Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Какво крият производителите на дъвки?

Рекламата приравнява сладките дъвки едва ли не с паста за зъби, че предпазват от развитие на кариес. Но рекламата не споменава и за други ефекти на дъвките, които често се явяват странични. Дори и в устата, дъвката не само осигурява защита срещу кариес, но и разрушава онова, което е създадено от стоматолозите – пломби, корони, мостове.

Напоследък, в дъвката намериха някои полезни ефекти. Оказва се, че тя помага за по-бързото възстановяване след операция на дебелото черво. Това се дължи на активирането на хормоните на храносмилателната система. Най-интересното, обаче, е, че дъвката е добро средство при стрес.

Тя помага за успокояване и подобряване на концентрацията и дори на запомнянето. – Това наскоро доказаха английски учени от Нортумбрийския университет – казва психоаналитикът Александър Хеншел – Но това не е новина за последователите на Фройд. Дъвката действа като “симулатор”, който позволява на много хора отново да преживеят най-блажените моменти от живота си, когато са се хранели с майчино мляко.

Хората изключват тревогата и затова по-добре се обучават. Но едва ли дъвкането на дъвки ще направи всички отличници. Този ефект най-добре работи при детски тип психика.

Ирония на съдбата

Ние вече не се страхуваме от това, че на всяка опаковка е написано “Противопоказно при пациенти с фенилкетонурия” – такива болни има много малко. Но напоследък, в Беларус, на дъвката се появи и предупреждението: “Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени”. К.м.н. Александър Милър, лекар и диетолог, казва – “В действителност това говори за много сериозни проблеми, свързани с безопасността на храните: защо вещество, което се съдържа в дъвките, напитките и други продукти, и вече много години е поставено под съмнение от лекарите, се използва толкова широко?

Защо дори бременни жени и малки деца не са предпазени от него?” Става въпрос за аспартама. Скандалите преследват този подсладител от момента на неговото създаване през 1965 г. Аспартамът много дълго време не го регистрираха, до 1980г. В последно време Европейският парламент активно обсъжда продуктите с аспартам, заместител на захарта.

Те искат да се напише същото предупреждение, както в Беларус, но лобитата на производителите на подсладители по всякакъв начин пречат на това. Не е изключено, депутатите да успеят да победят, защото в края на 2010 г., в едно голямо изследване на датски учени, в което участвали повече от 50 хиляди бременни жени, било доказано, че при любителките на газираните напитки с този подсладител, преждевременното раждане се срещало значително по-често. Коя е причината за това?

При разпадането на аспартама в организма се образуват две аминокиселини – аспарагин и фенилаланин, а също и един много опасен алкохол – метанол. Неговата концентрация се счита за вредна за развитието на плода. Освен това, метанолът се превръща в канцерогенния формалдехид. Но това не е единствената претенция към аспартама. Още през 1960-те години американският невролог Джон Олни доказал опасността от аспарагина и другата аминокиселина – глутамат (хранителна добавка, подобряваща вкуса).

Тогава той открил феномена на екситотоксичността: смърт на нервни клетки, поради тяхната свръхстимулация, причинена от тези вещества. Според Олни, те са особено опасни за развиващия се мозък и следователно по време на бременност и до юношеството. А най-критичния период – последните 3 месеца на бременността и първите 4 години от живота.

Външно, тези деца са напълно нормални, но им е по-трудно да учат и е малко вероятно да блеснат с таланти. При тях са възможни невроендокринни изменения, които допринасят за затлъстяването. Така че бъдещите майки трябва да бъдат особено внимателни към любимите дъвки и продукти като цяло.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации