Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лук (Onion)

Наименование: Лук (Onion)
Ботанически наименования: Allium ascalonicum (дребен лук), Allium cepa, Allium fistulosum, Allium schoenoprasum
Семейство Кремови (Lilaceae)

Предупреждения

Лукът може да причини храносмилателни разстройства при някои хора, ако е консумиран в голямо количество в суров вид.

История

Лукът е бил използван от древни времена за различни здравословни проблеми. В средновековна Европа връзки с лук били окачвани на вратите, за да се предпазват от чума, коремен тиф и холера.

Лук (Onion)Дивият лук бил широко използван като храна и лекарство от американските индианци, които използвали всички взаимозаменяеми сортове. Лукът често бил използван за лечение на ужилвания и за облекчаване на настинки. Майките от племето

Чернокраки пиели чай от див лук, за да преминат лечебните му свойства в бебетата. Те също лекували простуда, главоболие и проблеми със синусите, като вдишвали дима от пушека на луковиците. Използвали емфие, направено от сушени луковици, за отваряне на синусите.

Шайените правели лапи за лечение на циреи. След като стигнело до жилото и се отворел цирея, сварявали чай от части на растението и го изсипвали в кухината, за да се изчисти гнойта.

Лапи с лук отдавна се използвали за лечение на круп, пневмония и гръдни настинки.

Основни действия

• антиалергично
• антимикробно
• антиасматично
• деконгестант
• средство за изпотяване
• отхрачващо
• инхибира тромбоцитното агрегиране (предотвратява съсирването на кръвта)
• понижава кръвното налягане

Ключови компоненти

• летливо масло със серни съставки
• сяросъдържащи съединения
• флавоноиди
• фенолни киселини
• стероли

Лечебни части
Луковици

Лук (Onion)Едно старо народно средство за предпазване от микроби в стаята на болния, е поставянето на половин глава лук на нощното шкафче. Преди няколко години, голям американски университет реши да извърши тестове, за да види, дали това има научна основа. Изследователите открили, че всъщност лукът “притегля” аеробните бактерии от въздуха и по този начин дезинфекцира стаята на болния.

Сяросъдържащите съединения имат антибиотични свойства и са доказали, че са ефективни срещу Bacillus subtilis, Salmonella typhi, pseudomonas aeroginosa и E. Coli.

Използвани средства

Лапите с лук помагат за облекчаване на задръствания в белия дроб, абсцеси и циреи.

Настърган суров лук може да се използва на лапа за облекчаване на подуто измръзнало място. Сурови резени се използват външно при пчелни ужилвания, ухапвания от насекоми, уртикария или копривна треска за бързо облекчение.

Парна инхалация, съдържащи топла вода и суров лук помага за облекчаване на синусни натрупвания, предизвикани от настинки. Сок, направен от суров смачкан лук и мед помага за успокояване на кашлица и болки в гърлото (2 глави лук и 2 супени лъжици мед се накисват за една нощ на стайна температура).

Настойки, направени от накиснат в топла вода лук за два или три часа се използват за лечение на настинки, задръствания, кашлица и бронхит (4 средно големи горещи лука в 1 литър гореща, филтрирана вода).

Лук (Onion)Отвара за задръствания се прави от варен във вода лук за 5-10 минути, след това се прецежда и се добавя мед преди да се пие (3 лука към 3 / 4 чаша вода).

Чай, направен от сварени обелки на лук се използва за подобряване на кръвообращението, особено в случаи на подагра.

Традиционна употреба

Силната миризма на лука има загряващ ефект, което повишава кръвообращението и причинява изпотяване, а това е от полза за понижаване на температурата и обилното потене при настинки и грип. Консумирането на суров лук помага на храносмилането и премахва вредните бактерии, гъбички, вируси и паразити.

За брадавици, нарежете лук и го покрийте със сол, оставете за една нощ. На следващия ден напълнете събрания сок в бутилка и съхранявайте. Прилагайте сока върху брадавицата 2 пъти дневно.

Лученият сок може да се прилага върху изгаряне или като антисептик при порязвания и ожулвания, може да се използва и при зъбобол.

Всеки от лученото семейство може да се използва за направата на пюре с вода, с което да се напръскват растенията, за да се предпазят от вредни насекоми и гъбички.

Ако лукът се засади близо до рози, аромата на розите се засилва.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Обикновеният лук подмладява организма!

Червеният лук понижава холестерола

Лукът подобрява паметта

Тест за пиролурия

Лапи (компреси)

Противоракова диета (хранене при рак)

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още