Количка

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Енергийните напитки нямат терапевтичен ефект и могат да засегнат здравето на децата, особено на онези, които консумират големи количества или имат съществуващи здравословни проблеми, се казва в изследване. То е публикувано от изследователи на Университета в Маями в списанието “Педиатрия” на 14 февруари/2011.

Енергийните напитки са класифицирани като хранителни добавки. Рекламират се за увеличаване нивата на енергия, издръжливост, спортни постижения и концентрация, както и за отслабване. Типични техни съставки са захар или подсладители, витамини и билкови добавки. Но, най-важното е – големите количества стимуланти като кофеин, таурин и гуарана, които оказват влияние върху сърдечносъдовата система.

Според изследването, енергийните напитки са най-бързо растящата по продажби напитка на пазара в САЩ и се консумира от 30 до 50 % от юноши (12- 18 години). Заедно с децата и младите хора (19-25 години), тези възрастови групи включват половината от пазара на енергийните напитки. Обаче, пазарът на енергийни напитки не е регулиран и предозирането може да доведе до припадъци, инсулт и дори внезапна смърт.

Някои деца са по-застрашени от тези напитки, например със сърдечносъдово, бъбречно или чернодробно заболяване, или диабет. “Докато в по-нататъшни изследвания не се установи безопасността, обичайните енергийни напитки за употреба от деца и подрастващи следва да бъдат спрени”, казва д-р Стивън Е. Липшулц, ръководител на изследването.

“Искаме да знаем за рисковете. Нашият систематичен преглед показа, че от тези напитки няма полза и те не трябва да бъдат част от хранителния режим на децата и тийнейджърите. Нужни са дългосрочни изследвания за определяне на максимално допустимите дози от тези напитки, а също и за последиците от продължителна употреба, особено в най-уязвимите групи от населението.”

Изследователите твърдят, че са необходими изследвания, за да се прилагат указания при продажбите и потреблението, а също и да се проведат наблюдения за токсичността им.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации