Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Полезните за нас вещества в растенията

Полезните вещества в растенията са много широк клас фитохимикали с благоприятен ефект върху човешкото здраве. В широкия популярен смисъл фитохимикалите включват витамин С и такива съединения като бета каротин, който в организма се превръща във витамин А.

Те обаче включват и хиляди други вещества. Някои от тях не са добре характеризирани или разбрани, а други все още не са идентифицирани. Счита се, че неадекватното хранене е съществен фактор, допринасящ за развитието на хроничните заболявания, толкова разпространени в западните общества.

Напоследък все повече изследвания и внимание се насочват към възможните им ефекти за намаляване на риска от развитие на основни заболявания. Въпреки това заключенията често се основават на изолирани клетки или лабораторни животни и тяхното приложение върху хората все още не е ясно. Следователно, най-добре е хранителните вещества винаги да се набавят от храната, която съдържа целия комплект от елементи, необходими за здравето, вместо да се използват отделни фитохимикали с убеждението, че те ще имат същия ефект.

Изследванията са фокусирани върху няколко важни класа фитохимикали, открити в широк спектър от храни, включително плодове, зеленчуци, семена, бобови растения, лечебни растения, подправки, кулинарни билки и ядливи гъби. Някои от тези хранителни вещества са ефективни срещу ракови заболявания или са антиоксиданти. Други понижават холестерола, намаляват плаката в артериите, стимулират имунната система или производството на ензими.

Следват само няколко класа от няколкото хиляди известни фитохимикали, открити в растенията:

Алкалоидите са открити в редица растения, включително хидрастис. Те предотвратяват свръхрастежа на дрожди в организма, поддържат здравословни нива на бактериите в стомашно-чревния и пикочния тракт и поддържат имунната функция.

Антоцианидините са клас фитохимикали, открити в боровинки, касис и малини. Те се борят със свободните радикали (страничен продукт от метаболитните реакции в организма, които могат да доведат до такива дегенеративни заболявания като сърдечносъдови заболявания и рак). Те също така намаляват образуването на плака в кръвоносните съдове, поддържат притока на кръв и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това е известно, че инхибират отока, борят се с възпалението и подобряват зрението.

Каротеноидите включват такива каротини като алфа и бета каротин от моркови, див ямс, пъпеш и тиква. Каротеноидите са антиоксиданти, които предпазват от сърдечни заболявания и инсулт.

Хлорофилът е зеленият пигмент, който се съдържа във всички зелени растения. Той се бори с бактериите, помага при зарастването на изгаряния и рани и се бори с рака. Освен това, е отличен източник на витамин К, необходим за съсирването на кръвта при зарастване на рани.

Кумарините от цитрусови плодове и домати помагат за предотвратяване на съсирването на кръвта и могат да стимулират ензимите за детоксикация в черния дроб.

Дитерпените са открити в много билки, включително розмарин. Те са мощен антиоксидант, противораково средство и античернодробно-токсичен агент.

Елеутерозидите са открити в сибирския женшен. Те повишават издръжливостта, стимулират апетита и повишават физическата и умствената енергия. Те също така стимулират метаболизма, имунната система и централната нервна система. Елеутерозидите също са полезни в борбата с някои от проблемите на менопаузата, включително нередовен цикъл и горещи вълни.

Незаменимите мастни киселини (омега 3 и 6, които не могат да бъдат произведени в организма) поддържат целостта на клетъчните мембрани и миелиновите обвивки, стимулират производството на простагландини, понижават холестерола в кръвта и укрепват имунитета. Те могат да бъдат открити в много билки, включително палмето.

Флавонгликозидите са мощни антиоксиданти. Те също така разширяват кръвоносните съдове, като по този начин подобряват притока на кръв и работа на мозъка, подобряват зрението и слуха, помагат за облекчаване на депресията. Те са открити в такива билки като гинко билоба. По-известните флавоноиди включват полифеноли като кверцетин, кемпферол и антоцианин, които са открити в плодовете, ягодовите плодове, зеленчуците, зелето и кората на стъблата. Те стимулират ензимите за детоксикация, предпазват черния дроб, укрепват капилярите, блокират възпалението и инхибират образуването на тумор.

Джингеролите са антиоксиданти, които подобряват храносмилането на протеини и мазнини. Те също така успокояват стомаха и се борят с чернодробната токсичност и възпаление. Те са активните съставки на джинджифила.

Гинколиевата киселина е открита в гинко билоба и е още един антиоксидант. Тя подобрява циркулацията и умствената работа, лекува депресия и се бори с рака.

Глициризините са защитните фитохимикали, открити в женско биле. Те също имат антивирусни, противовъзпалителни, противотуморни и защитаващи кожата качества.

Хесперидинът, който се съдържа в семената на магарешкия трън, е антиоксидант, който предпазва капилярите и укрепва клетъчните мембрани. Действа добре срещу чернодробни заболявания и предпазва от ултравиолетовите лъчи.

Хиперицинът е активният компонент на жълтия кантарион и помага за подобряване на настроението, вероятно чрез регулиране на невротрансмитерите в мозъка.

Изофлавоните, като генистеин, открит в соята, лещата и граха, могат да инхибират естрогенно стимулираните ракови заболявания и да понижат високия холестерол в кръвта.

Изотиоцианатите (сулфорафан и други) са открити в кръстоцветните зеленчуци. Те индуцират производството на защитни ензими и инхибират увреждането на ДНК, като по този начин намаляват рисковете от рак на гърдата, като същевременно стимулират детоксикиращите ензими, за да ускорят изхвърлянето на потенциално вредните съединения от тялото.

Лактоните са открити в кава кава и предпазват организма от рак, като елиминират канцерогените.

Липоевата киселина, намираща се в много растителни храни, е мощен антиоксидант, който елиминира тежките метали от тялото, предпазва от рак и сърдечни заболявания, нормализира нивата на кръвната захар и забавя стареенето. Липоевата киселина е ключов фактор за производството на енергия.

Сяроорганичните съединения (напр. Диалил дисулфид, S-алилцистеин и други) от чесън, лук, праз, шалот и див лук, могат да блокират канцерогените и да потискат канцерогенните промени в клетките, както и да стимулират детоксикиращите ензими.

Фенолните киселини са антиоксиданти, които инхибират образуването на нитрозамини, причиняващи рак. Те са открити в плодовете, магданоза и всички цъфтящи растения.

Фталидите, открити в магданоза, детоксикират канцерогените, като същевременно стимулират производството на полезни ензими.

Полиацетилените също са открити в магданоза и спомагат за регулирането на производството на простагландини, като същевременно предпазват от канцерогени.

Проантоцианидините, съдържащи се в бъза и боровинките, са друг клас антиоксиданти. Те предпазват от рак, високи нива на холестерол в кръвта и грипен вирус. Те също така укрепват стените на кръвоносните съдове.

Кверцетинът е флавоноид, който е широко разпространен в растителното царство. Флавоноидите са естествени антиоксиданти, открити в много плодове, зеленчуци и други растения. Кверцетинът има антихистаминови, противовъзпалителни и противоракови свойства. Той също така стабилизира клетъчните мембрани и намалява чупливостта на капилярите.

Розмариновата киселина е активната съставка на розмарина. Той се бори с гаденето, чревните газове и лошото храносмилане. Също така е ефективен срещу главоболие.

Салин или салицин се съдържа в кората на бяла върба. Той се бори с възпалението, облекчава болката и температурата и се бори с грипния вирус.

Сапонините са открити в соята, много зеленчуци и такива билки като корен от женшен, женско биле, черен кохош, юка и много други. Те имат противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Сапонините подобряват зарастването на раните и намаляват нивата на холестерола. Те също така притежават много слаба естрогенна активност, за да имитират добре истинския хормон и да намалят риска от някои видове рак.

Силимаринът е активният компонент на магарешкия трън. Той е антиоксидант и предпазва черния дроб.

Танините са широко разпространени в растенията. Те са антиоксиданти, които имат антивирусни свойства и укрепват капилярите. Те също така предпазват от рак, сърдечни заболявания и астма.

Терпените са общото наименование на монотерпените. Те са антиоксиданти, открити в билки като гинко билоба и корен от женско биле (не бонбоните!), както и цитрусови плодове и кимион. Терпените могат да блокират действието на канцерогените и да понижат високия холестерол в кръвта.

Тритерпеноидите предотвратяват разпадането на зъбите, както и борбата с язви, рак и чернодробна токсичност. Те са открити в корена от женско биле и готу кола.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Фитохимикали

Свързани публикации