Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Маслa и мехлеми за кожата

Мехлеми – особено полезни за лечение на такива състояния като хемороиди, напукани устни, обриви от пелени или където е необходима защита от влага.

Масла – съдържат загрети мазнини или масла с билки. За разлика от кремовете, те не съдържат вода, в резултат на което, образуват отделен слой върху повърхността на кожата. Те предпазват от нараняване или възпаление на кожата и съдържат активни лекарствени съставки, нужни на увреденото място.

Подготовка за маслата

Рецепта № 1:

Стопете 140 гр. кокосово масло със 120 гр. пчелен восък и 100 грама билки на прах. Оставете го леко да къкри за 90 минути в стъклена чаша на водна баня. Изцедете добре и налейте в буркан.

Рецепта № 2:

Маслa и мехлеми за кожатаСтопете 60 грама пчелен восък с 500 мл зехтин и 120 грама суха (300 грама прясна) билка в стъклена купа. (Или комбинирайте 500 мл горещо екстракционно масло с 60 грама разтопен пчелен восък).

Покрийте и поставете в топла фурна в продължение на три часа. Отстранете, прецедете и тогава излейте в стъклени буркани. Това не е толкова твърдо масло и е подходящо за такива състояния като обриви.

Рецепта № 3:

Стопете пчелен восък в стъклена чаша, поставена във водна баня. Прибавете ситно нарязани билки и варете на тих огън за 15 минути, непрекъснато разбърквайте. Излейте билковата смес в марлена торбичка, поставена върху фуния на някаква кана и оставете течността да се филтрира през нея.

Използвайте чисти гумени ръкавици, за да стискате торбичката с горещата билкова смес. След това бързо излейте маслото в буркани. Поставете капак на всеки буркан, без да го затягате. Когато изстине, затегнете капака и поставете етикет. Маслото може да се приготвя с много основи и плътността му се изменя в зависимост от съставките и пропорциите, които се използват.

Някои билкари харесват използването на вазелин или парафинов восък като лесна основа, но това не е популярно при пуристите, които не одобряват използването на петролни продукти. Пчелният восък е най-традиционния начин за втвърдяване на маслото. Твърдото и почти без смазка масло ще се разстила лесно и се използва в такива продукти, като балсамите за устни. Това може да се направи чрез използване на алтернативи с минерален тип масла.

Мехлеми – полутвърди лечебни препарати, направени с билки и пчелен восък. Те са близки до рецепта № 3 за масло. Най-добре е да използвате сушени билки, тъй като пресните съдържат влага, която може да развали сместа.

Маслa и мехлеми за кожатаБилковите мехлеми се използват за различни кожни заболявания, включително охлузвания, изгаряния, изтегляне на токсини, напуквания, порязвания, ухапвания, груба кожа, слънчево изгаряне, контузии, ужилвания и всякакви други кожни раздразнения.

Те също са използват за прилагането на билки с определен терапевтичен ефект, като балсамите за застойни състояния с облекчаващ ефект, и могат да служат като средство за премахване на чужди обекти от кожата (трески, стъкла…).

Рецепти

Лечебни мехлеми

14 грама корен от черен оман на прах
7 грама смачкани цветя на невен
7 грама пудра от хлъзгав бряст
110 грама зехтин
7 грама пчелен восък
4 капки тинктура от бензое (Benzoin)
Етерично масло или витамин Е, по желание

Поставете зехтина в съд за нагряване. Повишете температура до 27-38 С и се разбъркайте с билките. Дръжте тази смес при една и съща температура, открита, за 2 до 48 часа. Продължителността се определя от това, колко бързо билките губят своя цвят и аромат.

Обикновено средното време е 12 часа и затова глиненият съд е най-подходящ за тази цел. След като билките загубят своя цвят, прецедете първо през цедка и после през тензух, така че да няма останали песъчинки. Изхвърлете билките, почистете съда и върнете маслото обратно в него. Стопете пчелния восък в друг съд, а растителните масла нагрейте отново в глинения съд.

Когато восъкът се стопи, смесете двете и контролирайте консистенцията, като капвате малко количество върху лъжица. Сместа трябва да е втвърдена така, че ако наклоните лъжицата настрани, сместа да остава на нея. Сипете течността в буркани, за да се охлади. Ако околната среда е естествено топла (топъл климат), може да се наложи да добавите малко повече пчелен восък, а ако живеете при по-студен климат ще бъде необходимо по-малко количество восък, за да може да се взема продукта от буркана.

След като е определена консистенцията, се добавя етерично масло за аромат, витамин Е за оздравяване и/ или тинктура от бензое (1 капка на 28 грама основа), смолата на балсамовото дърво е безопасен консервант.

Източник: www.innvista.com

Още по темата:

Рецепти с рициново масло за млада кожа и красива коса

Трици и маска за почистване и подхранване на лицето

Бръчките говорят за вашето здраве!

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Направете си Тест

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Лечение със сол

Екстракт от цвекло и магданоз изчиства кожата от акне

Свързани публикации