Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Енергийните напитки нямат терапевтичен ефект и могат да засегнат здравето на децата, особено на онези, които консумират големи количества или имат съществуващи здравословни проблеми, се казва в изследване. То е публикувано от изследователи на Университета в Маями в списанието “Педиатрия” на 14 февруари/2011.

Енергийните напитки са класифицирани като хранителни добавки. Рекламират се за увеличаване нивата на енергия, издръжливост, спортни постижения и концентрация, както и за отслабване. Типични техни съставки са захар или подсладители, витамини и билкови добавки. Но, най-важното е – големите количества стимуланти като кофеин, таурин и гуарана, които оказват влияние върху сърдечносъдовата система.

Според изследването, енергийните напитки са най-бързо растящата по продажби напитка на пазара в САЩ и се консумира от 30 до 50 % от юноши (12- 18 години). Заедно с децата и младите хора (19-25 години), тези възрастови групи включват половината от пазара на енергийните напитки. Обаче, пазарът на енергийни напитки не е регулиран и предозирането може да доведе до припадъци, инсулт и дори внезапна смърт.

Някои деца са по-застрашени от тези напитки, например със сърдечносъдово, бъбречно или чернодробно заболяване, или диабет. “Докато в по-нататъшни изследвания не се установи безопасността, обичайните енергийни напитки за употреба от деца и подрастващи следва да бъдат спрени”, казва д-р Стивън Е. Липшулц, ръководител на изследването.

“Искаме да знаем за рисковете. Нашият систематичен преглед показа, че от тези напитки няма полза и те не трябва да бъдат част от хранителния режим на децата и тийнейджърите. Нужни са дългосрочни изследвания за определяне на максимално допустимите дози от тези напитки, а също и за последиците от продължителна употреба, особено в най-уязвимите групи от населението.”

Изследователите твърдят, че са необходими изследвания, за да се прилагат указания при продажбите и потреблението, а също и да се проведат наблюдения за токсичността им.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации