Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Етерични масла и ароматерапия

Ароматерапия – не само естествен начин за лечение на болестни състояния, но също и един от най-старите начини. Тя включва използване на етерични масла, наричани също ароматни масла, които се произвеждат от билкови и растителни екстракти. Ароматните масла са един приятен начин да се излекувате, като те се прилагат върху цялото тяло чрез натурален разтвор.

Етеричните масла в Ароматерапията са се използвали дори преди 18000 години преди Христа във Франция. Хората от каменната ера използвали ароматерапията за лечение на болести и умора. Древен Египет използвал етеричните масла в религиозните ритуали.

Фараонът разменял етерични масла и понякога те били по-скъпи дори от златото. Ароматните масла за Ароматерапия се използвали в Китай от ерата на Shen Nong. В 3000 година преди Христа, в първата китайска медицинска книга “Жълтите Императори Частно Ръководство” е вписан списък с детайли за лечебните ефекти на ароматните масла.

Ароматни масла и Генитални брадавици

Пример за използването на ароматните масла е в лечението на гениталните брадавици. Те се разпространяват бързо и всеки път, когато симптомите са налице е необходима обработка.

Ароматните масла, създадени от билки и растения, както е известно, лекуват гениталните брадавици много успешно. Хидрастисът (Hydrastis canadensis) има натурални антибиотични свойства, които унищожават вирусните инфекции, маслото от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia) е антивирусно етерично масло, Алое вера (Aloe Vera) има заздравяващи и успокояващи свойства, маслото от Чесън (Allium sativum) позволява на клетките по-добре да се борят с инфекциите.

Много от тези ароматни масла непосредствено атакуват вирусите, а други подобряват естествената устойчивост на тялото, като по този начин усилват неговите съпротивителни сили.

Приложение на ароматните масла

Понякога неправилно се смята, че понеже те са известни като “Ароматни” могат да се използват само за инхалации. Това не е вярно. Макар че те действат чрез носа, има и други техни приложения. Има няколко приложения на ароматните масла и начини, по които те могат да се използват, за да получите максимална полза от тях.

Трябва да се помни, че кожата е най-големия орган, който ние имаме в своето тяло и че използването на маслата е най-добро върху кожата. Тези масла се просмукват през кожата, когато са поставени върху нея и въздействат по положителен начин на различните органи.

Приложение Как да го използваме?
Лосион за тяло 25 капки от етерично масло
Масло за лице 6 капки от етерично масло до 30 ml масло от жожоба
Масло за масаж 25 капки от етерично масло до 60 ml от бадемово масло
Шампоан 12 капки от етерично масло до 500 ml неароматен шампоан
Балсам за коса 1 капка от етерично масло до 200 ml of неароматен балсам
Вана 8 капки от етерично масло за една вана с вода

Освен това много ефикасно е да се втриват чисти етерични масла в ходилата на краката. Можете да го комбинирате с масаж на рефлексните точки, втривайки масло преференциално в рефлексните области на органи или части от тялото, които искате да лекувате. Много потребители също така вземат по няколко капки етерични масла вътрешно, например разтворени в чаша с някаква течност.

Ръководствата на Здравните учреждения в много страни оценяват използването на етерични масла като много опасно; те биха искали ние да използваме фармацевтичните лекарства вместо тях. Обаче, днес е много трудно да се намерят пострадали от ароматерапията, докато в същото време има милиони пострадали от надлежно използвани лекарства по предписание.

Симптоми за използване на ароматни масла

Независимо от недостига на научни изследвания, ароматните масла широко се използват от много Европейски практикуващи лекари и арома-терапевти. Ароматните масла се използват за различни оплаквания, включително синузит, настинки, грип, храносмилателни проблеми, безсъние, мигрена и мускулни болки и болки като цяло.

Някои от по-обичайните препоръки за ароматерапия са:

– Масла от Евкалипт и Голтерия (Gaultheria) срещу конгестия
– Жасминово масло за облекчаване при депресия
– Лавандула за безсъние, намаляване на чувството на мъчително безпокойство, главоболие, изгаряния, болки
– Лимон и портокал за подобряване на настроението и увеличаване на умствените възможности
– Мента срещу гадене, повръщане и храносмилателни разстройства
– Розмарин за мускулни болки, мускулен релакс и като умствен стимулант
– Сандалово дърво (Santaluni album) при безпокойство, депресия и нервно напрежение
– Масло от чаено дърво при дихателни проблеми и гъбични, бактериални и вирусни инфекции.

Ето и някои полезни масла за специфични проблеми:

Кандида: етерични масла от чаено дърво, neem, канела, карамфил, евкалипт, синап, див сушен риган и мащерка.

Инфекции: борнеол, лимон, карамфил, евкалипт, лавандула, neem, див сушен риган, чаено дърво и мащерка Болка: масла от карамфил, лавандула, розмарин и голтерия

Проблеми със синусите: промивки с канела, лимон, евкалипт, лавандула, розмарин, чаено дърво и мащерка

Възпаления на гърлото: гаргари с лимон, здравец, исоп, градински чай, чаено дърво и мащерка

Язви на стомаха: много ефективно средство е приемането преди закуска на 6 капки масло от чаено дърво, разтворени в течност, от 3 до 6 дни (най-напред направете тест с 1 капка, за да проверите, че не сте свръх чувствителни към него).

По какъв начин помагат ароматните масла?

Макар че няма много научни данни в подкрепа на твърденията, тези които практикуват Ароматерапия са на мнение, че ароматните масла могат напълно да излекуват здравословните проблеми. И историята, разбира се, е на тяхна страна, тъй като Ароматерапията се е използвала в продължение на столетия.

Съвременната наука едва сега започва напълно да разбира ползите и да извършва усилени изследвания върху това. Така, след като няма нищо конкретно, което да доказва обратното, ние не трябва да имаме нищо напротив в използването на ароматните масла от здравословна гледна точка.

Арома терапевтите казват, че когато се приемат ароматни масла се активизират клетките в тялото, изпращайки сензорни сигнали към лимбичната система на мозъка и го подтикват да предприеме необходимите действия.

Когато ароматните масла се приемат чрез кожата, те се абсорбират и отиват директно в кръвта. Маслата са липофили по природа и по този начин могат да навлизат в клетките на тялото, за да се прояви лесно лечебния ефект.

Има някои доказателства все пак…

В проведени изследвания на 105 човека се наблюдава, че тези, които са вдишвали шоколадово-подобен аромат, когато чувствали глад, загубили 3 фунта от теглото си за 2 седмици. Друго изследване открива, че мириса на банан, зелена ябълка или аромат на мента води до средна загуба на тегло от 30 фунта за 6 месеца. Комбинацията от портокал и канела е доказано, че създава чувство на освежаване и вдъхновение.

Лавандулата е прекрасно облекчаващо стреса и намаляващо депресията средство. Еловият балсам пък подобрява фокусирането и яснотата на виждането. Изследвания в New York’s Memorial Sloan-Kettering Cancer Center показали, че ванило-подобна миризма помогнала на пациентите да се отпуснат при провеждане на MRI сканиране.

Изследване сред пациенти, на които предстояла сърдечна операция открило, че тези, които получили масаж на краката с нерол (ароматично масло от портокалови цветове) се безпокоели много по-малко от тези, които получили масаж без ароматно масло.

В контролирано изследване в Шотландия се съобщава, че няколко капки разтвор на мащерка, розмарин, лавандула и кедрово масло, втрити в скалпа в продължение на седем месеца били високо ефективни и безопасни при лечение на alopecia areata, стресово-свързана форма със загуба на коса.

Бъдете предпазливи:

– Използвайте етерични масла вътрешно, само съгласно инструкциите

– Ако сте чувствителни, за да се предпазите от нежелани алергични реакции, най-напред проверявайте всяко етерично масло върху малък участък от кожата. Смесете капка етерично масло с няколко капки зехтин. Направете превръзка върху областта на кожата и изчакайте 24 часа. Ако няма никакво раздразване можете спокойно да използвате това масло. Ако сте получили обрив, използвайте друго етерично масло.

– Ако след период на употреба, станете чувствителни към някое етерично масло, то прекратете неговото използване.

– Ако имате астма, бъдете много внимателни, тъй като някои етерични масла могат да предизвикат бронхиални спазми.

– По време на бременност използвайте само етерични масла, които са безопасни за това състояние. Етерични масла като: босилек, тръстика, хвойна, див пелин, полски джоджен, розмарин, градински чай, мащерка и голтерия могат да създадат проблеми при вътрешен прием, възможно е дори ако са прилагани външно.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации