации