Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да изберем витаминно-минерален комплекс за бременни и кърмещи жени!

Защо е необходим допълнителен прием на витамини и минерали по време на бременност? През последното десетилетие в структурата на хранене на различни групи от населението се отчитат значителни нарушения. Най-вече по нивото на потребление на микроелементи и витамини.

Резултатите от изследванията доказват също и широко разпространен дефицит на микронутриенти сред бременните жени[1]. В I триместър на бременността дефицита на витамини и микроелементи може да доведе до нарушения на нормалното вътреутробно развитие и дори до смърт на плода.

Макар че във II и III триместър на бременността измененията на витаминно-минералния статус не предизвиква явни аномалии на това развитие, може да се наруши формирането на структурата и функциите на органите и системите (сърдечносъдова, нервна, ендокринна, храносмилателна)на плода.

Установено е, че недостига на:
• рибофлавин (В2) – води до аномалии в развитието на крайниците на плода, разделяне на твърдото небце;
• витамин А – разделяне на твърдото небце и аненцефалия;
• фолиева киселина – дефекти в развитието на сърдечносъдовата система, очите (микро-и анофталмия, катаракта);
• дефицита на витамин С – може да доведе до преждевременно прекратяване на бременността.

По време на бременност се променя обема на разпределението, интензивността на метаболизма и елиминация на витамините и микроелементите. По време на бременност се променя не само количеството на необходимите за женското тяло микроелементи, но и тяхното съотношение. Нуждата от калций нараства наполовина, от желязо и фолиева киселина- два пъти, докато потребността от цинк, йод, витамин B6 и В12 се увеличава с 17-33%.

Клиничните проучвания във Франция [2], Германия [3] и Испания [4] са показали, че фолиевата киселина, калция и желязото са най-важните микронутриенти за жените по време на бременност и кърмене. Затова, основно внимание ще отделим на отрицателните взаимодействия, влияещи върху усвояването на тези три елемента.

Метаболизъм на калция и желязото, и тяхната роля при бременност

Калцият съставлява 1,2-1,6% от телесното тегло и е необходим за редица жизненоважни функции на организма:
• структурна (основен компонент на костите и дентина),
• невромускулна(осигурява възбудимостта, съкращаването и отпускането на мускулите, включително съкращаващата способност на миокарда),
• сигнална (вътреклетъчен вторичен куриер).

Както вече бе отбелязано при бременност, метаболитните процеси са повишени и това води до големи загуби на калций. Освен това, нарастват и нуждите на плода от калций за растежа на костите и зъбите, за формирането на нервната система, сърцето и мускулите.

По време на бременност плода акумулира около 30 грама калций от скелета на майката, които отиват основно за образуването на скелета на плода в III-ия триместър на бременността [9]. В резултат на това, клиничните проучвания показват, че с напредването на бременността плътността на костната тъкан се намалява и расте броя на случаите с остеопенически синдром, възникващ в резултат на дефицит на калций [10].

Ролята на желязото в организма се определя от неговото участие в транспорта на кислорода (миоглобин, хемоглобин) и тъканното дишане. Освен това, желязото участва в образуването на активни центрове на окислително-възстановителни ензими (оксидаза…), биосинтеза на ДНК, колагена, синтеза на имуноглобулините, влияе върху функционалната активност на Т-лимфоцитите. Съществуват два типа желязо в храната- хемово и нехемово. До 95% от общото потребление на желязо постъпва в нехемова форма. Усвояването на желязото, както и на калция се регулира с механизма на обратна връзка.

Към физиологичните състояния, изискващи допълнителен прием на желязо се отнасят: менструалния цикъл, периода на бременност и кърмене. Установено е, че ниското ниво на желязо в организма, води до отслабване на имунната система, нарушения в образуването на хемоглобин и трофични нарушения в тъканите. Анемиите при бременните са най-често разпространения вид патологично състояние на бременността. При бременност, желязодефицитната анемия (ЖДА) се открива в 9 от всеки 10 случая.

Според Световната Здравна Организация, честотата на ЖДА при бременност в различните страни варира от 21 до 80% (ако се измерва нивото на хемоглобина) и 49-80% (при измерване нивото на серумното желязо) [11]. В слабо развитите страни честотата на ЖДА при бременност е 80%. В страните с висок жизнен стандарт на населението и по-ниска раждаемост ЖДА е диагностицирана в 8-20% от бременните жени.

През последното десетилетие обаче, честотата на ЖДА по света се е увеличила значително, въпреки ниската раждаемост. В Русия, през последните 10 години, честотата на ЖДА е нараснала 6 пъти [12]. Тези световни статистически данни показват, че при бременни с ЖДА, хипотрофия на плода се среща в 25%, а хипоксия на плода в 35% от случаите [11]. Съгласно препоръките на СЗО, всички бременни жени през II-III триместър на бременността и през първите 6 месеца на кърмене трябва да получават препрати с желязо. Клиничните изследвания в Дания са показали, че приема на 40 мг двувалентно желязо, започвайки от 18-та седмица на бременността, предотвратява развитието на хипотрофия в 95% от жените [13].

Взаимодействие между калций и желязо при усвояването

По данни на редица изследователи количеството желязо, което трябва да навлезе в организма от витаминно-минерален комплекс е около 3,5 мг. Това съответства на дневните нужди на един здрав организъм. Обаче, изследване, проведено с група от здрави доброволци показва, че усвояването на желязото от комплексните препарати е от 1,8 до 3,1 мг. Най-вероятно това се дължи на конкуренцията при усвояването на желязото и калция. А също и на магнезия, съдържащ се в тези витаминно-минерални комплекси.

Това предположение се потвърждава от експерименти. Показано е, че с намаляване съдържанието (във витаминно-минералния комплекс) на калциевите соли и магнезия може да се увеличи количеството на усвоеното желязо до дневните нужди на организма (3,5 мг). При това, ако се приема комплекс, който съдържа само желязо, количеството на усвоено желязо в една и съща доза нараства до 8,1 мг. [14] Намаленото усвояване на желязото при наличие на калций, е било доказано не само при прием на препарати, съдържащи едновременно и двата елемента, но и при прием на калций от храната.

Така, добавянето на 300-600 мг калций в хлебни изделия намалило абсорбцията на желязото с 50-60%. Подобно намаление на желязната абсорбция е показано при употребата на мляко и сирене, които съдържат 165 мг калций [15]. Поради тази причина, не се препоръчва да се пие мляко със съдържащи желязо продукти. При свързване на калций и желязо в една таблетка се препоръчва да се използват комплекси, които съдържат по-висока доза желязо. Тя ще позволи да се компенсират загубите при усвояването (например, 60 мг желязо, вместо обикновено препоръчваните 30 мг) [16]. Но най-целесъобразно е да се използват продукти, съдържащи тези елементи в различни таблетки.

Ролята на фолиева киселина (витамин B9) по време на бременността

Изследвания през последните десет години, провеждани в лабораторията на Института по Хранене към Руската Академия на Науките, върху обмена на витамините и минералите показват, че в зависимост от региона дефицит на витамини група В се открива при 20-100% от случаите [2]. Не винаги дефицитът на фолиева киселина има клинични симптоми.

Особено важна е неговата диагностика и отстраняване на доклиничния етап. Първият признак за дефицит на фолиева киселина е нарушение на еритропоезата (мегалобластична анемия), тъй като тя участва в образуването на кръвта, ДНК синтеза, формирането и съзряването на еритроцитите.

При остър недостиг на фолиева киселина се развива общо поражение на тъканите. То е свързано с нарушение на синтеза на липидите и обмяната на аминокиселините. По време на бременност, фолиевата киселина се разходва не само за формиране на тъканите на плода, но също така и за възстановяването на 70 трилиона клетки на майката. Фолиевата киселина играе важна роля в образуването на плацентната тъкан и новите кръвоносни съдове в матката. Недостигът на фолиева киселина по време на бременност може да доведе до нейното преждевременно прекратяване.

Недостигът на фолиева киселина в организма на майката затруднява формиращата се у плода, в края на втората седмица от бременността, нервна система. При нейния изразен дефицит значително се увеличава риска от развитие на дефекти на невралната тръба, хидроцефалия, аненцефалия, мозъчна херния. Най-рационален е профилактичния прием на препарати, съдържащи фолиева киселина при планиране на бременност. Има експериментални данни, показващи, че приемането на фолиева киселина преди зачеването и по време на бременността, намалява риска от дефекти на невралната тръба при новородените до 75% [17].

Антагонистични взаимодействия между фолиева киселина и цинк Такива отношения бяха открити сравнително наскоро в редица клинични изследвания. Така бе установено, че при бременни жени, приемащи 0,35 мг / ден фолиева киселина, се увеличава количеството цинк, изведено от организма [18]. Връзката между нивото на фолиева киселина и концентрацията на цинк в кръвната плазма показват изследвания при новородени, получаващи 1 мг / ден на фолиева киселина по време на първите 16 седмици [19].

Установено бе, че това взаимодействие е двустранно. Цинкът, от своя страна, намалява усвояването на фолиевата киселина [20]. Серия от експерименти in vivo и in vitro установяват, че при ниски стойности на рН, цинкът и фолиевата киселина образуват неразтворими съединения. Ако тези съединения се образуват в стомаха, то те частично се разтварят при по-високо рН в червата [21]. Обаче ако тези съединения са образувани преди постъпването им в тялото (например, по време на съхранението на таблетките, в която са и двата компонента), то последващо разтваряне няма да се случи, което води до намаляване ефективността на препарата.

Как да изберете витаминно – минерален комплекс за бременни жени

Широкото разпространение на нарушен витаминно-минерален статус на жените по време на бременност налага необходимостта от прием на витаминно-минерални комплекси. Тези препарати трябва да съдържат витамини и минерали в дози, съответстващи на препоръчителните норми за потребление на бременни жени. Дозите са с 25% по-високи, отколкото при жени в детеродна възраст.

На фармацевтичния пазар присъстват огромно количество витаминно-минерални комплекси, различаващи се по състав и форма на предлагане. Но само някои от тях са разработени, отчитайки взаимодействието на компонентите.

Свързването в една таблетка на компоненти, притежаващи положителни взаимодействия помежду си и разделянето на компонентите – антагонисти, предлага получаване на най-пълен ефект от употребата на витаминно-минерални комплекси. Приемът на правилно подбран витаминно-минерален комплекс повишава неспецифичната резистентност на организма на майката. Също така допринася за благоприятно протичане на бременността и за раждане на здраво бебе!

Източник: Ших Е.В. Публикация:: Русский медицинский журнал – Т. 14.

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас

Кандида тест

Тест за алергии

Тест за паразити

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Свързани публикации