Обикновеният лук подмладява организма!

Японски учени открили, че обикновения лук подмладява организма. Те установили, че той съдържа уникални компоненти с такива свойства. Всеки знае за полезните свойства на лука. Но, освен важната му роля в готвенето и многото витамини, лукът е “удобен” с това, че всичките му витамини и други полезни вещества се запазват на 70%, дори и след топлинна обработка.

Лукът има положителен ефект върху имунната система, а също e и дезинфектант. Наскоро френски учени провели експеримент, включващ голям брой жени, който показал, че консумацията на храни с лук (и чесън) значително намалява риска от рак на гърдата. Но, към полезните свойства на лука се добавя още едно. Фактът, че лукът е способен, освен всичко изброено по-горе, и да забавя стареенето на човешкия организъм. Японските учени открили, че обикновения лук съдържа активни, лесноусвоими серни съединения и това подмладява организма.

Попадайки в кръвта, те имат положително въздействие върху няколко ключови зони в мозъка. По-специално, отделящите се от лука вещества, стимулират обновяването на клетките, които са отговорни за паметта и емоциите. Какво се съдържа в лука? Луковиците му съдържат 8-14% захари (фруктоза, захароза, малтоза, инулин), протеини (1,5-2%), витамини (аскорбинова киселина- витамин С), флавоноида- кверцетин, ензими, сапонини, минерални соли на калий, фосфор, желязо и т.н. ., фитонциди.

В зелените листа на лука се съдържат захар, протеини, аскорбинова киселина. Освен това, луковиците и листата са богати на етерични масла, които придават специфичния мирис и пикантен вкус на лука, както и серни съединения, йод, органични киселини (ябълчена и лимонена), пектинови вещества.

Ползите от лука

Лукът стимулира отделянето на храносмилателни сокове, има диуретичен и седативен ефект. Фитонцидите на лука имат бактерицидни и противоглистни свойства.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации