Розова вода

Розова вода

Тя има антибактериални, успокояващи, лечебни и антисептични свойства, многобройни полезни свойства. Богата е на флавоноиди и витамини, включително А, С, Д, Е и В3.

Розова водаЕто защо ако се приема под формата на терапевтичен чай, може да помогне за намаляване на рисковете от инфекции на пикочния мехур и сърдечносъдови заболявания, при проблеми с храносмилането и за облекчаване на нервното напрежение. Също така да облекчи раздразнения на очите и зъбни болки, причинени от парадонтоза, да бъде източник на полезни хранителни вещества и минерали, и така нататък.

Но основно, розовата вода се използва за лечение на кожни инфекции и този природен продукт е важен агент в много методи за грижа към кожата. Тя има отличен успокояващ ефект, може да подобри състоянието на сухата и старееща кожа, да почисти и тонизира кожата, да намали подпухването и зачервяването, да помогне за изчистването на черните точки и така нататък.

Розовата вода притежава:

• Регенериращо въздействие.
• Лимфодренажно действие, с което помага за премахване на подпухналостта на лицето и тялото, подобрява еластичността на кожата. Деликатно работи с изтънена и уморена кожа.
• Овлажняващи и омекотяващи свойства.
• Силно изразени антисептични свойства.

Как да използвате розовата вода?

1. Като козметично средство

Розовата вода е мек натурален антисептичен тоник. За тонус и отнемане на умората от кожата след гримиране: обилно навлажнен памучен тампон с розова вода се нанася върху лицето, шията и деколтето. За тонизиране на лицето, бюста и деколтето може да направи апликация: памучен плат обилно се навлажнява в розова вода и се поставя върху съответната област за 3 (5) -7 минути. След антицелулитен масаж или кални обтривания е полезно да се правят апликации на тялото. Кърпа, напоена с розова вода се поставя върху тялото или се обтрива с нея за 5-7 минути. Розовата вода за тази процедура трябва леко да се затопли на водна баня до 36-38 градуса.

В горещо време на годината, в планината или на активно слънце, може да се напълни флакон със спрей с розова вода и да се намазва лицето и косата за облекчаване на напрежението и чувството за стягане, и за профилактика срещу изгаряне. Когато пътувате, особено в по-прашни места и градове, нанасянето на розова вода върху лицето помага за премахване на праха и пушека от откритите части на тялото и лицето. Облекчава умората и тонизира. За да направите това, можете да напоите с розова вода кърпичка или салфетка, ако не разполагате с тампон.

По време на почивка на море, розовата вода може да се нанася не само на лицето, но и на цялото тяло. Тя добре тонизира кожата и помага за хубавия тен. През зимата и в студено време, когато сте били в обществен басейн, намазването на кожата с розова вода след водните занимания предпазва от ефектите на хлорните вещества, които се добавят към водата и от изсушаване на кожата и косата. При суха кожа, розовата вода трябва да се разрежда с вода в отношение 1:1 или 1:2.

Розова вода2. Като лечебно средство

Известно е, че розовата вода има антисептични свойства и е активна срещу стафилококови и стрептококови инфекции. Ето защо, тя се използва: за гаргара при възпалено гърло. Гаргарите на гърлото се правят по обичайния начин, няколко пъти на ден, докато настъпи подобрение. Тя може да се впръсква в гърлото, профилактично, ако сте склонни към чести ангини, ларингити, фарингити и дрезгав глас. При заболявания на устата – жабурете няколко пъти на ден.

При кървящи венци. Жабурете или поставяйте памучен тампон в устата, напоен с розова вода, за 10-15 минути, няколко пъти на ден. За обработка на инфектирани рани и изгаряния – да се намазват с розова вода.

3. Компонентите на розовото масло стимулират възстановяването на клетките на черния дроб. Това се използва в рехабилитацията на хора след прекарано заболяване на Боткин, отстранен жлъчен мехур, за лечение на хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, алкохолен синдром. А също и в програмите за корекция на чернодробна енцефалопатия при хора, страдащи от алкохолизъм и наркомании, заболявания на панкреаса и чревни патологии. За да направите такава терапия, розовата вода се разрежда 2-3 пъти, приема се вътрешно по 1-2 супени лъжици, 3-4 пъти дневно между храненията.

4. Чиста розова вода, получена от дестилация, може да се капва в очите при повишена умора на очите, усещане за пясък в тях, сълзене, повтарящ се конюнктивит, при силна умора и болка от светлината. Капвайте по 2 капки, 2 пъти на ден или по-често, ако е необходимо. Можете също така да правите компреси на клепачите и очите: напоени с розова вода памучни тампони се поставят върху клепачите за 15-20 минути.

Чиста розова вода може да се капва в очите на бебетата при нагнояване на очите (това състояние често се предхожда или придружава от пиелонефрит или чревна инфекция). Чиста розова вода може да се добавя и към напитките, по няколко капчици. Разредена розова вода се капва в устата – при заболявания на стомашно-чревния тракт, токсични поражения на нервната система, плачливост, дисбиоза, склонност към обриви.

Розова вода5. При различни видове дерматити (включително стрептодермия) напръскването с розова вода помага за намаляване на сърбежа, лющенето, отстранява мокротата. Можете да вземате вана с розова вода: във водата добавете 250-500 мл чиста розова вода.

Тя тонизира кожата, облекчава напрежението, полезна е за кожни обриви, особено гнойни обриви. Вана с розова вода се препоръчва, особено за бебета и деца със свръхвъзбудена нервната система, и за хора, страдащи от продължителна депресия.

Ако ваните са ви противопоказани или нямате възможност да ги правите, можете да мокрите горната част на гърба. Легнете и поставете парче плат, обилно напоен с топла розова вода, върху раменете и горната част на гърба. Поливайте с топла розова вода, напоявайки плата. Оставете го да се оттича в малки количества за около 15-20 минути (добре е да се прави в топла баня). Вани на краката с розова вода помагат при изпотяване на краката, уморени и “тежки крака”. Превръзки с розова вода се правят при тромбофлебит и варикозно разширени вени.

6. Главоболие– при инфекциозни заболявания и преумора- наложете челото с хладен компрес с розова вода.

7. Розовата вода е много добро антипиретично средство (намалява температурата)- хладни компреси, студено обтриване и вътрешен прием.

8. Розовата вода може да се използва за вагинални душове при гинекологични заболявания и инфекции на пикочно- половата система. Всички цветни води (розмаринова, лавандулова) или смеси от тях, се препоръчват за овлажняване на инфекциозни, гнойни, дълго незарастващи рани, пресни белези и шевове.

Смес от розова и лавандулова вода (1:1 или 1:2) – е ефективно средство за обработка на обриви при деца. В случай на размекване на тъкан при деца и залежали се тежко болни, при големи изгаряния, розовата и лавандуловата вода помагат за възстановяване структурата на кожата, регенерация и облекчаване на болката.

Още по темата:

Роза (Rose)

Домашни Кремове за кожата

Масла и Мехлеми за кожата

Натурална смес за локално приложение при проблеми с кожата

100 най-полезни за вашето здраве храни

Съдържание на витамини и минерали в някои от най-консумираните храни

Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Кожни проблеми

Хранене на кожата и косата

Свързани публикации