Мака (Maca)

Ботаническо наименование: Lepidim meyinii или Lepidium perianium Chacon
Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Предупреждения

Маката се консумира като храна и от хората, и от добитъка, което предполага, че рисковете от нейната употреба са по-скоро минимални. Смята се, че е безопасна за ядене, както всяка друга растителна храна.

Въпреки това, тя съдържа глюкозинолати (те възпрепятстват образуването на органичните съединения на йода в организма и достъпа им до щитовидната жлеза), които могат да предизвикат базедова болест, когато високата консумация на мака е комбинирана с диета с ниско съдържание на йод.

Тъмно оцветените корени на маката (червено, лилаво, черно) съдържат значителни количества естествен йод, в 10-гр изсушена мака обикновено се съдържат 52 мкг йод.

Въпреки че това е често срещано и в други храни с високи нива на глюкозинолат, не е сигурно, дали потреблението на мака може да предизвика или влоши базедова болест.

История

Маката има подобен на ряпа корен, расте в Андите и е високо ценена от индианците и местните хора не само за своята хранителна стойност, но и за лечебните и свойства.

Маката била използвана от древните перуанци още от времената преди инките, които забелязали, че животните, хранени с нея имат по-добра плодовитост, отколкото тези, които не били хранени с нея. Този факт допринaся за развитието на по-късните изследвания, които доказват способността на Маката да подобрява плодовитостта и либидото.

В традиционната перуанска билкова медицина маката се използва като имуностимулант и е популярно средство за различни заболявания: туберкулоза, анемия, менструални нарушения, менопаузни симптоми, стерилитет (и други репродуктивни и сексуални разстройства), рак на стомаха и смущения с паметта.

На пазара днес маката печели популярност благодарение на свойствата й да повишава енергетиката и либидото, да балансира хормоните в организма и като афродизиак.

Ключови компоненти
• въглехидрати 60-75%
• протеини 10-14%
• полипептиди
• полизахариди
• аминокиселини (19 вида, включително аргинин и хистидин)
• фибри 8,5%
• липиди 2,2%
• мастни киселини
• линоленова киселина
• палмитинова киселина
• олеинова киселина
• алкалоиди
• танини
• сапонини
• витамини и минерали (калций, калий, желязо, селен …)

Основни действия
• хранително
• противораково
• нормализира хормоналния баланс в организма
• повишава либидото
• увеличава производството и подвижността на сперматозоидите

Използвани части
Корен

Маката се предлага на пазара като добавка най-вече във вид на смлени на прах изсушени корени и концентрирани екстракти.

Lepidium meyeniiДруга форма на мака, която се предлага, е тази, в която тя е била подложена на желатинизация. Това е процес на отделяне на фибрите от корените, използвайки не много висока температура и налягане. Целта на този процес е тя да се направи по ефективно усвоима.

Желатинизираната мака е много по-силна от корена на прах и се използва преди всичко за лечебни цели. Тя може да се използва подобно на брашното от мака.

Предлага се и изсушен чрез замразяване сок от мака, който се изстисква от накиснат (мацерация) пресен корен и в последствие се изсушава.

Традиционна употреба

Хранителната стойност на маката е еквивалентна на тази в зърнените култури като царевица, пшеница и ориз (В 100 г сушен корен се съдържат 250 мг калций, 2 г калий и 15 мг желязо).

В Перу, маката се приготвя и консумира по няколко начина, въпреки че по традиция винаги се готви. Пресният хипокотил (частта на стъблото между първите листа и корените) се пече в яма (наречена „huatia”) и това се смята за деликатес. Пресният корен може да се смачка и свари, от това се прави сладка, гъста течност, изсушава се и се смесва с мляко за направата на каша или с други зеленчуци или зърна за направата на брашно, което може да се използва при печене.

Ако е ферментирала, се прави слаба бира, наречена „chicha de maca“. Листата на маката могат да се консумират сурови в салати или да се варят и много приличат на кресона и горухата, с които тя е генетично тясно свързана. Освен това, някои от откритите химикали в маката, както е известно, са подобни на тези в глюкозинолатните растения, а те са известни като предпазващи от рак.

Доказано е, че маката намалява уголемена простата при плъховете, но нейното въздействие върху хората не е известно. Аргининът и хистидинът в маката са активни компоненти, отговарящи за увеличаване производството и подвижността на сперматозоидите, еякулацията и оргазма. Хистидинът помага на организма да произвежда хистамин, който е съществено необходим за оргазмите и за увеличаване на кръвния поток към гениталиите. Ето затова антихистаминовите лекарства могат да повлияят на оргазмите.

При мъжете, това е изключително важно за еякулацията. Скорошно изследване показва, че маката не засяга нивото на тестостерона (той участва в сексуалната енергия и при двата пола). Малки клинични изследвания, проведени при мъже, са доказали, че екстрактите от мака увеличават либидото и подобряват качеството на спермата, въпреки че не са провеждани изследвания върху мъже със сексуална дисфункция или безплодие.

Maката не засяга нивата на половите хормони при хората и не е доказано, че действа директно върху хормоните. Заключението по- скоро е, че хормонално- балансиращите ефекти на маката може би се дължат на уникалния хранителен профил на корена, който осигурява оптимално ниво на хранителни вещества, използвани от ендокринната система на организма.

В допълнение, доказано е, че маката увеличава желанието за чифтосване при мъжки мишки и плъхове.

Препоръчвана доза:

Мака на прах ( Maca powder), започнете с 1/2 чаена лъжичка дневно и постепенно увеличавайте до 2 ч.л. дневно.

Приемайте, докато имате нужда или постоянно, ако нямате друга алтернатива за хормонален източник.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Див Ям, Диоскорея (Wild Yam)

Хормонален баланс

Тест за хормонален баланс при мъже

Хормонален дисбаланс при жените

Безплодие

Менструални проблеми

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

horseradish
Билколечение

Хрян (Horseradish)

Ботаническо наименование: Armoracia rusticana syn. Cochlearia armoracia, Armoracia lapathifolia. Популярни имена: Планинска репичка Семейство: Кръстоцветни (Cruciferae)  Предупреждения Прекомерната консумация може да раздразни лигавиците, вместо да

Прочетете още
coconuts-tree
Билколечение

Кокос (Cocos)

Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut, noix de coco (Франция), Kokosnuss (Германия), nuez de coco (Испания), jawz al-hind (Арабско), nariyal (Индия), thenga (Шри Ланка),

Прочетете още
white-oleander
Билколечение

Зокум (Oleander)

Ботаническо наименование: Nerium oleander Семейство Тойнови (Apocynaceae) Предупреждения Растението е силно отровно, но приемано в ниски дози с лечебна цел е безопасно за хората! Да

Прочетете още