В особен риск са децата, родени с ниско тегло. Ако в ранна възраст не са получавали препарати с желязо, достигайки 3- годишна възраст вече имат 4.5 пъти повече проблеми с поведението.

Изследователи от университета Умео, Швеция, изследвали 285 новородени с ниско тегло, които били разделени на две групи. Едната група получавали- плацебо (без желязо), а другата- дневната доза желязо, започвайки от 6-та седмица до 6- месечна възраст. Родителите не знаели, децата им от коя група са. Когато децата достигнали 3.5 годишна възраст били подложени на тестове за оценка на тяхното поведение и интелект.

Резултатите им били сравнени също и с резултатите на 95 деца, родени с нормално тегло. Симптоми за поведенчески проблеми, включително проблеми с концентрацията на вниманието, били забелязани при 12.7 % от децата, които не получавали желязо. За сравнение, при другите две групи деца- приемали желязо и с нормално тегло, такива проблеми били отчетени само при 3% от децата. При 15 от общо 19 деца с поведенчески проблеми, дневния прием на желязо бил по- малък от 1 мг/кг на ден.

Резултатите при тези деца не зависели от това, дали в ранната възраст са били кърмени или са били на изкуствено хранене. Причината за тези резултати е, че желязото играе важна роля в процеса на изграждане на клетките на главния мозък. Изследователите съветват всички родители да проверяват в ранна възраст нивото на желязо на новородените, за да разберат дали няма дефицит на този минерал, се съобщава в списанието Pediatrics

Източник: Pediatrics

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали