Изследвания, проведени през последните 20 години показват, че микроелементите в храните, дори в малки количества, могат да имат голямо влияние върху бременните жени. Един от най-важните микроелементи за бременните жени е желязото. „Желязото е от жизненоважно значение за развитието на централната нервна система (ЦНС) на плода“- казва лекарят- диетолог Парул Кристиян

„Недостигът на желязо в началото на бременността може да промени невроанатомията на мозъка, да повлияе върху неврохимията на централната нервна система и обмяната на веществата в мозъка, които имат голямо значение за психичното развитие, за развитието на сензомоториката на детето“. Но, осигуряването на всички бременни жени с добавки от витамини и микроелементи за бедните страни може да коства значителни финансови разходи. Някои експерти смятат, че е достатъчно децата да получат желязо след раждането.

Това била и една от причините, поради която д-р Кристиян и нейните колеги решили да изследват бедните жени в Непал преди десет години. Някои от жените получавали добавки без желязо и фолиева киселина (друг важен микроелемент), а други- с тези компоненти. „Това изследване завърши през 2001 г. и показа, че приемането на желязо и фолиева киселина може да повлияе на децата и на тяхното развитие по-късно в детството“- заявява Кристиян.

В предишни изследвания бе потвърдена необходимостта от тези добавки, но новото изследване показва дългосрочните ефекти на микроелементите при децата, които са получили желязо по време на вътреутробното си развитие. Тя и нейните колеги, връщайки се в Непал имали възможност да проверят неврологичното развитие на децата, достигнали пубертета. „Децата на тези майки, които получаваха желязо и фолиева киселина по време на бременността, три месеца след раждането си проявяваха по-добра умствена дейност, включително подобрение на краткосрочната памет и инхибиторния контрол.

Те показваха по-добро двигателно състояние в сравнение с другите деца“- подчертава Кристиян. Християн добавя в своя разказ, че имало качествена разлика между тези деца в напреднала възраст и тези, чиито майки на последния етап от бременността не получавали добавки с желязо. Тя заявява, че тези резултати трябва да изключат всякакви съмнения, свързани с разходите на допълнителни пари за бременните жени и че всяка бременна жена трябва да получава добавки с желязо.

Изследванията на д-р Кристиян са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло