Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Истината за заместителите на захарта

Заместителите на захарта

Подвеждал ли съм някога своите читатели? От години подчертавам, че всички консумираме твърде много калории и по-специално прекалено много захар. Винаги съм практикувал това, което пиша, така че от години първо се уверявам, че колата е без захар и тогава я добавям към рома си преди хранене. Но, безопасни ли са алтернативите на захарта? Учени от университета в Туфтс съобщават, че изследванията върху заместителите на захарта продължават- все пак вече има няколко изяснени отговори.

Повече от 40 години високо рафинираната захар е на пазара, както и често използваните подсладители в напитки и храни. Но въпроса за безопасността на храните, винаги е висял като облак над главите.

Д-р Алис Х. Лишенщайн, директор на Лабораторията за сърдечносъдово хранене в Центъра за изследване на човешкото хранене на САЩ и професор от университета в Туфтс, обяснява, че заместителите на захарта имат различни имена като: подсладители с висока интензивност, подсладители без захар, подсладители с ниско съдържание на калории, което може да бъде доста объркващо за техния произход и свойства. На всичко отгоре, в заместителите на захарта се използват голямо разнообразие от съединения и те не винаги се държат по един и същи начин в тялото.

Лишенщайн добавя, че някои силни подсладители, с висок интензитет, са 100 до 20 000 пъти по-сладки от захарта! Това означава, че хората трябва да ги консумират в малки количества като заместители на захар. Всъщност, повечето подсладители не са хранителни вещества и не се усвояват от организма.

И така, какви са потенциалните опасности от заместителите на захарта? Лишенщайн казва, че повечето изследвания са правени с напитки. Най-големият риск е тенденцията производителите да вземат нездравословни решения за заместителите на захарта в напитките.

Лишенщайн съветва, че ако се стремите да отслабнете, „Замяната на „захарните” напитки с напитки с подсладители, може да е полезно за отслабването, но не забравяйте да компенсирате тази замяна, като вземете тези калории от някъде другаде.“

Асоциацията за диабет е съгласна, че намаленият прием на калории е от първостепенно значение за намаляване на риска от диабет тип 2. И ако това може да се постигне с помощта на захарни подсладители, то те могат да бъдат ефективен начин за спиране на епидемията. Използването им в храни, както и в напитки, може да бъде полезен вариант.

А какво ще кажете за здравето на зъбите? Общоприето е, че замяната на захарта със заместители на захарта намалява риска от кариес. И някои изследвания предполагат, че ксилитолът в дъвката може да помогне за предотвратяване на развитието на кариеси.

И така, колко трябва да се притесняваме от заместителите на захарта? Изглежда, че все още чакаме окончателното изследване, което ще докаже, че заместителите на захарта са напълно безопасни. Съществува известна тревога, че подсладителите тласкат хората към избора на сладкото лакомство с ниско съдържание на захар, вместо към порцията с богати на хранителни вещества зеленчуци, ядки или плодове.

Може би се чудите дали ще променя навика си преди вечеря. Редовните читатели знаят, че предпочитам натуралните средства пред лекарствата с рецепта. Така че е добър въпроса: защо да използвам произведен заместител на захарта вместо натурална захар?

Теглото не е проблем за мен. Катеря се всеки ден и се убеждавам, че се справям. Но въпреки това не съм фен на захарта и искам да огранича приема. Ще се възползвам от изкуствения подсладител в колата, който се смесва с дневната ми доза ром. Жена ми ми напомня, че в рома също има захар! Но аз съм убеден, че ползите от алкохола в умерена доза са допринесли за моето добро здраве и дълголетие (94 г.). Така че ще се придържам към отровата си!

Не забравяйте, че аз не съм вашият лекар! Все пак, ако сте с наднормено тегло и сте кандидат за диабет тип 2, заместителите на захарта могат да ви бъдат от полза. Според мен затлъстяването е далеч по-голяма опасност за здравето от подсладителите.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата:

Още един „грях” на захарта!

Лекарствата трябва да се приемат със захар!

Заместителите на захарта водят до напълняване

Основни Захари

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Тест за нивото на кръвната захар

Kутия с кола може да доведе до инсулт!

Изкуствените подсладители увеличават риска от преждевременно раждане

Какво крият производителите на дъвки?

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Сладките газирани напитки са смъртоносно опасни!

Сладките газирани напитки намаляват качеството на спермата

Сладките храни

Здравословно хранене

Свързани публикации