Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Диабетът при децата се открива твърде късно!

Диабетът при децата се диагностицира едва когато в малкия организъм се развият животозастрашаващи симптоми. Такова тревожно изявление направиха лекари. Хиляди деца с диабет от първи тип и техните родители научават за това твърде късно. Една четвърт от 29 000 деца с диабет от първи тип във Великобритания, всяка година получават своята диагноза след пристъп на диабетна кетоацидоза, която потенциално заплашва живота им.

Това заяви диабетологът – педиатър от болницата Джон Радклиф в Оксфорд, д-р Джули Едж. Обикновено атаките на диабетната кетоацидоза се случват при пациенти, на които отдавна е поставена диагноза за диабет от първи тип. По време на пристъпа нивото на кръвната захар опасно се увеличава.

Това може да предизвика в детето, страдащо от диабет, виене на свят, гадене, болки в стомаха, учестено дишане и кома, която теоретично може да доведе до смърт. Според д-р Едж, от всички деца, на които диагнозата за диабет от първи тип е била поставена до пет години, 35% са имали пристъп на диабетна кетоацидоза преди да е изяснено основното заболяване.

Известният педиатър споделя загрижеността си за късната диагностика в списанието “British Medical Journal”. Нейните наблюдения са причина за безпокойството и на други лекари. Диабетът при децата е пет пъти по-често заболяване от менингита, а липсата на навременно лечение и при двете заболявания е смъртоносно опасно.

Ето защо основната отговорност носят родителите, които трябва да се обръщат към лекарите при тревожни сигнали. Симптомите за развитие на диабет от първи тип при деца са необичайна жажда, умора, загуба на тегло, често уриниране, включително напикаване (енуреза), “мътно” виждане.

Още по темата

Диетата на африканските деца е по- здравословна от диетата на европейските

Истината за заместителите на захарта

Заместителите на захарта водят до напълняване

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации