Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Рецепти при висока температура

Висока температура, втрисане, повишена температура – всичко това е защитна реакция на организма. Тя е насочена към повишаване скоростта на метаболизма, активиране на левкоцитите. При наличие на патогени в тялото, температурата на тялото се повишава до ниво, при което става разпад на токсините, отделяни от патогените или се прекратява тяхното размножаване.

Сърдечносъдовата система при децата се характеризира с висока функционалност на сърцето. Ето защо децата по- лесно от възрастните понасят високата температура и нейните резки колебания. При децата в организацията на защитния имунен отговор най- активно участват тънкото черво, апендикса и гърления лимфоиден пръстен (включва сливиците).

Отчитайки тези особености на тялото на детето, има разработена ароматерапия за лечение на инфекциозни и вирусни заболявания. В хода на това ароматерапевтично лечение, включително и на хронични заболявания, се наблюдава своеобразна температурна реакция на организма. По време на кризисния период температурата се стабилизира на около 38,6 ºС, а в някои случаи и за три до четири дни могат да се фиксират по два кратки ежедневни пика на около 39ºС – до 39,4º С.

Подобна реакция показва мобилизиране на защитните сили на организма и не е сигнал за екстрено използване на антипиретични лекарства (ако температурата не надвишава указаната стойност). Трябва особено да се акцентира върху спецификата на измерване на температурата от различните видове термометри. Живачните фиксират максималната стойност, цифровите – средната стойност.

Тъй като при децата температурата се променя много бързо, дигиталните термометри са най-подходящи за измерване на динамиката на температурата при децата, давайки при това напълно обективна оценка за възрастните.

Процедури при висока температура

1. Силен, понижаващ температурата ефект има изобилния прием на течности, които обаче, не трябва да бъдат студени!

2. В някои случаи явно облекчение и стабилно намаляване на температурата дава изпразването на червата. Да се прави клизма или приема слабително трябва само тогава, когато температурата показва ясна тенденция:  задържа се в пределно високи стойности, спада само за кратко време и то след прилагане на антипиретични смеси. Този тип температурна реакция обикновено се наблюдава при тези деца, които имат заболяване като остър гноен пиелонефрит, гнойна пневмония, остър цистит.

Рецепти при висока температура3. Ако има много висока температура (над 39 ºС), трябва да се правят охлаждащи компреси:

-в съд със студена вода, се добавя 1 супена лъжица сол, 4-6 капки лимоново масло или масло от евкалипт + лимон (2 +2) и енергично се разбърква.

Памучна тъкан се напоява с в разтвора и се слага върху челото, пъпа и маншети- на китките и глезените. Процедурата се повтаря в зависимост от температурата.

4. Понижаване на висока температура с охлаждащи разтривания с етерични масла: на една супена лъжица водка се добавят масла от евкалипт и лимон по 2 капки или масла от лавандула и лимон по 2 капки Разтриват се гърба, прасците, стъпалата. Процедурата се повтаря на всеки няколко часа. Маслото от лимон може да се замени с масло от лимонена маточина (цитронела яванска), но не повече от 2 капки на 1 супена лъжица водка.

5. Също така, понижаващо температурата средство се явява и розовата вода (натурална розова вода, която се продава в специализираните магазини и няма нищо общо с парфюмерийната!). Тя трябва да се добавя в напитките или да се дава в чист вид по 0,5 – 1 чаена лъжичка, 3-4 пъти на ден.

6. Пречиства кръвта и има понижаващо температурата свойства- куркумата. Смляна куркума, се взема по 1/4-1/3 чаена лъжичка, два пъти на ден с вода.

7. Високата температура може да бъде съпроводена с конвулсии, особено при деца и възрастни с повишено вътречерепно налягане. При склонност към такава реакция трябва на прасците и стъпалата да се нанесе ароматерапевтична смес: на 1 супена лъжица водка или масло се добавят масла от лавандула- 3 капки, от лимон- 2 капки и от евкалипт- 2 капки. Може чисто масло от лавандула или евкалипт да се прилага директно върху тези места, ако не можете бързо да разтворите етеричните масла в базово масло.

8. Имуномодулираща смес На 50 мл базово масло се добавят по 4 капки от масла на евкалипт, босилек, лимон и чаено дърво. Разтриват се гърба, прасците, стъпалата на всеки няколко часа. Важно е да се намазват областите на големите лимфни възли – под мишниците, слабините и под колената.

9. Ако температурата надвишава 38,6 ºС, е добре да се правят микроклизми. На 30 мл базово масло се добавят по 3 капки от масла на лавандула, копър, босилек и градински чай. 5 мл от сместа се прилага направо в ректума, два пъти на ден (с помощта на спринцовка без игла) до клинично подобрение.

Висока температура при децата

Не забравяйте, че трябва да пият обилно течности, не студени!

1. Най-голям лечебен и понижаващ температурата ефект имат микроклизмите направо в ректума:

За Бебета (30 мл)- масла от чаено дърво – 1 капка, копър- 1 капка и лавандула – 2 капки

За деца над 1 година (30 мл)- масла от чаено дърво – 2 капки, градински чай – 2 капки, евкалипт- 1 капка и копър- 2 капки.

Микроклизмите се правят с 3-5 мл, 2 пъти дневно в продължение на 4 дни. След което – един път дневно в продължение на 5 дни.

2. Понижаваща температурата смес от етерични масла (на 1 супена лъжица водка). По 1 капка масла от евкалипт и лимон или по 1 капка масла от лавандула и лимон. Разтрива се гърба, краката и ходилата. Процедурата се повтаря, ако е необходимо.

3. Ароматерапевтична масажна смес (50 мл)

Масла от чаено дърво- 2 капки, лавандула- 2 капки, лимон- 3 капки, евкалипт- 2 капки. Да се намазват областите на големите лимфни възли (под мишниците, слабините и под колената), гърба и гръдната кост 2-3 пъти на ден.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Тези рецепти включват използването само на натурални етерични масла!

Още по темата:

Лечение на грип настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Къри лекува настинките по-бързо от таблетките!

Киселинно-алкален баланс

Алкализиране на тялото

Как да се предпазим от Грип!

Етерични масла и Ароматерапия

Розова вода

Свързани публикации