Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Менопауза. Основни правила на хранене

Повечето жени до определена възраст не се замислят за менопауза. Ето защо нейната поява често се възприема болезнено, а понякога и трагично. Казват си, всичко приятно и значимо вече е назад, напред е само безрадостна старост.

В действителност, менопаузата – е нов етап в живота, не по-малко приятен от всички останали. Природата освобождава жената от детеродството – така да се каже, организмът го изпращат в отпуск. И този отпуск трябва да се организира правилно… След менопауза здравето на жената зависи до голяма степен от това как тя се храни. В този период, правилното хранене е свързано не само с добрия външен вид и елегантна фигура, но и със запазване на здравето, и профилактика срещу различни “възрастови” заболявания.

По време на менопауза спира синтеза на женските полови хормони. И тъй като строителният материал за тях е “същия този” холестерол, все по-актуален става правилния избор на продукти, съдържащи мазнини. Мазнините от животински произход съдържат така наречените наситени мастни киселини, които постъпвайки в тялото, способстват за повишаване нивото на “вредните” мазнини – холестерол и триглицериди в кръвта. Тук е важно да не попаднете в рекламните уловки.

Хранителните продукти може да не съдържат холестерол, но ако в състава им има наситени мазнини, той ще се синтезира в организма. В растителните продукти (по-специално в ядките и растителните масла) се съдържат предимно полиненаситени мастни киселини, консумацията на които помага за намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта. В рибните продукти и в някои растителни масла се съдържат полезни мононенаситени мастни киселини, също допринасящи за нормализиране състава на мазнините в кръвта.

Видовете мазнини лесно могат да бъдат разграничени една от друга по външния си вид: при стайна температура наситените са твърди, а ненаситените течни. Трябва да уточним, че и ненаситените мазнини трябва да се консумират в ограничени количества. Открийте нови начини на готвене – на пара, във фурна, без мазнини и масла. Тази храна не само ще е полезна, но също така ще ви предпази от излишни килограми, атеросклероза, хипертония.

Ограничете консумацията на мазни видове меса, преди готвене изрязвайте всички мазнини на месото. Отдавайте предпочитания на птиците, обаче, трябва да махнете кожата преди готвене. Готовите месни продукти трябва да присъстват на масата ви като деликатеси- в много малки количества. Това важи за всички видове колбаси, кренвирши, салами, бекон… С особено внимание се отнасяйте към субпродуктите. Що се отнася до яйцата, разрешено е едно на седмица, тъй като яйчните жълтъци съдържат много холестерол.

Отървете се от стереотипите на тези, които казват, че обезмасленото мляко не е мляко. По-малко мазнини в млякото, повече калций в него. Първото не ви трябва, а второто ви е необходимо. Не минавайте мимоходом покрай опаковки с мляко, което съдържа масленост 0,5%- това е пълноценен продукт, много полезен за вас. Избирайки сирене, отдавайте предпочитание на тези видове с ниско съдържание на мазнини, които са най-богати на протеини и калций. За консумация на риба и морски дарове практически няма никакви ограничения.

Ако преди рядко сте консумирали риба, въведете я в диетата си постепенно: първо, 1-2 рибни ястия седмично, а след това 3-4. Няма да усетите как морските дарове ще станат по-голямата част от вашата диета. Не се отказвайте от брашнените, зърнени и макаронени изделия. Първо, те осигуряват незаменим източник на енергия – въглехидрати, от друга страна, не водят до такова наддаване на килограми, както мазнините, но само, ако са приготвени на пара или фурна.

Включете в диетата си трици. В суров вид те не са особено вкусни, но са много ценен продукт, източник на витамини от грубата B. Още един плюс- нормализират работата на червата и пречат на появата на запек. За да повишите съдържанието на трици в диетата си, добавяйте ги към супи, каши, салати, сандвичи. Вкусът на любимото ви ястие няма да се промени от това, но ще бъде още по-полезно и вкусно.

Добър източник на ненаситени мазнини, пълноценни протеини, микроелементи и калций са ядките. Малко количество (до 100 грама на ден), ще бъдат не просто полезна храна, но и деликатес, способен да повиши настроението ви. Както вече споменахме, в менопаузния период могат да се влошат или развият различни заболявания, особено хипертония.

Поради тази причина, трябва да ограничите приема на сол. Но храната не трябва да бъде невкусна. Открийте билките и подправките. Те ще придават нов необичаен вкус на познатите ви продукти и ще бъдат от полза, защото по-голямата част от тях са и лечебни растения. По време на менопауза, трябва да следите за адекватния прием на витамини и микроелементи, които са биологичните катализатори на всички метаболитни процеси.

Най-голямо количество витамини и микроелементи могат да се получат от ярко оцветените зеленчуци. Полезни са всички зелени, оранжево-червени ягодови, плодове и зеленчуци (чушки, моркови, френско грозде, череши). Яжте преди всичко червено, а не бяло зеле, червен грейпфрут. Жени, които по някакви причини не могат да се хранят правилно, трябва да приемат мултивитамини с микроелементи. Избирайте внимателно витаминни комплекси от аптеката.

Това могат да бъдат сравнително евтини продукти, но трябва да се приемат постоянно. Във всеки случай, проверете в таблицата с препоръчителния дневен прием на витамини и минерали. Има комплекси, които са с високо съдържание на един или друг елемент- те трябва да се приемат само ограничен период от време.

По време на менопауза бъдете предпазливи спрямо витаминни препарати, в които освен витамини и микроелементи има и билки. По някакви причини, някои билки могат да са противопоказни за вас. Ако това не се вземе под внимание, от такива добавки ще имате повече вреди, отколкото ползи.

Вижте също за помощ в хормоналния баланс: Мака и  Див Ям

Още по темата

Хормонален дисбаланс при жените

Тест за хормонален баланс при жени

Основни правила за Хормонална Заместваща Терапия

Хормонално – заместващата терапия (ХЗТ) носи сериозни рискове и странични ефекти

Тест за паразити

Истината за КРАВЕТО МЛЯКО

Холестеролът!

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Кой е виновен за остеопорозата?

Здравословно хранене

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Свързани публикации