Желязодефицитна анемия

Каква е разликата между „дефицит на желязо“ и „анемия“?!

Анемията с дефицит на желязо е най-често срещаната форма на анемия в света, произвеждаща червени кръвни клетки (RBC), които са по-малки от обикновено и следователно, терминът микроцитичен се използва, когато се отнася за тях. Червените кръвни клетки не само са намалени по размер и брой, но и съдържат количество хемоглобин под нормата, което кара клетките да бледнеят. Хипохромен е терминът, използван при описване на клетки, които са по-бледи на цвят, тъй като не съдържат достатъчно хемоглобин.

При намаляване на запасите от желязо и плазма в тялото се получава ефект на доминото. Това води до намаляване и на трансферина, необходим за свързване и транспортиране на желязото. Недостатъчните запаси на желязо в тялото водят до изчерпване на червените кръвни клетки, което от своя страна води до понижена концентрация на хемоглобина (хипохромия) и понижен кислороден капацитет на кръвта.

Въпреки че човек може да приема достатъчно желязо в диетата си, дори добавки с желязо, тялото не може да го използва поради неефективното производство на червени кръвни клетки. Това води до вид малабсорбтивна анемия, открита при такива състояния като сидеробластична анемия, бъбречна болест, недостиг на витамини и такива състояния като хемолитична анемия или хемоглобинопатии, като таласемия и сърповидноклетъчна анемия.

Разликата между „дефицит на желязо“ и „анемия“ е важна. Те често вървят ръка за ръка, но хората могат да бъдат с недостиг на желязо, без да са анемични. Дефицитът на желязо е изчерпване на запасите от желязо, докато анемията се отнася до изчерпването на желязото в червените кръвни клетки.

Тези изчерпани червени кръвни клетки не са в състояние да пренасят достатъчно кислород от белите дробове до тъканите, причинявайки затруднение в отделянето на енергия от клетките и всяка клетка в тялото чувства ефекта. Друг фактор е, че човек може да има желязодефицитна анемия и едновременно с това желязно претоварване.

Безброй брой хора по света се справят едновременно с тези две състояния, тъй като, макар да имат прекомерно количество желязо в тъканите си, телата им не могат да получат достъп до него. Органите на тези пациенти буквално ръждясват поради необичайното натрупване на желязо, докато симптомите на анемия преобладават в резултат на липсата на желязо в хемоглобина. Тъй като тялото не може лесно да изхвърля желязото (или други метали), натрупването може скоро да стане токсично. За тези хора са необходими специални хелатиращи процедури.

История

Има няколко интересни исторически записки за анемията с дефицит на желязо. Гръцкият митологичен герой Ификлус изпил желязна ръжда, разтворена във вино и бил излекуван от импотентност.

От 16-ти до началото на 19-ти век, подрастващите момичета страдали от болест, наречена хлороза (“зелена болест”), която причинявала зеленикава бледност, свързана със сърцебиене, задух, оток на глезена, тромбофлебит и дифузни стомашно-чревни оплаквания.

Около 1830 г. учените определят хлорозата като заболяване на кръвта, характеризиращо се с анемия и липса на желязо. Пиер Бладо станал известен, защото успешно лекувал засегнатите индивиди с комбинация от железен сулфат и калиев карбонат.

Между 1890 и 1920 честотата на хлорозата намалява драстично не поради терапията с желязо, а защото жените спрели да носят плътно прилепнали корсети. Очевидно тези дрехи притискат черния дроб и други коремни органи или предизвикват рефлукс на стомашното съдържание, причинявайки загуба на кръв в резултат на възпаление на хранопровода. Жените, които носели тези корсети, може също да са ограничили и храненето си заради модната малка талия и така са допринесли за няколко проблема със здравето.

Статистика

В световен мащаб желязната ефективност засяга над два милиарда души. Приблизително 39% от децата в предучилищна възраст са анемични, както и 52% от бременните жени. В допълнение към липсата на качествени храни, загубата на кръв от паразити е водещата причина за желязодефицитна анемия в повечето области на света.

При възрастното население на САЩ желязодефицитната анемия представлява 30% от населението. Този брой бързо нараства, ако се вземат предвид децата и юношите, тъй като около 10% от малките деца и 10% от подрастващите момичета също имат недостиг на желязо. Неадекватният хранителен прием на желязо се наблюдава най-често при жени в пременопауза, бебета (особено преждевременно родени или с ниско тегло при раждане), деца и юноши (особено момичета).

Етапи на развитие

Трябва да се отбележи, че дефицитът на желязо се развива на етапи, но симптомите в кръвта не се развиват, докато дефицитът на желязо не стигне доста далеч, до момента, в който вече могат да бъдат нарушени мозъчната и мускулна дейност. За съжаление, резултатите от тестовете за нисък хемоглобин и хематокрит често се разчитат като първи индикатори за недостиг на желязо, а в организма отдавна тече процеса на анемия!
Трите начални етапа, прикриващи дефицита на желязо са следните:

Първи етап: запасите от желязо в организма за еритропоеза са изчерпани; но на този етап еритропоезата остава нормална, както и съдържанието на хемоглобин в зрелите еритроцити.

Втори етап: Сега не се пренася достатъчно желязо в костния мозък и започва еритропоезата с дефицит на желязо.

Трети етап: Този етап започва, когато малките клетки с дефицит на хемоглобин, в увеличаващ се брой, навлизат в кръвообращението, замествайки нормалните еритроцити, които остаряват и се отстраняват от кръвообращението. По това време развитието на анемия с дефицит на желязо се свързва с изчерпания транспорт на железни запаси и намаленото производство на хемоглобин.

Причини за недостиг на желязо

При жените обилната менструация (менорагия) и бременността са причини за първична анемия с дефицит на желязо. При мъжете състоянието е рядко и се проявява главно в резултат на стомашно-чревно кървене, което може да е резултат от стомашни или дуоденални язви, хиатална херния, варикоза на хранопровода, цироза, хемороиди, язвен колит или карцином. Ежедневна загуба на кръв от 2 до 4 мл е достатъчна, за да се предизвика анемия с дефицит на желязо.

Други причини и при двата пола включват:

• използването на лекарства, които причиняват стомашно-чревно кървене;
• хирургични процедури, които намаляват стомашната киселинност, чревното транзитно време и абсорбцията;
• недостатъчен хранителен прием на желязо; и такива хранителни разстройства като пика (ненаситен апетит и консумация на нехранителни вещества).

В западния свят обаче високият прием на захар, мазнини и краве мляко често е причина за ниските нива на желязо, тъй като всички те пречат на усвояването на желязото.
Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва децата под една година да НЕ пият краве мляко, защото това пречи на абсорбцията на желязото, причинявайки анемия.

AAP публикува резултатите от проучване на университет в Айова, според което съдържанието на кръв в изпражненията на кърмачета, хранени с краве мляко, е пет пъти по-високо от това на децата, хранени с други видове бебешка храна. Изследователите също заключват, че количеството на изгубеното желязо е „хранително важно“.

Има много причини за анемия с недостиг на желязо, но основните причини са следните:

• недостатъчен хранителен прием на желязо (по-малко от 1 до 2 mg / ден) в резултат на неправилна диета с продължително непълноценно хранене на бебетата или по време на такива периоди на стрес, като бърз растеж при деца и юноши. Възрастните често развиват анемия, тъй като интересът им към храната намалява. Хората на диета са друга група, която също може да стане анемична, тъй като диетата може да не задоволява нуждите на тялото от желязо.

Малабсорбцията на желязо може да се появи поради хронична диария, частична или пълна гастректомия или други синдроми на малабсорбция като целиакия (където лигавицата на тънките черва е увредена от ефекта на глутен – протеина, открит в пшеницата и други зърнени култури от семействотото на тревите). Това води до ниска употреба на желязо от тялото.

• вторична кръвна загуба в резултат на предизвикано от лекарства стомашно-чревно кървене (обикновено от антикоагуланти, аспирин или стероиди); тежки менструации; или кръвоизлив от травма, стомашно-чревни язви, злокачествено заболяване или варици (разширени вени, артерии или лимфен съд).

• бременност, която отклонява майчиното желязо към плода за еритропоеза

• механична еритроцитна травма, причинена от протезен сърдечен клапан или вена кава филтри

Такива заболявания като ревматоиден артрит, нарушения на съединителната тъкан, хронична инфекция, травма или злокачествено заболяване обикновено се бъркат с лека анемия от дефицит на желязо. Вдействителност те са свързани с хронична анемия. Тялото естествено ще удържа желязото от канцерогенни или инфекциозни образувания, които също имат нужда от желязо. В тези случаи усвояването на желязото може да допринесе за разпространението на болестта.

Други заболявания, които могат да доведат до недостиг на желязо са следните:

Езофагитът е възпаление на хранопровода и е най-честата повреда на мускулната клапа между хранопровода и стомаха. Тя не позволява на висококиселинното стомашно съдържание да се връща обратно (рефлукс) в хранопровода. Тъй като хранопровода не е пригоден да издържа на много киселина се получава възпаление на лигавицата и започва бавно изтичане на кръв, което в крайна сметка води до анемия.

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Има две основни причини: инфекция от бактерията Helicobacter pylori, а другата е различни перорални лекарства (най-вече аспирин и NSAIDs [ибупрофен, продаван като Motrin, Advil, Midol], напроксен [Aleve] и кетопрофен [Orudis, Acton]). Тези лекарства може да са отлични за облекчаване на болката, но техните странични ефекти са толкова чести, че някои ги наричат „малки помощници на гастроентеролога“.

Пептичната язва е локализирана област на възпаление в лигавицата на дванадесетопръстника или стомаха. Възпалението е толкова силно, че лигавицата и подлежащите тъкани всъщност се разрушават, което води до образуване на кратер. Едва след 90-те години изследователите са открили причината, която днес се смята, че е бактерията Helicobacter.

Доброкачествените тумори са доста често срещани в лигавицата на червата. Най-често срещаните са хиперпластични полипи, които не са истинско медицинско усложнение, докато не станат язвени и започне изтичане на кръвта, което причинява железен дефицит. Общите доброкачествени тумори на дебелото черво и ректума са аденомите, от които има два вида: тръбни (наричани още аденоматозни полипи) и вилозен аденом. Освен хронично кървене и произтичащата от това анемия с недостиг на желязо, аденомоите имат потенциал да се превърнат в ракови заболявания.

Ракът е най-сериозната причина за хронична загуба на желязо и е най-често срещаният рак на стомашно-чревния тракт в Северна Америка. Обикновено тези ракови заболявания се развиват бавно, хранейки се чрез стената на червата. Те също могат да метастазират, причинявайки дъщерни тумори в лимфните възли, дрениращи стомашно-чревния тракт, както и в черния дроб. Вторият най-важен рак на червата е аденокарцином на стомаха, наблюдаван по-често в Азия и развиващите се страни. Този тип рак има сравнително лоша прогноза.

Симптоми

Поради постепенното прогресиране на разстройството, много пациенти първоначално са без симптоми и са склонни да не търсят медицинска помощ, докато анемията не стане тежка, тоест когато нивата на хемоглобина спаднат до определено ниво (около 7 или 8 g / dl). Много преди масата на червените кръвни клетки да бъде засегната и да се диагностицира анемия, развиващият се дефицит на желязо влияе върху активността. Дори при леко понижени нива на желязото, пълното окисление на пирувата е нарушено, което намалява физическата работоспособност и продуктивността, което води до често срещани симптоми на умора, слабост и задух.

В напреднали стадии намаленият хемоглобин и последващото понижаване на капацитета за пренасяне на кислород в кръвта причиняват на пациента развитие на задух при натоварване, умора, виене на свят, слабост, бледи ушни лобове, длани, конюнктива и лигавици, трудна концентрация, раздразнителност, главоболие, чувствителност към инфекция и усещане за изтръпване в пръстите на ръцете и краката.

Намалената перфузия на кислорода кара сърцето да го компенсира с увеличен сърдечен пулс и тахикардия. Други, по-малко чести прояви на железен дефицит включват глосит (възпаление на езика), ъглов стоматит (фисуриране в ъглите на устата) и койлонихия (вдлъбнати или „лъжични” нокти).

Въпреки че класическите симптоми на недостиг на желязо отдавна са известни, друг симптом също вече се превръща в класически: лоша поносимост към студа. Един от начините на тялото да ускори производството на топлина, когато температурата на околната среда пада, включва невротрансмитера норепинефрин и хормоните на щитовидната жлеза, които ускоряват метаболизма. Недостигът на желязо влошава регулирането на температурата, както при животните, така и при хората, вероятно като пречи на нормалното производство на тези съединения.

Структурно или функционално променената епителна тъкан често се среща при хора с желязодефицитна анемия. Ноктите стават чупливи, тънки и с форма на лъжица или вдлъбнати в резултат на нарушена циркулация на капилярите. Езикът може да бъде възпален, със зачервяване и парене, причинени от атрофия на папилите. Тези промени обаче могат да бъдат променени в рамките на седмица или две след възстановяването на желязото.

Промени могат да настъпят и в епитела в ъглите на устата, причинявайки болезненост, сухота и напукване (ъглов стоматит). Езикът става гладък и пациентът се оплаква от дисфагия (затруднено преглъщане) или може да развие пика. Дисфагията често се свързва с „паяжина“ от лигавици и възпалителни клетки в кръстовището между хипофаринкса и хранопровода. Тези лезии могат да станат злокачествени. Може да има и свързани невромускулни ефекти, включително вазомоторни нарушения, вдървяване и изтръпване на крайниците и невралгична болка.

Тъй като желязото е компонент на съединения, различни от хемоглобина (например цитохроми, миоглобин, каталаза), дефицитите вероятно променят няколко тъканни ензими, които от своя страна могат да са отговорни за много от клиничните прояви.

Хората с желязодефицитна анемия също така проявяват гастрит, невромускулни промени, раздразнителност, главоболие, вдървяване, изтръпване и вазомоторни нарушения.
Причината за неврологичните симптоми е неясна, но може да бъде причинена от хипоксия във вече компрометираните кръвоносни съдове. Нарушенията на походката са редки. Психичното объркване, загубата на паметта и дезориентацията често са свързани с анемия при възрастните хора и симптомите могат да бъдат пренебрегвани като „нормални“ промени на стареенето.

Пика е любопитен симптом, наблюдаван при някои хора с недостиг на желязо. Те ще проявят необичаен апетит към лед, глина, мръсотия, боя, замаска, мазилка и други нехранителни вещества. Въпреки че пиката най-често се наблюдава при деца, при възрастните, пика като цяло се проявява в жажда към лед и необходимост от дъвченето му. За някои хора е известно, че ядат до осем подноса лед на ден. Това поведение се спазва от години, особено при жени и деца от групи с ниски доходи, които имат недостиг на желязо или цинк. Има драматична промяна в рамките на дни, след даване на желязо, и много преди червените кръвни клетки да реагират.

Отравянето с живак понякога може да бъде сбъркано с недостиг на желязо. Според д-р Хал Хъгинс, зъболекар, който е направил обширни изследвания в областта на амалгамата (живачни пломби), хронично изморените хора често се смятат за страдащи от недостиг на желязо. Въпреки това, когато се извърши изследване (пълна кръвна картина), често се установява, че нивата на желязо са в нормални граници. Ако живакът се свърже с едно или всичките четири места за свързване на сярата, върху хемоглобина ще се появят същите симптоми. Ако дори един живачен атом вземе една серна позиция, капацитетът за пренасяне на кислород на хемоглобина спада с 25%.

От друга страна, пълната кръвна картина може да регистрира добро ниво на хемоглобина, както и висок хематокрит, но хората все още могат да се чувстват хронично уморени. (Хематокритът е термин, използван за означаване на дела/обема на червените кръвни клетки в кръвта). Това може да е така, защото тялото не разпознава, че не транспортира достатъчно кислород и компенсира чрез струпване на повече червени кръвни клетки в кръвообращението, произвеждайки висока концентрация на нискоефективен хемоглобин. Следователно, химията на кръвта може да изглежда добре, но пациентът все още да не се чувства добре.

Ако имаме силно уморен човек, чийто костен мозък все още функционира добре и произвежда червени кръвни клетки и нивата на хемоглобин, хематокрит, алк фос и LDH са в нормални граници, но все пак той все още е с много ниски енергийни нива, като възможен източник на хроничната умора трябва да се разглежда живака- живачни амалгами или живачни продукти.

Живакът не само пречи на червените кръвни клетки, но също така може да попречи на производството на вещество, наречено коензим А, което е необходимо за образуването на хемоглобина и холестерола.

Червените кръвни клетки живеят само 120 дни и след това умират; но ако е принудено, тялото е в състояние да регенерира половината си червени клетки за два дни. При това обаче в кръвта ще има повишаване на два ензима: алкална фосфатаза (алк фос) и млечна дехидрогеназа (LDH). И двете се измерват чрез ензимни тестове за кръвен профил. Вземането на само една четвърт от червените кръвни клетки определено ще бъде забелязано от тялото.

Деца и бебета

Преждевременно родените бебета са най-застрашени от недостиг на желязо, тъй като по-голямата част от желязото те получават чрез майката през последния триместър. Запасите от желязо за майката са достатъчни за първите пет или шест месеца при доносеното бебе, но само за около два месеца при недоносеното бебе (и).

Въпреки че по-голямата част от бебетата с анемия са с наднормено тегло, много от тях са с наднормено тегло поради прекомерното хранене с мляко. Тези деца стават анемични по две причини: първата, млякото е лош източник на желязо и се дава поради изключването на твърдите храни и второ, някои кърмачета, хранени с краве мляко, имат повишена фекална загуба на кръв.

Въпреки че са пълнички, тези кърмачета са бледи, обикновено имат слабо развити мускули и са склонни към инфекции. Цветът на кожата може да бъде описан като порцеланов. Понастоящем се препоръчва кравето мляко да не се дава на деца под две години.

Точният механизъм е неизвестен, но изглежда, че анемията с дефицит на желязо увеличава изтичането на плазмени протеини при кърмачета, причинявайки оток, забавен растеж и понижена серумна концентрация на протеините: албумин, гама глобулин и трансферин.

Загубата на кръв при кърмачета може да е по различни причини, с изключение на злополуките. Не е нечувано за кърмачетата да развият симптоми, подобни на болестта на Крон – обикновено от пиене на мляко – но и от реакция към зърнени култури. Човешкият паровирус В-19, известен още като пета болест и шамарно заболяване (Инфекциозен еритем), както и вирусен хепатит В или С са сред вирусите, които водят до загуба на кръв.

Бактериалната инфекция с хеликобактерия (H. pylori), E. coli, S. enteritidis (салмонела) или такива паразити като кръгъл червей, анкилория или G. lamblia са сред видовете инфекции, които също могат да допринесат за загубата на кръв. Хелиобактерният организъм е този, който може да остане незабелязан. Често бактерията е в семейството и може да се открие при деца на три години.

През първата година от живота настъпват значителни хемопоетични промени. Феталният хемоглобин (HgF) присъства през първите пет месеца, а възрастният хемоглобин постоянно се увеличава през първата половина на детската възраст. Феталният хемоглобин причинява съкратена преживяемост на RBC и по този начин намален брой RBC. Чест резултат, на възраст от два до три месеца, е физиологичната анемия. Смята се, че високите нива на HgF потискат производството на еритропоетин, хормон, отделян от бъбреците, който стимулира производството на RBC.

Запасите от майчино желязо са налице през първите пет или шест месеца и след това постепенно намаляват, което се отчита с намалените нива на хемоглобина към края на първите шест месеца. Появата на физиологична анемия не се влияе от адекватното снабдяване с желязо. Въпреки това, когато еритропоезата се стимулира, доставките на желязо са необходими за образуването на хемоглобин.

Децата, лишени от желязо, стават раздразнителни, неспокойни и имат проблем с вниманието. Точната връзка на анемията с дефицита на желязо и поведенческото и интелектуално функциониране не е ясна, но все повече доказателства показват, че дефицитът на желязо, самостоятелно или с анемия, води до нарушени познавателни умения, които могат или не могат да бъдат премахнати след коригиращи мерки за преодоляване дефицита на желязо.

Тези симптоми са сред първите, които се появяват, когато желязото в тялото започне да пада и са сред първите изчезващи, след като приема на желязо отново се увеличи.
Особеното в случая е, че кръвните изследвания могат да изключат анемия, а не е задължително да разкрият и дефицит на желязо. Тези деца често погрешно са диагностицирани с ADD / ADHD (нарушение на дефицита на вниманието / разстройство на хиперактивността с дефицит на вниманието).

Тъй като анемията се развива бавно, детето се научава да се адаптира към намаляващото ниво на хемоглобина. Изглежда повечето деца имат забележителна способност да функционират доста добре, въпреки ниските нива на хемоглобина. Освен това, компенсаторните механизми могат да забавят развитието на всякакви очевидни признаци. След като хемоглобинът падне достатъчно, такива клиничните признаци като мускулна слабост и лесна уморяемост са първите.

Кожата обикновено е бледа и при тежка анемия може да има восъчна бледност. Проявите на централната нервна система включват главоболие, замаяност, лекота на главата, раздразнителност, забавени мисловни процеси, намалена концентрация, апатия и депресия. Растежът е забавен, заедно със сексуалното съзряване при по-голямото дете. Ефектите върху кръвоносната система могат да бъдат дълбоки, тъй като влияят върху сърдечната честота и сърдечния пулс, както и върху мозъчната дейност.

Диагностицирането на желязодефицитна анемия се основава на клинични прояви и лабораторни тестове.

Лечение на желязодефицитна анемия

Лечението на анемията с дефицит на желязо включва намиране и премахване или изключване на източниците на загуба на кръв и причината за дефицита, тоест дали е резултат от недостатъчен прием на желязо или малабсорбция. Без тази първа стъпка всяка фармакологична терапия само ще облекчи симптомите (палиативнo) или ще се добави към съществуващ проблем.

Дефицитът на желязо и загубата на кръв са най-честите причини. Възстановяването на желязото е много ефективно при лечението на анемия с дефицит на желязо и може да се направи перорално, интрамускулно (IM) или интравенозно (IV).

Най-често срещаната форма за възстановяване недостига на желязото са пероралните препарати или комбинация от перорално желязо плюс витамин С, за да се повиши усвояването на желязото. Обичайната форма е железен сулфат, като това е проста и евтина добавка. Фармацевтичната индустрия предлага много други видове железни препарати, но всички те са по-скъпи и много по-трудни за усвояване от железния сулфат и обикновено не са необходими. Беше установено, че простата форма- железен сулфат, работи най-добре.
Понякога оралната форма причинява стомашни неразположения. Това особено важи за фармацевтичните форми. Другите форми се абсорбират по-лесно и леко се приемат от храносмилателния тракт. И в двата случая приемането на добавка с хранатa в разделени дози, заедно с витамин С, работи най-добре.

В някои случаи желязото може да се прилага парентерално (по друг начин, освен през устата). Причината за това може да е: защото пациентът не може да приема оралните форми или се нуждае от повече желязо, отколкото може да се приеме перорално; ако малабсорбцията пречи на адекватното усвояване на желязото; ако е належаща максимално бърза регенерация на хемоглобина. Тъй като прилагането на общата доза IV (интравенозна) инфузия на допълнително желязо е безболезнена и изисква по-малко инжекции, обикновено тя се предпочита пред IM (интрамускулно) приложение.

Интравенозното добавяне на желязо обикновено се прилага при бременни жени или гериатрични пациенти с тежка анемия. Те трябва да получат пълна инфузия на железен декстран в нормален физиологичен разтвор за осем часа. Мускулни инжекции често се правят, когато има малабсорбционен проблем, тъй като тази форма ще заобиколи храносмилателната система. След инжектирането мястото не трябва да се масажира и пациентът не трябва да прави енергични упражнения в продължение на поне тридесет минути.

Пероралното приложение на железен сулфат, глюконат или фумарат, което осигурява около 200 mg желязо, е ефективно за обръщане на анемията с дефицит на желязо. След като терапията с желязо започне, хората често показват бързо намаляване на умората, летаргията и другите симптоми.

Две трети от дефицита на хемоглобин обикновено се коригира в рамките на първия месец от терапията, независимо от тежестта на анемията. Обикновено терапията продължава в продължение на шест до дванадесет месеца, след като кървенето е спряло. За жени с менструация може да е необходима ежедневна терапия до менопаузата. Увеличаването на броя на ретикулоцитите е добра мярка в отговор на терапията с желязо.

Страничните ефекти на фармацевтичните перорални железни препарати включват:

• промяна в цвета на изпражненията към зелен или черен;
• запек или разхлабени изпражнения;
• оцветени зъби (добрата грижа за устната кухина след приложението е важна).

Обърнете внимание

Предозирането с желязо може да е смъртоносно, настъпва отравяне с желязо, ако има бързо поглъщане на огромни количества желязо. Най-честата причина за случайно отравяне при малки деца, е приемането на добавки с желязо или витамини с желязо. Само 6-12 такива таблетки са причинили смърт. Всяко дете със съмнения за прием на такива таблетки, се счита за спешен медицински случай. Тридесет минути могат да бъдат решаващи.

Приемането на самопредписана добавка може да маскира такива опасни състояния като стомашно-чревно кървене от язви, рак или паразити. Затова е по-разумно да се потърси професионална помощ.

Желязно претоварване

Тъй като твърде много желязо може да бъде също толкова пагубно за тялото, колкото и твърде малкото и тъй като не може да се изхвърли лесно от тялото, се препоръчва хелатотерапия. Пациентите, които се нуждаят от повторни кръвопреливания, като тези със сърповидноклетъчна анемия, таласемия майор и някои форми на рак, могат да развият трансфузионно претоварване с желязо.

Видът на хелатотерапията, използвана за отстраняване на желязо от пациенти с претоварване, не трябва да се бърка с EDTA (етилендиаминтетра оцетна киселина), метод, използван от някои практикуващи алтернативна медицина. EDTA е широкоспектърен хелатор, който се свързва с и отстранява редица минерали, включително желязо.

Източник: www.innvista.com

Още по темата:

Анемия

Минерали

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Аминокиселини

Тест за пиролурия

Ракът на стомаха – опасното сираче

Недостигът на желязо води до тромбоза

Приемането на желязо и фолиева киселина през бременността способства за раждането на интелигентни деца

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Желязодефицитна анемия

Каква е разликата между „дефицит на желязо“ и „анемия“?! Анемията с дефицит на желязо е най-често срещаната форма на анемия в света, произвеждаща червени кръвни

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност