Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене на очите

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на очите?

Потенциалните възможности на човешкото зрение все още не са напълно изучени. В ежедневния си живот, обаче, ние преди всичко се вълнуваме не толкова от въпроса, как да подобрим зрението си, колкото от това, как да го опазим. Обяснението е просто- с развитието на цивилизацията нашите очи изпитват огромни натоварвания, нали 80% от цялата информация за външния свят, ние получаваме, именно, благодарение на очите?! А визуалните натоварвания поглъщат до една четвърт от цялата нервна енергия на човешкия организъм.

Фактори за влошаването на зрението

Ако очите не могат правилно да фокусират изображението, то ние виждаме неясно. Този проблем се решава с помощта на очила или контактни лещи, които обаче няма да ни излекуват. Оказва се, че прости домашни средства, адекватно хранене, физически упражнения и изчистване на организма, могат да спрат влошаването на зрението и дори да го подобрят.

Ето някои от основните фактори, виновни за нашето слабо виждане:

• слаба защита от външни влияния – цигарен дим, ултравиолетово и други видове облъчвания;
• продължително натоварване, лошо осветление, изискващо силно напрягане на зрението;
• слаба подвижност на очните мускули, което води до тяхната атрофия (индианците разпознавали враговете си, въпреки, че ги виждали като малка точка на хоризонта. Как ставало това, със специални упражнения още в ранна детска възраст, а не заради генетична особеност!);
• замърсеност на организма с микроорганизми, които естествено могат да населяват очите и да влияят на зрението ви. проверете
• лошо хранене: прием на наситени мазнини и недостиг на хранителни вещества за доброто хранене на очите, кръвоносните съдове и нервите. проверете
• вътрешни емоционални състояния или големи физически натоварвания, които също могат да блокират нашите визуални възможности. Ние гледаме, невиждайки, с плъзгащ се поглед на света около нас, потънали в собствените си отрицателни емоции и фантазии.

Да се научиш да виждаш добре – това е да се научиш да живееш добре!

Хранене на очите

Диетата и доброто зрение включва много повече от това просто “да се ядат моркови” – макар че това е добър съвет от нашите майки. В последващото изложение ще ви дадем информация за част от хранителните вещества, които изисква окото, за да работи ефективно. Тъй като витамин А е най-добре познат и изследван хранителен елемент, участващ в зрението, ще започнем с него.

Витамин А, или ретинол, е елемент най-тясно свързан с виждането. Ретината съдържа два вида чувствителни към светлината рецептори, пръчици и колбички, които получават светлина и предоставят информация за обекта, който виждаме. Тази информация се преобразува от ретината до електрически импулси и се изпраща до мозъка, който превежда тези импулси в образ. Пръчиците са отговорни за периферното зрение и функционират в слаба светлина. Те съдържат пигмент, който химически е много сходен с витамин А.

Колбичките отговарят за централното зрение, детайлност и цвят. Те изискват ярка светлина за работа. За функционирането на пръчиците е нужен витамин А. Без него в крайна сметка пръчиците ще се разрушат и зрението ще се намали. Първият симптом за недостиг на витамин А е нощната слепота. При слабо осветление очите зависят от пръчиците, за да поддържат виждането. По този начин, когато има недостиг на витамин А, пръчиците не могат да функционират и настъпва нощната слепота. Витамин А също е от съществено значение за поддържане на лигавици, слъзни канали, жлези, както и на други места в окото.

Слузните секрети запазват целостта на епитела, особено на мембраните покриващи очите и осигуряват устойчивост срещу бактериални нашествия. Следователно, тъканите, отслабени от липсата на витамин А, са по-податливи на инфекции. Едно проучване, в Масачузетската болница, в Бостън, показва, че прилагането на витамин А директно в окото може да стимулира слизесто-произвеждащите клетки.

Харвардски изследователи са доказали, че витамин А, при лечение на пигментозен ретинит, наследствено заболяване, е в състояние да помогне за облекчаване на заболяването, така че пациентите могат да запазят очите си по-дълго.

Те също така показват, че витамин А е инструмент за предотвратяване на нощната слепота, частични петна, роговични лезии и фотофобия Деликатните тъкани около очите и клепачите, също, както и очите, се нуждаят от витамин А и витамин C, за поддържане на оптимално здраве. Честата поява на “ечемик” обикновено указва дефицит на витамин А.

Тъй като витамин А се изчерпва бързо, когато очите са изложени на отблясъци или ярка светлина, особено важно е този хранителен елемент да бъде допълнен за тези, които много шофират, работят на открито в ярко слънце или работят с ярка-бяла хартия. Витамин А е и антиоксидант, т.е. разрушава свободните радикали, които атакуват структурните протеини, ензими и клетъчни мембрани на окото.

Излишъкът на свободни радикали може да увреди нормалните клетки и играе роля в развитието на катаракта, макулна дегенерация и глаукома, както и множество други болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания. повече

Витамин С

Витамин С е открит във високи концентрации във водната хуморална течност. Тя е от жизненоважно значение за поддържане на нормалното зрение, за запазване на капилярите и съединителната тъкан на очите в добро работно състояние. Големи дози витамин С са доказали своята ефективност при изтегляне на течности от окото и намаляване на повишеното вътреочно налягане (IOP), свързани с глаукома. Витамин С може да бъде ефективен при профилактика на катаракта и такива нарушения на ретината като диабетна ретинопатия, както и свързаната с възрастта макулопатия.

Тъй като катаракта и увреждания на ретината могат да бъдат причинени от излишък на свободни радикали, a витамин С е антиоксидант, то диетата, съдържаща този витамин, може да забави процеса на развитие на катаракта или нарушения на ретината.

Ретинит е заболяване често свързвано с диабета. Неговата структура, също както и други оплаквания, свързани с капилярна крехкост, са реагирали добре при прилагане на биофлавоноиди – витамин C терапия.

Скорбутът е добре известно, че е резултат от дефицит на витамин С, който след това води до очен кръвоизлив. Всеки кръвоизлив на окото, който не е свързан с диабет, хипертония или друга причина, трябва да бъде изследван като симптом на скорбут. Лечението с Витамин C обикновено дава резултати в рамките на една седмица.

И накрая трябва да се отбележи, че в очите витамин С се съдържа 30-50 пъти повече, отколкото в кръвта! повече

Цинк

Цинкът е един от най-често проследяваните минерали в организма и е силно концентриран в ретината. Цинкът позволява на витамин А да бъде пуснат от черния дроб и да се използва в процеса на метаболизма в ретината. Тъй като цинковият дефицит не позволява на тялото да използва всеки наличен витамин А, той може да предизвика същия ефект както дефицита на витамин А. Цинкът, както и медта, отсъствайки от организма, могат да бъдат свързани с формирането на катаракти. Повече

B-комплекс витамини

B-комплекс витамините, известни също като антистрес витамините, са важни за вътреклетъчния очен метаболизъм. Лечението с подходящи дози от тези витамини обикновено напълно променя и подобрява състоянията.

• В-комплекс дефицитът допринася за цялостната загуба на зрението.

• B-комплекс витамини заедно с допълнително рибофлавин (В2) е бил използван за подобряване на далекогледство и цялостно подобряване на вътреочния клетъчен метаболизъм.

• Дефицитът на рибофлавин (B2), пантотенова киселина (B5) и тиамин (B1) са свързани с образуване на катаракта.

• Тъй като дефицитът на тиамин (B1) се отразява на зрителния нерв, това означава прекъсване или намеса в съобщенията. Това състояние споменато като хранителна амблиопия (намалено зрение) произвежда скотома (слепи петна) в полето на зрение. Тиаминовите добавки често могат да коригират и възстановят зрението, загубено поради този дефицит.

• Дефицитът на Витамин B2 (рибофлавин) може да доведе до заболяване на роговицата или кератит.

• Дефицитът на Витамин В6 (Пиридоксин) може да доведе до съдови задръствания и роговична реваскуларизация.

• Дефицитът на Витамин В12 или злокачествената анемия е свързан с ретробулбарен неврит (подуване на зрителния нерв).

• Очи, които са сухи и лющещи се в ъглите, показват дефицит на рибофлавин (B2) и B6. Подобрение се отбелязва веднага след възстановяването на тези хранителни вещества в диетата. повече

Витамин Е е друг антиоксидантен нутриент. Проучванията показват, че витамин Е и витамин С могат да забавят развитието на катаракти. повече

Желязо – Железният дефицит е причина за един вид анемия, която често се открива като “бледи очи”. Повече

Аминокиселини

Аминокиселините са “градивните елементи” на протеините. Протеиновият недостиг се открива при безброй оплаквания, зрението също не е изключение. Често този недостиг е под формата на “торбички под очите.” Дефицити на определени аминокиселини и техния принос за здравето на очите или липсата му са както следва:

Тауринът е открит във високи концентрации в окото. Той е най-разпространената аминокиселина в ретината от всички изследвани разновидности. Въпреки че все още няма съобщения за слепота при хората, причинена от дефицит на таурин, е било установено, че хората, страдащи от пигментозен ретинит показват ненормални кръвни нива на таурин. Намаленото количество таурин вътре в окото е свързано с тази болест. Тауринът също е известно, че предпазва тялото, както и очите, от различни токсини.

Лизинът е необходим за образуването на колаген в тъканите, който е нужен за ремонт на лещата. Той също така неутрализира вирусите, замесени в увреждането на лещата. Опити с животни са дали следните резултати: ако от диетата на животните изчезнат хистидин и фенилаланин, те развиват пред- катаракта състояния, т.е. разширяване на шевовете, отделяне на влакнестите клетки и мъглявост на лещата. Диети с липсващ хистидин ще произведат катаракта за три седмици. Диети с липсващ левцин треонин изолевцин валин лизин или серни аминокиселини произвеждат очни дефекти но не произвеждат явни катаракти.

Глутатионът е три-пептид на глутаминовата киселина, цистеин и глицин. Той не се смята за истинска аминокиселина, но има достатъчно близки отношения към тях, за да бъде включен. Той е мощен антиоксидант, като потиска образуването на свободни радикали. Глутатионът е открит в особено високи концентрации в роговицата и лещата на окото, където изглежда помага за поддръжката на прозрачността на лещата, което защитава от катаракта. Тестването разкрива още, че рибофлавиновия дефицит се усилва, когато глутатиона е в недостиг. С присъствието на друга аминокиселина, наречена цистеин, се отстранява влиянието на рибофлавиновия дефицит, може би защото тя е в състояние да увеличи глутатиона. повече

Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин са други каротеноиди, които нашето тяло превръща в антиоксиданти. Лутеин е първичният каротеноид, разположен в центъра на ретината, наречена макула. 6 мг. лутеин дневно е доказано, че намалява риска от макулна дегенерация с близо 57%. Подобно проучване показва, че диета с ниско съдържание на лутеин значително увеличава шанса от развитие на катаракта. Той допринася за цялостното здраве на очите и дори е свързан с намаляване на стесняването и втвърдяването на артериите.

В момента няма препоръчвана доза за дневен прием на лутеин (RDA), но превантивното въздействие посочено по-горе е резултат от 6 мг. лутеин дневно. Лутеинът и зеаксантин са открити в спанак, броколи и грах. Една чаша суров спанак съдържа около 1 8 мг. лутеин в сравнение с 13 3 мг., съдържащи се в едно и също количество, но ако е приготвен. Една чаша сварени броколи съдържа около 3 мг. И една чаша нарязан зелен пипер съдържа около 1 мг.

Боровинка

Боровинката е билково средство, което има много положително влияние върху зрението. Изследванията установяват, че боровинката укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв към малките кръвоносни съдове, които пазят очите здрави и те функционират правилно, както и към по-големите кръвоносни съдове, което помага за поддържане на добро кръвообращение в тялото. Тя също така е доказано, че помага за предпазване от макулна дегенерация и катаракта. Няма установени норми на RDA за тази билка, но проучванията показват, че 80-160 мг. от стандартизиран екстракт е необходимото количество за получаване на посочените по-горе предимства.

Омега-3 полиненаистени мастни киселини, съдържащи се в орехи, някои видове риба и лен, също могат да бъдат от значение за здравето на очите. повече

В таблицата по-долу са посочени някои симптоми за дефицит на витамини и микронутриенти, които са свързани с очите.

Информацията е на Walter Last Очи- симптоми за недостиг

Симптом Дефицит/ лечение / причина
Частични петна- безформени парченца върху конюнктива витамин А
Възпалени, кръвясали очи борна киселина, за гъбични инфекции, синя светлина
Замъглено зрение витамини В2, В6, пантотенова киселина
Подути очи витамин Е, никотинамид, йод
Катаракта (лещата става тъмна) витамини В2, C, E, антиоксиданти (да се избягва лактоза)
Цветна слепота витамин А
Конюнктивит витамини А, В2, C (B6, цинк)
Разногледство витамини Е, С, В1 (тест за алергия)
Тъмни петна пред очите витамини В6, С, цинк (чернодробни проблеми)
Мътно виждане (амблиопия) витамини В1, B2, С, B12 (тест за алергия)
Сухи, твърди очни ябълки (ксерофталмия) витамин А
Далекогледство (хиперопия) магнезий, калий, МSМ
Глаукома магнезий, витамин С (В2, B1, сол)
Кръвотечение в задната част на окото (ретината) витамин В6, цинк, биофлавоноиди (също магнезий, витамини С, В2, B12, E, пантотенат)
Инфектирани възпалени очи (кератомалация) витамин А (витамини С, В2, B6, цинк, синя светлина, борова киселина)
Сърбеж, парене, сълзене, “пясък” в очите витамин В2
Макуларна дегенерация витамини А, В 2, B6, магнезий, цинк, антиоксиданти, биофлавоноиди, особено лутеин и зеаксантин, Гинко билоба, боровинка, очанка, МSМ, OMK
Късогледство (миопия) хром, витамини С, Е, D, калций (протеини, да се избягва захарта)
Нощна слепота (кокоша слепота) витамини А (В 2, B6, цинк)
Червени кръвоносни съдове в склерата витамин В2
Отлепване на ретината цинк, витамин В6, B2, C, E, A
Чувствителни очи, страх от силна светлина (фотофобия) витамини В2, A
Тикове на клепачите магнезий, витамини В2, B6, цинк

Още по темата

Комбинации от нутриенти, които могат да помогнат при проблеми с очите

Любопитно

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации