Недостигът на желязо води до тромбоза

Съдържащите желязо хранителни добавки могат да помогнат за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза и други кръвни съсиреци, които са животозастрашаващи. Това е заключението на изследователи от Кралския колеж в Лондон.

Те изследвали 609 пациенти, страдащи от заболяване на кръвоносните съдове, телеангиектазия, която се свързва с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Било установено, че този повишен риск изчезва, когато пациентите започнат редовно да приемат добавки с желязо. Преди това, нивото на желязо в кръвта им било доста ниско, заради постоянната загуба на този метал от прекомерното кървене.

Публикуваното в списанието Thorax изследване показва, че нивото на желязо от 6 ммл/ л в сравнение с нормално ниво от 17 ммл/ л води до два и половина пъти по- голям риск от дълбока венозна тромбоза и други усложнения от този вид. Кръвните съсиреци в краката причиняват болезнен оток, а в някои случаи водят до образуването на тромби, които “пътуват” до белите дробове.

Това има фатални последствия. Според авторите, ниското ниво на желязо в кръвта е лечим рисков фактор при опасност от образуване на кръвни съсиреци, но за окончателното потвърждение на тази хипотеза се изисква по – мащабно наблюдение. Ако това бъде окончателно доказано, медицината ще разполага с достатъчно мощен инструмент за превенция на смъртоносно опасните усложнения.

Учените смятат, че желязодефицитната анемия засяга около един милиард души на планетата. По-рано на връзката на този рисков фактор с образуването на кръвни съсиреци не се обръщаше внимание, тъй като нивото на желязо варира през деня.

Още по темата

Желязодефицитна анемия

Симптоми за желязодефицитна анемия

Анемия

Витамин С

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации