Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Недостигът на желязо води до тромбоза

Съдържащите желязо хранителни добавки могат да помогнат за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза и други кръвни съсиреци, които са животозастрашаващи. Това е заключението на изследователи от Кралския колеж в Лондон.

Те изследвали 609 пациенти, страдащи от заболяване на кръвоносните съдове, телеангиектазия, която се свързва с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Било установено, че този повишен риск изчезва, когато пациентите започнат редовно да приемат добавки с желязо. Преди това, нивото на желязо в кръвта им било доста ниско, заради постоянната загуба на този метал от прекомерното кървене.

Публикуваното в списанието Thorax изследване показва, че нивото на желязо от 6 ммл/ л в сравнение с нормално ниво от 17 ммл/ л води до два и половина пъти по- голям риск от дълбока венозна тромбоза и други усложнения от този вид. Кръвните съсиреци в краката причиняват болезнен оток, а в някои случаи водят до образуването на тромби, които “пътуват” до белите дробове.

Това има фатални последствия. Според авторите, ниското ниво на желязо в кръвта е лечим рисков фактор при опасност от образуване на кръвни съсиреци, но за окончателното потвърждение на тази хипотеза се изисква по – мащабно наблюдение. Ако това бъде окончателно доказано, медицината ще разполага с достатъчно мощен инструмент за превенция на смъртоносно опасните усложнения.

Учените смятат, че желязодефицитната анемия засяга около един милиард души на планетата. По-рано на връзката на този рисков фактор с образуването на кръвни съсиреци не се обръщаше внимание, тъй като нивото на желязо варира през деня.

Още по темата

Желязодефицитна анемия

Симптоми за желязодефицитна анемия

Анемия

Витамин С

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации