Ароматът на някои вещества може да бъде опасен за децата

Някои аромати на битови стоки могат да са опасни за децата и да предизвикат отравяне. Опасност заплашва децата, използващи обичайни продукти. Става дума за бои, лепила, запалки, дезодоранти, лакове за коса, разтворители и ацетоносъдържащи разтвори, като лакочистители.

Когато децата вдишат миризмата на тези химични вещества и при това я вдишат дълбоко, това може да доведе до промяна в съзнанието, нарушение на сърдечния ритъм, недостиг на кислород и дори до смърт – “синдром на внезапна смърт от спиране на дишането”. Тези аромати са сериозно опасни за децата.

“Родителите трябва да съхраняват разтворители, лепила и други летливи вещества на труднодостъпни за детето места, за да не може то да експериментира с тях и да ги вдишва – препоръчва Улрих Фегелер от Професионалното сдружение на педиатрите (BVKJ) – Мисля, че не бива да се обръща внимание на децата за опасността от “помирисване”, защото така може да се предизвика интерес и любопитство в тях. Но, за възможните последствия от неправилната употреба на лепила и други подобни материали, те трябва да знаят”.

По данни на Професионалната асоциация на педиатрите, всяка четвърта жертва умира при първия опит за “помирисване”. “Децата не могат да оценят ефекта на опияняване с неизвестно вещество и да контролират дозата. – казва Фегелер – Особено много са случаите с аерозолни опаковки, които могат да се впръскват директно в носа и гърлото”.

Още по темата

Магнитните играчки са опасни за децата!

Ниският коефициент на интелигентност при децата е свързан с неправилното хранене

Замърсеният въздух убива деца!

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации