Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Готу Кола, Азиатска центела (Gotu Kola)

Наименование: Готу Кола, Азиатска центела (Gotu Kola)
Ботанически имена: Hydrocotyle Asiatica, Centella Asiatica
Семейство Сенникоцветни (Umbelliferae)

Предупреждения!

В малки дози билката действа като стимулант, в големи дози действа като наркотик.

Винаги приемайте в малки дози, тъй като големите дози могат да предизвикат главоболие, вцепенение (ступор) и световъртеж.

История

Листата на Готу Кола имат формата на старо британско пени, откъдето e получила популярните си имена, Индийска луличка, блатно пени и водна луличка. Традиционно билката е била използвана за тамян при медитация.

Готу Кола се използва в Аюрведическата медицина и е смятана за една от най-духовните и подмладяващи билки. В Аюрведа се използва за развитие на коронната чакра, енергийният център в горната част на главата. Използва се за балансиране на дясно и ляво полукълбо на мозъка, за укрепване на имунната система, чрез почистването и храненето й, за подобряване на медитацията, за възстановяване на нерви и мозъчни клетки, за усилване на надбъбречните жлези.

Основни съставки

• Азиатикозид, който е тритерпинов гликозид и класифициран като Brahmoside и Brahminoside, които са сапонинови гликозиди (това са диуретици в природата и имат леко седативно действие в големи дози).
• Калций
• Madecassoside, гликозид, който е силно противовъзпалително средство
• Магнезий
• Натрий
• Танинова киселина
• Веларин, мазна летлива течност
• Витамин К

Готу колаЛечебни части
Листа и надземни части

Традиционна употреба

Билката е полезна при заболявания на кръвоносната система като помощник при заболявания на кръвта, пречиства кръвта, лекува кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв в цялото тяло, подпомагайки вените и капилярите. Прилага се при хемороиди, флебит (възпаление на вените)и разширени вени.

Подпомага мозъка и нервната система и е средство за спокоен сън, стимулира мозъчните клетки, енергизира, предпазва и храни мозъка. Тя има успокояващи свойства, отличен умствен стимулант и се използва при умора, както психическа така и физическа, при деца с дефицит на вниманието (ADD) заради своя стимулиращ ефект върху мозъка.

Тя подобрява и засилва паметта, повишава умствените функции, като например концентрацията, полезна е при безсъние и психични разстройства. Предпазва от нервни сривове, възстановява енергийните запаси, облекчава умствената умора, стимулира и поддържа централната нервна система.

Полезно средство за сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, венозна недостатъчност. Тя е тоник за жлезите. Билката подпомага имунната система като помага на тялото да се защитава от токсините, ограничава възпаленията и инфекциите, подходяща е за хора, които не са активни или са приковани на легло поради болест.

Добро средство при артрит, ревматизъм, кожни възпаления, хепатит, възпалено гърло и туберкулоза. Подпомага възстановяването на съединителната тъкан, кератинизацията (процес на подмяна на кожата след рани и язви), лимфната тъкан, стимулира оздравяването на кожата, стимулира растежа на косата и ноктите и синтеза на колагена (първата стъпка в тъканния ремонт), подпомага възстановяването на хрущяла, лигавиците и кожата, стимулира образуването на липиди и протеини, необходими за здрава кожа.

Други нейни приложения са като балансиращ тоник, едновременно повишава енергията и отпуска тялото, унищожава туморните клетки, използва се при треска, “тежест” или изтръпване на краката, крампи и подуване на краката, за възстановяване след операция.

Външно билката е била използвана за лечение на рак, проказа, втора и трета степен изгаряния, увреждания на кожата и рани. Доказано е, че тя намалява образуването на белези. Като лапа се прилага при сифилитични язви.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Лечение на мозъка

Витамин С

Синбиотици

Лизин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още