Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Женско биле (Licorice)

Наименование: Женско биле (Licorice)
Ботанически имена: Glycyrrhiza glabra; Glycyrrhiza lepidota
Семейство Бобови (Fabaceae / Leguminosae)

Противопоказания!

Билката съдържа глициризинова киселина, която увеличава задържането на натрий и вода в тялото.

Билката може да повлияе върху ефективността на антихиперактивните лекарства, диуретици и тези, използвани за лечение на сърдечни заболявания.

Ако се приема с алкохол, могат да възникнат: хипертония, отоци, мускулни контракции и конвулсии.

Продължителната употреба, повече от четири седмици, може да произведе хипертония, сърдечни проблеми, диария/ запек и язви. Продължителният прием може да изчерпа калиевите запаси.

Женското биле трябва да се избягва, ако има високо кръвно налягане или нерегулярно сърцебиене.

Билката е противопоказна при наличие на хронично чернодробно заболяване, тежка бъбречна недостатъчност, диабет и бременност. Daniel Mowrey в своите “Билкови тонизиращи терапии”, казва, че страничните ефекти от женското биле са преди всичко от екстрактите, а не от всяко друго използване на цялото растение, т.е. смлян корен, взет в капсули. Buhner (Buhner, Herbal Antibiotics, p.55) добавя също, че във всички цитати, които той намерил за страничните ефекти на женското биле, тези ефекти обикновено настъпвали от прием на бонбони или екстракти с него.

История

Glycyrrhiza е гръцка дума, означаваща “сладък корен.” Различните видове се използват по един и същ начин. Въпреки това, американското женско биле не е толкова сладко, както европейските видове, вкусът му наподобява повече на бобовото му родословие.

Китайците използвали женското биле в продължение на повече от 5000 години за лечение на различни заболявания, включително кашлица, болки в гърлото, хранителни отравяния и разстройства на черния дроб и стомаха. Днес, женското биле е втората най-предписвана билка в Китай след женшена.

Древните асирийци и египтяни го използвали за лечение на различни дихателни заболявания, както и Хипократ. Тъй като само най-ценните и необходими продукти поставяли в гробницата на фараона, не е изненадващо, че женското биле също е намерено там.

Древните гърци също знаели за лечебната стойност на женското биле и го предписвали за астма, проблеми в гърдите, гангренясали рани.

Корени на женско биле дъвчели шаейните по време на своите ритуални танци, заради охлаждащия му ефект. Те, както и много други индиански племена дъвчели корена, заради неговата сладост, лекували диария и разстроен стомах с чай от сушени, обелени корени.

Племето Лакота използвали корените при грип, както и смес с корен от Astralagus за лечение на храчки с кръв.

Женско билеПлемето Дакота накисвали листата, за да приготвят лекарство за болки в ушите, чай от корени давали на децата за намаляване на температурата. Те също така го дъвчели и държели в устата за облекчаване на зъбобол.

Племето Чернокраки правели чай от корените за лечение на кашлица, болки в гърдите и възпалено гърло. Те също го използвали и при отоци.

Мексиканските американци използвали женско биле като лечебно средство за постродилни проблеми като температура и средство за предизвикване появата на менструация.

Женското биле е било регистрирано в Американската Фармакопея от 1820 г. до 1975 г. и продължава да е в списъка на Британската Фармакопея. САЩ използват дивото женско биле (корен) за ароматизиране и подслаждане на тютюневи изделия. Трябва също да се отбележи, че бонбоните от женско биле, продавани в САЩ, са фактически ароматизирани с анасон.

Основни действия
• стимулант на надбъбречна кора и панкреас
• противовъзпалително
• антиартритно
• антиоксидант
• антидиуретик
• спазмолитично
• противоязвено
• антималарийно
• антивирусно
• антибактериално
• помага за храносмилането
• успокоява дразненето (успокоява стомашната лигавица)
• отхрачващо
• естрогенно
• хипогликемично
• стимулант на имунната система
• понижава холестерола в кръвта
• леко разслабително
• възможно и антиалергично
• защитава черния дроб
• предпазва при излагане на радиация
• тоник
• потиска тумора

Ключови компоненти
• глициризин (до 6% и е петдесет пъти по-сладък от захарта)
• изофлавони (liquiritin, isoliquiritin и formononetin)
• полизахариди
• стероли
• кумарини
• аспарагин
• витамини и минерали (включително магнезий, силиций, хром, кобалт, желязо, ниацин)

Лечебни части
Корен

Глициризиновата киселина е изолирана и е доказано, че убива бактерии, особено грам-отрицателните и устойчивите на антибиотици, както и някои вируси и дрожди.

Друг, намерен в билката химикал, hispaglabridin, е също силно средство срещу бактерии. Женското биле се оказва активно срещу следните: малариен паразит, туберкулоза, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus sobrinus, S. mutans, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Candida albicans, Vibrio cholera, Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum и Toxocara canis.

Изследванията показват, че когато женското биле се разгражда в червата, се формира глициризин, който е 50 пъти по-сладък от захарта и има противовъзпалително действие, подобно на хидрокортизона и други кортикостероиди. Смята се, че той стимулира производството на кортизон, който се бори с възпалението, и на алдостерон, който повишава кръвното налягане, наред с други функции. Той също има способността да намалява разлагането на стероидите в черния дроб и бъбреците. Японски изследвания през 1985 г., показват, че глициризинът е ефективен при лечение на хроничен хепатит и цироза на черния дроб.

Глициризинът действа и като отхрачващо, чрез разреждане и разхлабване на лигавицата, което прави кашлянето по-лесно. Женското биле е доказано, че стимулира имунната система, активира белите кръвни клетки, производството на интерферон, повишава образуването на антитела и стимулира фагоцитозата. Медицински изследователи са изолирали няколко активни съединения в корена на женското биле, включително гликозиди, флавоноиди, аспарагин, изофлавоноиди, халкони и кумарини, които действат като противовъзпалителни агенти.

Женско билеИзползвани лечебни средства

Тинктури се използват при ревматоиден артрит или алергични състояния, като храносмилателен стимулант или при белодробни заболявания. Предписва се за възпаление на стомаха или за стимулиране функцията на надбъбречната жлеза след стероидна терапия, а също така се използва за прикриване вкуса на други лекарства.

Отвари се използват за намаляване на стомашната киселинност при язва.

Сиропите се правят от отвари и се използват като успокояващо отхрачващо средство при астма и бронхит.

Корен, смлян на прах, леко се втрива върху гангренясали рани.

Сушени корени често се дъвчат като бонбони, а в Китай се дават на децата за стимулиране “растежа на мускулите”.

Течният екстракт се прави от сока на парчета корени, поставени в равен на тях обем вода, които се разтварят бавно, за да се получи силен екстракт, който може да се използва като отвара, тинктура или сироп.

Традиционна употреба

Женското биле е една от най-главните, мощни билки и има приложение в четири основни области: бял дроб, надбъбречните жлези, стомах и женска полова система.

(а) За белите дробове женското биле осигурява няколко важни действия: спазмолитично, за намаляване на кашлицата; отхрачващо, за движение на храчките нагоре и навън от белите дробове; противовъзпалително и като облекчаващо дразненето, за успокояване и покриване на възпалените лигавични повърхности.

(б) При тези, които пият големи количества кафе или използват лекарства, надбъбречните жлези бързо се изтощават, което води до пълна липса на телесна жизненост. Женското биле доставя много вещества, които могат да се използват от организма като заместители на тези, произвеждани от надбъбречните жлези, което на свой ред, ще им позволи да си починат и възстановят. Билката се използва успешно за лечение на болестта на Адисън, където надбъбречните жлези престават да функционират нормално.

(в) Женското биле може да стимулира производството на жлъч от черния дроб, като по този начин подпомага храносмилателния процес. Билката има способността да намалява стомашната секреция чрез създаване на гъста, защитна слуз за покриване на лигавицата, което е полезно средство при лечение и профилактика на язва на стомаха и други храносмилателни възпаления, включително запек. Китайските учени са доказали, че женското биле може да излекува язви чрез две средства.

Първо, поглъща киселинното съдържание, с което възстановява рН- баланса в нормите. Второ, отпуска стомаха и червата, облекчава мускулните спазми. Те са открили, че женското биле е 99% ефективно при лечението на язви, приемането на корени (на прах) при първите симптоми на криза е по-добре, отколкото да се чака болката да се развие.

За стомашни язви, лечението с женското биле е използвано успешно чрез добавяне на корени (на прах) към течност, това се пие всяка сутрин. За дуоденални (на дванадесетопръстника) язви, е най-добре билката да се взема под формата на капсули с корени на прах. Когато капсулите се разтворят, билката формира гъста маса, на входа на дванадесетопръстника. Когато мускулът на сфинктера се отвори, билките попадат директно върху язвената област.

женско биле(г) Женското биле е традиционно лечение на нередовен менструален цикъл и е доказано, че предизвиква производството на естроген, хормонът, който регулира менструацията. Женското биле е с високо съдържание на фитоестрогени и е ефикасно лечение за симптомите на менопаузата. Най-добре е, когато се комбинира с други билки, които също са с високо съдържание на растителни естрогени като хмел и черен кохуш (Black Cohosh), но той е значително по-ефективен, когато се приема самостоятелно.

Билката се използва за лечение на различни оплаквания – някои кожни проблеми и за успокояване на възпалени очи. Растението съдържа голям брой химични вещества, които са доказали своите противовъзпалителни качества. Тъй като учените са установили връзка между алергии и възпалителни заболявания, женското биле се използва успешно за лечение на алергии, артритни и ревматични състояния.

При първи признаци на грип, равни части от женско биле, червен корен (айваджива) и ехинацея, направени на тинктура, се оказват най-добрият ” грипен изстрел”, но трябва да се вземат на всеки час, за да бъдат по-ефективни. Женското биле изглежда засилва действието на другите билки взети с него, включително и на ехинацеята. Когато са взети двете, провокират засилване на имунните действия, далеч повече от това, което всяка една от тях може да направи сама.

Женското биле е доказано, че потиска растежа на саркома- 45 и Ерлих асцит клетките. Билката се използва и за стимулиране на тялото, така че то да може да се пребори с дегенеративни заболявания.

Ако женското биле се прилага в началото на изтощителна болест, то е показало, че води до покачване на теглото и увеличаване на силите, подобряване на кръвното налягане и общото състояние на организма. Ключът е, да се взема в ранните стадии, а не да се чака, докато слабостта стане сериозна.

В Китай, G. uralensis (gan cao), се нарича “великият детоксикатор.” Отварата се комбинира с женшен като ежедневен тоник. Смята се, че тя отвежда отровите от организма и често се споменава като “дядо на билките”.

В селските райони на Мексико, се приготвя сироп за кашлица като се варят корени във вода. Женското биле съдържа активна съставка, която е сравнима с кодеина и се използва срещу кашлица и други инфекции на белите дробове. В един период от време, певците дъвчели корен на женско биле за укрепване на гърлото, докато астматиците правели същото, за да им помогне да дишат.

В арабския свят, женското биле се използва при треска, дихателни оплаквания и гастрит. Любимият арабски шербет се прави от смлени заедно- корен на женско биле, рожков и стафиди, и замразени. Тъй като и трите имат здравословни качества, комбинацията е много популярна.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още