Още един „грях” на захарта!

Центровете за контрол на заболяванията съобщават, че всяка година 5 милиона американци умират от сърдечна недостатъчност. Това се дължи на много фактори, като някои от обявените досега са коронарна атака, хипертония, затлъстяване и диабет. Защо, обаче, захарта играе роля?

Изследователи от Университета в Тексас съобщават, че когато ядем твърде много захар или нишесте, малката молекула, наречена глюкоза- 6-фосфат (въглехидрата глюкоза) се натрупва в нашето тяло. Това води до стрес върху сърцето и променя мускулните протеини, което затруднява изпомпването на кръвта. Биопсии на сърцето след смърт от сърдечна недостатъчност показват, че глюкозо-6-фосфата е причина за мускулната дегенерация.

В продължение на много години подчертавам, че “белия дявол”, скрит в толкова много храни, е една от основните причини за затлъстяването. Знае се, че наднорменото тегло е база за появата на диабет тип 2 в 90 процента от случаите, което от своя страна води до атеросклероза (втвърдяване на артериите ) и коронарна смърт. Сега, в списъка можем да добавим и сърдечната недостатъчност.

Изследванията показват, че източника на огромните 13% от калориите за повечето американци, е добавената в продуктите захар.

Източник: docgiff.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Домати за здраво сърце

100 най-полезни за вашето здраве храни

Съдържание на витамини и минерали в някои от най-консумираните храни

Биофлавоноидите- помощници от растителните клетки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Пребиотици

8 прости правила за стройна фигура!

Фитохимикали

Какво знаем за “сърдечния витамин” Q10?!

Здравословно хранене

Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдови рискови фактори и натурален пчелен мед

Хранителните добавки с калций увеличават риска от сърдечносъдови заболявания

Свързани публикации