Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ниският коефициент на интелигентност при децата е свързан с неправилното хранене

Храненето с много захар, мазнини и обработени компоненти, може да доведе до намаляване на интелигентността при децата, се казва в изследване. То е публикувано в списанието за епидемиология и обществено здраве.

Изследването, което било проведено от учени от Канада и Великобритания, доказало, че все още малко се знае за влиянието на хранителните навици върху интелекта. Както в детството, така и в зряла възраст.

Учените оценили данните, събрани от 3966 деца на възраст 3, 4, 7 и 8,5 години. IQ определяли по интелектуалната скала на Векслер за деца. “Употребата на определени видове храни с високо съдържание на мазнини и захар на 3-годишната възраст, се отразява негативно върху нивото на интелигентност при достигане на 8,5 – годишна възраст” – се казва в статията.

С други думи, изследването установило, че децата, които яли мазни и сладки храни на 3-годишна възраст имали по-нисък коефициент на интелигентност на 8.5- годишна възраст. А децата, които се хранели с пълноценна естествена храна по- висок коефициент. Продуктите, полезни за мозъка, такива като зелена салата, ориз, макаронени изделия, риба и плодове, оказали своя положителен ефект върху детската интелигентност.

В случаите, когато коефициента на интелигентност бил намален с не повече от един пункт, учените отдавали на други причинно – следствени фактори. Такива като особености на възпитанието, съобщава ABC. “При достатъчно голям обем от изследвания може да се определи статистически значимия, дори малък ръст. Клинично той може да бъде незабележим” – казва ABC.

Авторите на изследването отбелязват, че през първите три години от живота, мозъкът расте сравнително бързо. Те добавят, че са необходими още допълнителни изследвания, свързани с развитието на децата и храненето.

Още по темата

Енергийните напитки са опасни за здравето на децата

Майките, спазващи строги диети, раждат глупави деца

Ароматът на някои вещества може да бъде опасен за децата

Книги за изчистване на организма

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Натурални терапии

Свързани публикации