Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Женшен (Ginseng)

Наименование: Женшен (Ginseng)
Ботанически имена: Panax ginseng (китайски женшен, корейски женшен, ориенталски женшен), Panax quinquefolium (американски женшен), Panax notoginseng (Сан Чи, Pseudoginseng), Eleutherococcus senticosus (сибирски женшен), Oplopanax horridum (Оплопанакс; Devil’s Club)
Семейство Бръшлянови (Araliaceae)

Противопоказания!

Не приемайте Сан Чи (Panax notoginseng) по време на бременността, тъй като може да повлияе неблагоприятно на плода.

Избягвайте високи дози от всички видове, тъй като има публикации за някои нежелани реакции.

Много високите дози могат да предизвикат гадене, повръщане, безсъние, мускулно напрежение и задържане на течности.

Женшенът е безопасен, когато се използва по подходящ начин, но най-добрият съвет е да се започне с ниска доза и постепенно да се увеличава след няколко седмици, ако е необходимо.

Женшенът не трябва да се взема за повече от няколко седмици без прекъсване.

Да не се използва, ако е налице хипертония.

Не приемайте по време на изключително горещо време.

Женшенът не трябва да се използва от хора със заболяване на сърцето или щитовидната жлеза, диабет или анамнеза с мигрена.

По време на приема на женшен, избягвайте такива стимуланти като чай, зелен чай, кафе и кола (съдържащи кофеин).

Препоръчително е хората, особено мъжете на възраст под четиридесет, да не използват американски или азиатски женшен (вместо това да се използва сибирски), тъй като те имат сериозни естрогенни ефекти. Постоянното използване може да попречи на половото развитие. Освен това, на тези женшенови продукти е указано за възраст над четиридесет години.

Ефективността на женшена се различава значително в търговските продукти. Едно добре огласено проучване анализира петдесет и четири продукти с женшен и установява, че една четвърт от тях изобщо не съдържат женшен, докато други, съдържат по-малко от обявеното количество. Някои дори съдържали замърсители, пълнители и други вещества. Затова, бъдете сигурни във вашия източник.

История

Думата “Panax” означава лечение на всичко. Женшенът е бил използван в Китай в продължение на повече от 7000 години. Той е толкова почитан, че войни не се водели в горите, където той процъфтява. Има една стара източна поговорка, която казва, че ако двама души трябва да обикалят света без почивка, онзи, който в края на пътуването изглежда свеж и не е уморен, със сигурност ще има парче от женшен, скрит под езика.

Въпреки дългата си употреба в Ориента, женшенът не е бил приет в Европа чак до 9-ти век от н.е. Като китайско билково лекарство, Сан Чи, за първи път е регистриран през 1578 в сборника Материя Медика от Li Shizen, където е описан като по-ценен от златото. Марко Поло също пише за това лечебно чудо. Когато делегация на краля на Сиам посетила Луи XIV му поднесли подарък корен от женшен. От този момент нататък, женшенът бил широко използван от богатите европейци при изтощение и слабост.

Женшенът не достигнал в Америка до 18-ти век. Но, станал още по-популярен там, когато открили свои собствени местни видове (P. quinquefolius). Американският женшен бил смятан от американските индианци за средство за увеличаване на женския фертилитет.

Много индиански племена го използвали като тоник. Сокът от корена бил използван за рани, докато Ирокезите използвали коренови настойки като капки за очи и уши. Американските индианци и колонисти, използвали настойки с женшен за увеличаване на апетита или засилване на храносмилането, особено при възрастните хора и децата.

Женшен заедно с черна череша и хидрастис правят един доста силен тоник, особено, когато е добавено уиски. Сан Чи е бил използван широко от северно-виетнамците по време на войната във Виетнам за повишаване степента на възстановяване на огнестрелните рани.

Сибирският женшен може да помогне на хората, изложени на токсични химикали и радиация, и е даван на пострадали от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. Той се използва и от руските космонавти, и от много от руските спортисти, за подобряване на издръжливостта и устойчивостта към стреса.

Основни действияЖеншен

(а) Женшен

• адаптоген
• антивирусно (стимулира производството на интерферон, покачва броя на естествените клетки убийци и активността на антителата)
• регулира кръвната захар и нивата на холестерола
• стимулира имунната система
• тоник

(б) Сан Чи

• поддържа функцията на надбъбречните жлези в производството на кортикостероиди и мъжки полови хормони
• подобрява кръвния поток през коронарните артерии
• ускорява съсирваемостта на кръвта

(в) сибирски женшен

• подобен на китайския женшен, но е по-стимулиращ
• предпазва имунната система

Ключови компоненти

(а) Женшен

• стероидни гликозиди (включително тези, определени като подобни на човешките полови хормони)
• тритерпеноидни сапонини (до 3%) [идентифицирани са най-малко 25 гинзенозиди]
• етерично масло
• витамини и минерали (особено витамини D, В1, В2 и минерали, калций, калий, желязо, натрий, силиций, магнезий, титан, барий, стронций, алуминий и манган)
• полизахариди
• нишесте
• слузно вещество
• ацетиленови съединения

(б) Сан Чи

• стероидни сапонини (включително arasaponin А и B)
• флавоноиди (dencichine)

(в) сибирски женшен

• елеутерозиди (0,6 – 0,9%)
• фенилпропаноиди
• лигнани
• кумарини
• захари
• полизахариди
• тритерпеноидни сапонини
• гликани

Лечебни части
Корени

Сибирският женшен е доказано, че увеличава фагоцитозата, В-лимфоцитите и естествените клетки убийци. Негови други активни съставки (лигнани и кумаринови производни) имат по-умерени ефекти от тези на американските или азиатските видове.

Женшенът увеличава неспецифичното противодействие срещу няколко патогени. Основните активни съставки в азиатските и американски сортове са гинзенозидите, които са съставени от повече от двадесет тритерпеноидни сапонини. В организма, тези вещества, както се смята, функционират като стероидни хормони, но билкарите ги оценяват за това, което те наричат адаптогенни (балансиращи тялото) свойства.

Въпреки че повечето американски билкари не правят разлика между двата вида, азиатските билкари правят и смятат американския вид за богат на Rb1 група гингозиди, които имат по-успокояващ или охлаждащ ефект върху централната нервна система. От друга страна, азиатският вид съдържа малко по-различна RG1 група гингозиди, които са по-възбуждащи и стимулиращи, или затоплят организма. И за двете форми се смята, че подобряват кръвообращението, повишават притока на кръв към мозъка и продуцират чувство на умствена будност, което може да забави прогресирането на болестта на Алцхаймер.

Панаксинът е вещество, което директно стимулира централната нервна система и действа като тоник за сърцето и кръвоносната система. Панаквиленът е вещество, което се смята, че стимулира ендокринната система като цяло и поддържа необходимото ниво на хормони в тялото. Подобно на Китайската ангелика (Angelica Sinensis), женшенът действа почти по същия начин на женските хормони. В допълнение към половите хормони, надбъбречните жлези произвеждат хормони, които регулират метаболизма на кръвната захар и които регулират минералното съдържание на тъканите в тялото.

Гинзенинът наподобява на инсулина по своите ефекти, което обяснява неговото използване при лечението на алоксанов диабет. Съдържащата се в женшена Panoxic acid, улеснява ефективното функциониране на сърдечносъдовата система, предотвратява образуването на холестерол и улеснява изгарянето на мастните депа в тялото. Тя също е доказано, че защитава черния дроб и покачва апетита.

Изследователи от целия свят са проверявали ефективността на женшена срещу всичко, от рак до язви, като съединения, изолирани от него е било открито, че потискат раковите клетки в яйчниците. Едно скорошно проучване показва, че женшенът изглежда върши работата на хормоните, които надбъбречната кора естествено произвежда в отговор на ежедневния стрес. В резултат на това, тялото не трябва да ги произвежда в такива големи количества и по този начин се облекчава натовареността на органа.

В един експеримент, пилета били изложени на изключителен студ в продължение на два месеца. Това обикновено води до намаляване на способността им да снасят. Пилетата, които получили дневни дози от женшен, продължили да снасят, както обикновено, два пъти повече яйца от контролната група. Много други такива експерименти са показали, че женшенът повишава издръжливостта.

Приблизителните оценки са, че когато хората използват билката, техният живот ще се увеличи с най-малко десет години. Стероидните съставки на женшена са толкова сходни в своята структура на анаболния агент на организма, че със сигурност някои действат по подобен начин. Анаболният агент изгражда цялостното здраве на организма, регулирайки изгарянето на енергия.

Обратното на анаболното действие е катаболитното. Един пример за това са веществата амфетамин или кофеин. Те временно дават на човек повече енергия, но правят това, сривайки енергийните запаси на организма. В известен смисъл, единият процес е здравословен и конструктивен, а другият е нездравословен и разрушителен, особено, ако се практикува в продължение на дълъг период от време. Панасенът, според някои изследователи, има пряк стимулиращ ефект върху мозъка, подобно на кофеина, но е далеч по-малко вреден.

Използвани лечебни средства

Супата е обичаен начин да се консумира женшен в Китай и тя се яде ежедневно.

Таблетките са удобен начин за прием на женшен, но за кратък период.

Отварите са цялостен тоник.

Тинктурите се използват за диария, свързана със слаба храносмилателна функция, а също и при хронична кашлица (ако е комбинирана с орехи и джинджифил).

Стрит на прах женшен обикновено се приема под формата на капсули и се използва като тоник, за рани, кървене или болка, и може да се комбинира с хлъзгав бряст при болки от стомашна язва.

Лапа със Сан Чи помага за зарастване на рани, натъртвания и спира кървенето.

Традиционна употреба
Женшен

Американският женшен е “ин” тоник и в Китай се приема при треска и изтощение от такива хронични заболявания като туберкулозата. Може също да помогне при кашлица, хрипове и повишена температура, свързана с белодробна слабост.

Като адаптоген, женшенът увеличава устойчивостта към стреса и стимулира младите хора със силна Чи (жизнената сила), но също така е в състояние да възстанови и тези, които са отслабнали, поради болест или старост. Използва се за коригиране на такива женски оплаквания, като предменструален синдром и симптоми на менопауза. В момента редица продукти с женшен на пазара са рекламирани като “бойци с умората”.

Учените са изучили женшена по различни начини, достигайки до заключението, че тези твърдения са верни. На Запад, женшенът се разглежда не като лекарство, а като повишаващ жизнения тонус и полезен при справянето със стреса. Поради това, с него често се злоупотребява и не бива да се взема повече от шест седмици.

Китайският женшен е най-ценния от всичките видове и е една от най-скъпите билки. Той е “ян” тоник, попълва енергията (чи), особено в далака и белите дробове. Китайският женшен е добре да се приема за един месец през есента, за укрепване на тялото преди зимата; ако го приемате редовно, е силно препоръчително да си давате почивка от поне две или три седмици, на всеки два месеца.

Сан Чи се използва като обезболяващо и за спиране на кървене, както вътрешно, така и външно. Той също се добавя към лечението на коронарна болест на сърцето и стенокардия. Сибирският женшен има общ тонизиращ ефект за тялото, особено по отношение на надбъбречните жлези. Той помага на организма да издържа на топлина, студ, инфекции, радиация и други видове физически напрежения.

Той дори е даван на астронавтите срещу ефектите на безтегловността. Атлетите имали повишаване на издръжливостта с 9%. Сибирският женшен е единствения, който оправдава твърдението за противодействие на стреса. Когато се вари на чай, вкусът на женшена е неприятен, но въпреки това много хора го предпочитат по този начин.

Той може да се намери на цели или обработени червени резени. Три резена обикновено са достатъчни за чаша и половина кипяща вода. Оставете го да се вари, докато остане една чаша, филтрирайте и пийте подсладено с мед. Оплопанакс (Oplopanax horridum; Devil’s Club) е член на семейството на женшена и подобно на повечето от тях е полезен за цялостната жизненост и здраве на хората. Въпреки че от стъблата може да се направи тинктура, коренът е този, който има по-мощен ефект. Той е полезен за намаляване симптомите на диабет и хипогликемия.

Билката коригира променливите нива (пикове и спадове) на кръвната захар и поддържа постоянно ниво. Продължителното използване на тинктурата заедно с американски женшен, е доста полезно при мъжете над петдесет и пет, които са апатични и често боледуват.

Оплопанаксът действа много подобно на сибирския женшен, като повишава жизнените нива на тялото, възстановява естественото ниво на имунната система, цвета на кожата и тена, и издръжливостта. Дозата е пълен капкомер с тинктура, три пъти дневно, в продължение на шест месеца до една година.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още