Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Защо възпалено гърло и охлузено коляно могат да те убият?!

Защо антибиотиците вече стават безполезни?!

Книга, наречена „Ловците на микроби“, ме развълнува като момче. Тя обяснява как бактериалните заболявания са причинили смъртта на милиони хора в миналото- и как години по-късно антибиотиците са ги спасили. Но дори и така, Световната здравна организация (СЗО) все още предупреждава, че възпалено гърло или охлузено коляно може да ни убие. Най-добрата защита е силната имунна система.

Д-р Маргарет Чан, бивш генерален директор на СЗО, казва, че сме в края на съвременната медицина. Тя твърди, че сега има глобална криза, бавно нарастващо цунами, което се развива от години и се влошава. Проблемът, супер бактерии, които са устойчиви на много антибиотици.

Чан съобщава, че супермикробите (superbug)- щамове бактерии, които са устойчиви на антибиотиците, са страхотни световни пътешественици. Сега обитават болниците и интензивните центрове навсякъде по света. Често съм подчертавал, че влизането в болница може да бъде изключително опасно!

В близкото минало случаите на туберкулоза са лекувани с антибиотици. Сега резистентните бактерии са увеличили смъртността от това заболяване с 50 процента.

През последните няколко години насоките за лечение на определени заболявания са с цел да се удържат резистентните бактерии. Но това често е губеща битка. Това означава, че често срещаните заболявания, като гонорея, могат да станат нелечими. Почти немислимо е, че лекарите може някой ден да са принудени да ви кажат: „Съжалявам, но не мога да ви помогна“.

Особено плашещо е, как тези супербогове ще ни влияят по всякакви начини. За щастие пациентите, които се нуждаят от операция, все още имат успешни резултати. Но в някои случаи, пациентите влизат в болница за рутинна операция и умират от следоперативна инфекция със супермикроб.

Д-р Чан твърди, че в близко бъдеще супермикробите ще се превърнат в основна хирургическа опасност. В действителност, рискът от смърт от следоперативна инфекция е толкова голям, че дали си струва замяната на артритната тазобедрена става или коляно? Или химиотерапията, която намалява имунитета и е твърде рискована за лечение на рак?

Какво е причинило тази катастрофална ситуация? Това е прекаляването с нещо добро. Пациентите настояват за антибиотици, вместо да изчакат времето и природата да ги излекуват или не осъзнават, че антибиотиците лекуват бактериални инфекции и не могат да излекуват вирусни.

Хранителната индустрия също носи известна вина. А именно, използвала е огромни количества антибиотици, за да стимулира растежа на животните, вместо да ограничава употребата на антибиотици само до лечение на инфекции. Или, въпреки призива на СЗО, при животните продължават да се използват антибиотици, които са важни за лечението на човешки инфекции?

Не виждам това безумие да свършва. Но всички можем да помогнем в забавянето на това потенциално бедствие. Не забравяйте, че обикновената настинка, грип, ушни и повечето инфекции на гърлото се дължат на вирус и няма да реагират на антибиотици.

Според д-р Чан бъдещето на хората е мрачно. Фармацевтичните компании не смеят да харчат огромни суми в търсене на нови мощни антибиотици, тъй като те ще бъдат полезни за кратко време.

За момента най-добрата защита е здравата имунна система. Това означава здравословен начин на живот, упражнения, добра хранителна диета, достатъчен сън, контрол на стреса, непушене и умерена употреба на алкохол.

Изследванията са доказали, че имунната система се подсилва чрез поддържане на високи нива на витамин С в кръвта. Малки дози от 65-90 милиграма (mg) няма да го направят! Научете се ежедневно да приемате 2000 mg със закуската и отново същото количество с вечерното хранене. Прахообразната форма на витамин С, която се предлага в аптеките, позволява лесно смесване в чаша вода или портокалов сок. Тези по-високи дози гарантират, че белите кръвни клетки винаги ще съдържат 80 пъти повече витамин С от обикновено и ще са силни в борбата с инфекциите.

И така, каква е голямата грешка? Не чакате да ви удари лоша инфекция, вашите бели кръвни клетки са лишени от витамин С, т.е неподготвени за битка, то това е всъщност случая, когато охлузеното коляно или възпаленото гърло могат да ви убият!

Източник: W. Gifford-Jones, MD

Още по темата:

Витамин С

10 000 милиграма витамин С на ден?

Витамин С предпазва от подагра

Витамин С и болестта на Алцхаймер

Витамин С може да помогне в борбата с рака

Как витамин C намалява високото кръвно налягане?!

Хранене и имунна система

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Към сияйно здраве

Рецепти с подправки при респираторни заболявания

Ароматерапия при ангина (остър тонзилит)

Етерични масла и Ароматерапия

Рецепти при висока температура

Натурални терапии

Лечебни картинки

Свързани публикации