Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Държите ли децата си твърде чисти?

Имунна система на децата

Махатма Ганди, лидерът на индийското движение за независимост, популяризира израза „Чистотата е пътя към благочестието.“ Всеки лекар би се съгласил, че чистотата е пътя към здравната нирвана. Но, не стигаме ли твърде далеч в предпазването на малките деца, изолирайки ги от обикновените микроби? Някои родители правят ли услуга на своите деца, като ги държат прекалено чисти?

От десетилетия имунолозите изследват, дали излагането на малки деца на малко мръсотия може да засили способността на имунната им система да се бори с инфекциите по-късно в живота.

Изследване на сър Мел Грийвс, професор по клетъчна биология в Института за изследвания на рака в Лондон, Англия, показва, че децата, отгледани в по-чиста среда, са по-склонни да имат слаба имунна система.

Експертите са загрижени, че липсата на контакт с често срещани инфекции в началото на живота, може дори да е причината за развиване на остра лимфобластна левкемия (ALL) при някои деца.

ALL е най-често срещаният рак при деца на и под 4 години и нивата му в световен мащаб се увеличават. Това злокачествено заболяване засяга белите кръвни клетки в кръвния поток и костния мозък и може бързо да се разпространи в други органи. Лечението е химиотерапия, лъчетерапия или използване на стволови клетки. Но Грийвс, който е водещ на своите изследвания, смята, че някои случаи могат да бъдат предотвратими.

Грийвс казва, че някои деца могат да бъдат генетично предразположени към ALL. Но добавя, че само един процент от тези деца развиват заболяването и че болестта е по-разпространена в богатите общества. Така Грийвс стига до предположението, че причината може да е в начина на живот и средата.

Грийвс смята, че острата лимфобластна левкемия е свързана с детска инфекция. Той твърди, че повечето деца с добра имунна система се справят с инфекциозните атаки, а на децата с отслабена имунна система тези инфекции могат да предизвикат левкемия.

Това означава, че е важно през първите години от живота ни имунната система да бъде подготвена за инфекции, с които може да се справи. Децата трябва да изграждат защитната си система срещу обикновени микроби, които няма да им навредят докато са малки. Ако не го направят, когато израстат имунната им система може да се претовари от атаки, които да имат много тежки последствия.

Много читатели могат да споделят скептицизма ми, че мръсотията може да бъде полезна за нас. От друга страна, имам Ганди и благочестието е на моя страна. Но, може би трябва да мислим за детството като за полагащо основите на подготовката ни за битки, които ще дойдат по-късно в живота. Логично е, че имунната ни система изисква време, за да развие ефективна защита. Съвременната медицина изглежда е забравила за силата на естествения имунитет. И сега знаем, че близо 80 процента от имунната система се намира в червата ни и се нуждаем от здрави бактерии, за да поддържаме имунитета.

Грийвс казва, че има много причини за отслабване на имунната система. Днес ние получаваме твърде тежък токсичен товар от: земеделие, химикали, радиация и замърсяване, които могат да създадат възпаление.

Знаем също, че някои родители са прекалено „грижовни” и предпазват децата си от всеки източник на микроби. Децата им са в онова, което Грийвс нарича „Lysol Prison“ (клетка).

Грийвс вярва, че хроничното възпаление е първопричината за много заболявания. Това не е нова идея, тъй като изследователите вече свързват инфаркта с основното възпаление.

В момента той провежда изследвания за откриване на начини за предотвратяване на рака в детството. Той анализира бактерии, вируси и други организми в червата, за подпомагане и повишаване на имунната система. Той се надява да създаде коктейл от микроби, който може да се дава на децата като напитка, подобно на айран с кисело мляко.

Надявам се да успее. Една от най-потискащите гледки, на която съм бил свидетел, беше в болницата Great Ormond Street, в Лондон, Англия, където видях малки деца, умиращи от рак. Грийвс също приписва решението си да изучава левкемията на собствените си посещения там.

Така че пазете децата чисти, но не бъдете крайни! Най-добрата защита срещу инфекциите е силната имунна система.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата:

Децата трябва да ядат с ръце!

Назоваха елемента, без който децата израстват непослушни!

Диабетът при децата се открива твърде късно!

Ниският коефициент на интелигентност при децата е свързан с неправилното хранене

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Недоспиването е една от причините за напълняването при децата

Високото кръвно налягане при децата е свързано с пасивното пушене!

Диетата на африканските деца е по- здравословна от диетата на европейските

Децата, родени с цезарово сечение са изложени на риск от развитие на алергия и астма

Влажността и гниенето в жилището предизвикат алергии при децата

Как да избегнем недостига на витамини при децата!

Как да подобрим паметта и концентрацията на децата!

Грип при децата: грешки на родителите

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Свързани публикации