Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се храним по време на кърмене!

Кърмене и хранене

Вашата рожба, най-накрая се появява на света и кърменето се превръща в неразделна част от живота ви. При кърмещите майки често възниква въпросът: какво трябва и какво не трябва да се яде, как ще се отрази храненето върху здравето и настроението на бебето? Първото и най-важно правило е – кърменето трябва да носи положителни емоции, както на бебето, така и на майката, така че – не се опитвайте да се откажете от всичко, което обичате, само защото кърмите рожбата си.

Всъщност, изработката на млякото зависи до голяма степен от вашето вътрешно състояние. Съставът на майчиното мляко се изменя в зависимост от храната, но във всеки случай, то си остава най-добрата храна за бебето. Разбира се, ако следвате една добре балансирана диета, вкуса и хранителните качества на млякото значително ще се подобрят. По време на бременност, лекарите препоръчват консумация на 300-500 ккал повече от обичайното.

Ситуацията е същата и при кърмачките. За повечето кърмещи майки нормата ще бъде 2000-2200 ккал на ден, но тази цифра може да варира от 1800 до 2700 ккал, в зависимост от вашите мерки – височина и тегло. Тези препоръки са базирани на изчисления за количеството мляко, което консумира бебето.

Съществуват стандарти за хранене, които трябва да се следват, ако искате вашето мляко да е качествено и в достатъчно количество. Ако вашата диета не отговаря на изискванията, то това ще се отрази на състоянието на бебето. Ако нямате възможност да се съобразите с всички препоръки, това не означава, че трябва въобще да спрете кърменето, но можете да опитате поне частично да следвате някои прости съвети.

Калций в диетата на кърмещи майки

Това е важен минерал, необходими за формирането на костната тъкан, и участва в много процеси в организма. Препоръчителната норма за кърмещи майки е около 1600 мг. Това означава, че трябва да консумирате 2-4 порции млечни продукти на ден. Сред продуктите, богати на калций специално следва да се спомене за: кисело мляко, мляко, сирене, броколи, портокали, бадеми, мазни видове риба.

Многобройни проучвания потвърждават, че по време на кърмене калция се “отмива” от костната тъкан. С течение на времето, вашето тяло ще компенсира тези загуби и костите ще станат дори още по-силни. Ако имате непоносимост или алергия към млечните протеини, трябва да им намерите заместител във формата на, например, сирене тофу, зелени и други, съдържащи калций продукти.

Витамините в храненето на кърмещите жени

Включване в храната на повече зеленчуци и плодове, ще бъде гаранция за получаване на някои необходими витамини. Особено важен за растежа и развитието на детето е витамин D. Опитайте се да ядете повече риба, яйца, млечни продукти, за да получава вашия организъм всички необходими витамини. Витамин D, магнезий и цинк подобряват усвояването на калция и са важно допълнение към диетата на кърмещите майки, затова не бива да се забравят пълнозърнестите храни (особено кълнове и трици) и листните зеленчуци (като салатата от марули и спанак).

Следва да се отбележи, че целия набор от всички необходими за организма витамини, може да постъпи в него само, при условие че в храненето се използват всички групи продукти, докато еднообразното хранене с един или друг продукт, дори с много висока хранителна стойност, не може да осигури в организма целия спектър от витамини. По- специално, необходимо е да се акцентува върху широко разпространената заблуда и сред населението, и сред здравните работници, че за основен източник на витамини в храненето служат пресните плодове и зеленчуци.

Тази група продукти е наистина важен (и на практика единствен) източник на витамини С и Р. Тя има значителен принос за осигуряването на организма с фолиева киселина и бета-каротин. Но, ролята им по отношение удовлетворяване нуждите на организма от тиамин, рибофлавин, ниацин – е малка. Осигуряването на нуждите от витамините В12, Е и D практически не съществува, защото плодовете и зеленчуците не съдържат тези витамини.

В същото време, месото и месните продукти са основен източник на витамин В12 и имат основен принос за осигуряването на организма с витамините B1, B2, В6. Млякото и млечните продукти доставят витамини А и В2, зърнените храни – витамините В1, В2, В6, РР, Е, растителните мазнини – витамин Е и F, животински мазнини – витамини А и D и т.н. Добре е да осигурите своето добро хранене, като приемате специалните витаминно – минерални комплекси за кърмещи жени. Отнесете се към тях като към помощници. Нали вие имате една цел – бебето да бъде здраво!

На кърмещата майка алкохолът е забранен!

Консумацията на алкохол в периода на кърмене трябва да бъде забранена. Нивото на алкохол в организма се повишава около час след употреба му, а за изхвърляне от организма са нужни няколко часа. След прием на алкохол, детето може да стане вяло, депресирано или обратно, да се държи необичайно активно и възбудено.

Кофеин и кърмене?

По-голямата част от бебетата не изразяват недоволство във връзка с появата на кофеин в майчиното мляко. Обаче, диетолозите съветват за намаляване дозата на напитките с кофеин до две чаши на ден, а най-добре е да ги изключите изобщо. Освен в кафето и чая, кофеин се съдържа и в шоколада (какао). Ако детето Ви е станало неспокойно, уверете се, че не консумирате прекалено много кофеин.

Течностите в храненето по време на кърмене

Основната препоръка тук е – пийте, толкова колкото е възможно, защото майчиното мляко се състои от 87% вода. По време на кърмене вашето тяло, ще изисква значително количество течности под формата на вода (чиста, без хлор) или сокове, компоти от сушени плодове. Препоръчително е да използвате по 8 до 10 чаши течности на ден, но ако имате желание да пиете повече, то организма ви подсказва, че страдате от липса на вода. Жаждата е знак, който той ви дава.

Похапванията на кърмачките

Ако искате бързо да похапнете, то опитайте се да изберете “най-безобидните варианти”, които е добре винаги да имате на разположение. Например: – сирене (козе или овче); – ръжени диетични бисквити; – извара (от козе или овче мляко); – пресни плодове; – плодови салати подправени с кисело мляко; – варени яйца; – млечни коктейли с добавени плодове; – сурови или варени зеленчуци.

Какво може и какво не да се консумира при кърмене

По време на периода на кърмене трябва да се консумират, колкото е възможно повече зеленчуци и плодове (пресни, замразени, сушени или под формата на сокове). За предпочитане: цвекло, моркови, картофи, ябълки, круши. Някои плодове и зеленчуци следва да бъдат въвеждани в диетата много внимателно, тъй като те могат да предизвикат повишено газоотделяне в бебето. Такива са: зеле, грах, грозде, репички, краставици, тиквички, патладжан.

Препоръчителни са различни млечни каши, но ако детето страда от запек, оризовата каша, следва да се изключи. Използвайте варен ориз само като гарнитура. Към силно енергийните продукти се отнасят: макаронените изделия, пълнозърнестия хляб, бобовите (те също могат да предизвикат газове, затова ги приготвяйте след киснене и изхвърляйте първите води при варене). Риба трябва да се консумира най-малко два пъти седмично, ако детето не е алергично към нея.

Не забравяйте и за мазните видове риба (избягвайте големите морски хищни риби, съгласно съвременните изследвания те съдържат големи количества живак, например, рибата тон). Месо и птици могат да се консумират във всякакви количества, в печена, задушена или варена форма. Особено полезни за бебето и майката са млечните продукти, защото те съдържат не само калций, но и са източник на протеини (за предпочитане е козе или овче мляко и техните продукти).

Не злоупотребявайте с яйцата. Яжте най-много 3-4 пъти в седмицата. Понякога можете да си позволявате и тестени закуски, но тези храни трябва да се превърнат в по-скоро изключение, отколкото правило. Понякога може да се ядат кисели краставички или риба, но не забравяйте, че те предизвикват задържане на течности в организма.

Крайно нежелателни за храненето на кърмещи майки са продуктите, съдържащи голямо количество консерванти, оцветители, силни подправки и сосове. Също и маринати – всички те са способни да влияят негативно върху вкуса на млякото, а да не говорим за възможните рискове за здравето на бебето.

Избягвайте прекалено мазните храни, тъй като те не само не са полезни за бебето, но са вредни и за вашето здраве и фигура. Бъдете внимателни с “класическите” алергени: ягоди, шоколад, морски дарове, хайвер, цитрусови и тропически плодове, пушени колбаси, мед и др. Не забравяйте, че въвеждането на непознат продукт в диетата ви трябва да става постепенно и не повече от един за няколко дни. Целта е да се осигури максимална защита от алергии или поне да имате възможност да проследите продукта, който причинява реакция.

Ако наистина искате да поглезите себе си с нещо вкусничко, то отдавайте предимство на плодовете, непечени сладкиши. Опитайте се да не пиете газирани напитки, особено сладки, защото те могат да провокират повишено газоотделяне и алергии.

Водени от тези прости правила, вие можете да положите основите на здравето и доброто настроение, както на бебето, така и на самите себе си. Подобна диета на хранене ще се отрази положително не само върху качеството на вашето кърмене, но и на вашия външен вид!

Още по темата:

Водата

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К) – основен минерал

Калций (Ca) – основен минерал

Фосфор (Phosphorus)

Лечение с камъни

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Витамини

Минерали

Аминокиселини

Свързани публикации