Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Черен Кохош (Black Cohosh)

Наименование: Черен Кохош (Black Cohosh)
Ботаническо име: Cimicifuga Racemosa
Семейство Лютикови (Ranunculaceae)
Други наименования: Kлопогон, Цимифуга

Противопоказания!

Да не се използва по време на бременност.

Да не се превишават препоръчваните дози, тъй като големите дози могат да предизвикат нежелани ефекти, включително: виене на свят, гадене, повръщане, болки в корема, диария, главоболие, хипотония, ставни болки, мастодиния, забавен сърдечен ритъм, намаляване на пулса, бавен пулс, изпотяване, тремор, световъртеж, намаляване на зрението, наддаване на тегло.

В нормална доза може да причини леко стомашно неразположение. Избягвайте употребата на билката, ако имате сърдечно заболяване.

Черният кохош съдържа химикали, подобни на естрогена, така че трябва да се избягва от хора, които не трябва да вземат такива химикали или тези, които приемат синтетични естрогенни лекарства, като Тамоксифен.

В клиничните знания се предполага, че черният кохош стимулира растежа на раковите клетки в гърдата, затова жените с анамнеза рак на гърдата или силна семейна история (като майка или сестра с рак на гърдата) не трябва да го приемат без консултация със специалист.

Не е известно какви са последиците от продължителната употреба на билката, но специалистите препоръчват ограничаване до не повече от 4 до 6 месеца постоянен прием.

История

Коренът на черен кохош отдавна е предпочитано средство от местните американци при женски оплаквания, поради което едно от неговите популярни имена е “squaw root” (женски корен). Някои племена също така го използвали при бъбречни проблеми. Името му идва от Алгонкинската дума за “rough ” (рунтав), свързваща се с формата на кореновата структура на растението.

Черен КохошМежду 1820 и 1936 година в Американската фармакопея Черният кохош е вписан като ефективно средство за предизвикване на менструация и успокояващо при ревматизъм. Според други племена “cohosh” означава “гърди”, което показва, че той отдавна се използва за женски проблеми от индианците.

Освен неговите ценни качества при лечение на гинекологични проблеми, той бил използван от тях и като седативно, диуретично, антиконвулсантно средство, за лечение на високо кръвно налягане, както и за множество респираторни заболявания, включително плеврит, пневмония, астма и круп.

Индианците (от Делауеър и Източен Мериленд) използвали корените, за да правят тоник. Други племена изпивали отварата, направена от растението, за облекчаване на ревматизъм.

Чероките използвали билката по много начини, включително като успокоително, тоник, диуретик, за лечение на респираторни проблеми и ревматизъм.

Ирокезите я използвали за пречистване на кръвта и за увеличаване кърмата на майките. Билката използвали и в парните бани за лечение на ревматизъм. Лапи се правели, като счуквали листата и ги прилагали при болки в гърба.

Основни действия
• антиревматично
• отхрачващо
• увеличава менструалното кървене
• седативно

Ключови компоненти
• тритерпенови гликозиди (актеин, цимицифугозид)
• изофлавони (формононетин)
• изоферулова киселина
• салицилова киселина
• танини
• мастни киселини
• смола
• много високо съдържание на селен, хром и желязо

Лечебни части
Корен

Формононетинът е флавоноид, който има умерена хормонална активност, сходна на естрогена, но по-слаба. Въпреки това, свързвайки се с местата на естрогенните рецептори, той може до голяма степен да имитира действието на човешкия естроген.

Изследване потвърждава верността на традиционните познания. Резултатите от немско проучване, публикувано през 1995 г., показват, че черен кохош, в комбинация с жълт кантарион, е 78% ефективен за намаляване на горещи вълни и други менструални проблеми.

Черен КохошСъвременните изследвания показват, че той е безопасна и ефективна алтернатива на естрогенната заменяща терапия. През менопаузата естрогенното производство започва да намалява, което води до множество симптоми. Освен това, менопаузата причинява повишаване нивата на лутеинизиращия хормон (LH) и високата концентрация на LH способства за колебания на телесната температура, което води до горещи вълни и нощни изпотявания. Тритерпеновите гликозиди в билката противодействат на горещите вълни, като потискат секрецията на LH.

Що се отнася до болезнената менструация, билката намалява дискомфорта като увеличава притока на кръв към матката и намалява силните контракции, които причиняват дискомфорт. За намаляване раздразнителността при предменструалния синдром, билката може да служи като естроген, осигурявайки по-добър хормонален баланс.

Традиционна употреба на черен кохош

Има множество разновидности Cimicifuga, използвани от традиционната китайска медицина, в това число C. dahurica и C. foetida, които биха могли да облекчат горещите вълни и да намалят токсичността, както и да се използват в лечението на астма, главоболие, морбили, заедно с останалите състояния.

Черният кохош се използва за предизвикване на менструация, облекчаване на менструални болки, а също и за проблеми, свързани с твърде високото прогестероново производство. Той се използва и за депресия.

Отварите се използват при възпален артрит, особено, ако се свързва с менопаузата.

Билката е ефективна за ревматични проблеми, включително ревматоиден артрит. Неговите седативни ефекти го правят ценен за лечението на редица заболявания, включително на високо кръвно налягане, шум в ушите, магарешка кашлица и астма.

Танините помагат в лечението на диария. Когато билката се прилага външно върху кожата, има стягащ ефект, който може да облекчи дразненето от ухапвания на насекоми. Тя също така може да намали възпалението и сърбежа при екзема и други типове дерматити.

Препоръчвана доза:

Суха билка – 40-80 мг на ден

Течен билков екстракт – 2-4 мл/ден

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Хормонален дисбаланс при жените

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за хормонален баланс при жени

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още