Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Енергийните напитки нямат терапевтичен ефект и могат да засегнат здравето на децата, особено на онези, които консумират големи количества или имат съществуващи здравословни проблеми, се казва в изследване, публикувано от изследователи на Университета в Маями в списанието “Педиатрия” на 14 февруари.

Енергийните напитки са класифицирани като хранителни добавки и се рекламират за увеличаване нивата на енергия, издръжливост, спортни постижения и концентрация, както и за отслабване. Типични техни съставки са захар или подсладители, витамини, билкови добавки и най-важното- големи количества стимуланти като кофеин, таурин и гуарана, които оказват влияние върху сърдечно-съдовата система.

Според изследването, енергийните напитки са най-бързо растящата по продажби напитка на пазара в САЩ и се консумира от 30 до 50 % от юноши (12- 18 години). Заедно с децата и младите хора (19-25 години), тези възрастови групи включват половината от пазара на енергийните напитки. Обаче, пазарът на енергийни напитки не е регулиран и предозирането може да доведе до припадъци, инсулт и дори внезапна смърт.

Някои деца са по-застрашени от тези напитки, например със сърдечно-съдово, бъбречно или чернодробно заболяване, или диабет. “Докато в по-нататъшни изследвания не се установи безопасността, обичайните енергийни напитки за употреба от деца и подрастващи следва да бъдат спрени”, казва д-р Steven E. Lipshultz, ръководител на изследването. “Искаме да знаем за рисковете.

Нашият систематичен преглед показа, че от тези напитки няма полза и те не трябва да бъдат част от хранителния режим на децата и тийнейджърите. Нужни са дългосрочни изследвания за определяне на максимално допустимите дози от тези напитки, а също и за последиците от продължителна употреба, особено в най-уязвимите групи от населението. “

Изследователите също така казват, че дългосрочни изследвания са необходими, за да се разберат ефектите на напитките сред най-рисковите групи и за да се прилагат указания при продажбите и потреблението, а също и да се проведат наблюдения за токсичността им.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност