Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Обикновеният лук подмладява организма!

Японски учени открили, че обикновения лук подмладява организма. Те установили, че той съдържа уникални компоненти с такива свойства. Всеки знае за полезните свойства на лука. Но, освен важната му роля в готвенето и многото витамини, лукът е “удобен” с това, че всичките му витамини и други полезни вещества се запазват на 70%, дори и след топлинна обработка.

Лукът има положителен ефект върху имунната система, а също e и дезинфектант. Наскоро френски учени провели експеримент, включващ голям брой жени, който показал, че консумацията на храни с лук (и чесън) значително намалява риска от рак на гърдата. Но, към полезните свойства на лука се добавя още едно. Фактът, че лукът е способен, освен всичко изброено по-горе, и да забавя стареенето на човешкия организъм. Японските учени открили, че обикновения лук съдържа активни, лесноусвоими серни съединения и това подмладява организма.

Попадайки в кръвта, те имат положително въздействие върху няколко ключови зони в мозъка. По-специално, отделящите се от лука вещества, стимулират обновяването на клетките, които са отговорни за паметта и емоциите. Какво се съдържа в лука? Луковиците му съдържат 8-14% захари (фруктоза, захароза, малтоза, инулин), протеини (1,5-2%), витамини (аскорбинова киселина- витамин С), флавоноида- кверцетин, ензими, сапонини, минерални соли на калий, фосфор, желязо и т.н. ., фитонциди.

В зелените листа на лука се съдържат захар, протеини, аскорбинова киселина. Освен това, луковиците и листата са богати на етерични масла, които придават специфичния мирис и пикантен вкус на лука, както и серни съединения, йод, органични киселини (ябълчена и лимонена), пектинови вещества.

Ползите от лука

Лукът стимулира отделянето на храносмилателни сокове, има диуретичен и седативен ефект. Фитонцидите на лука имат бактерицидни и противоглистни свойства.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации