Недоспиването е една от причините за напълняването при децата

Децата, които получават повече сън през почивните дни, е по-малко вероятно да развият затлъстяване. Изследователи от Университетите в Кентъки и Чикаго поставили специално устройство на китката на 308 деца на възраст от 4 до 10 години и проследили структурата на съня им за една седмица. Преди изследването, децата били разделени на три групи въз основа на техния индекс за телесна маса: нормални, с наднормено тегло или със затлъстяване.

При затлъстелите деца продължителността на съня била по-кратка и по-променлива през почивните дни, в сравнение с училищните дни и имало тенденция към по-малко сън спрямо другите деца. Децата с наднормено тегло имали смесена структура на съня. В изследването открили зависимост между децата, които спят от 8 до 10 часа на нощ и наднорменото тегло. Тези, които спели по толкова часа били с 3,45 до 4,9 пъти по-голям риск да развият затлъстяване в сравнение с децата, които спели повече.

Изследването препоръчва децата да спят между 9 и половина и 10 часа на нощ. Водещият изследовател д-р Дейвид Гозал казва “… когато съня е по-кратък, регулярността на съня става по-малко организирана и това води до увеличаване на риска от затлъстяване…”. Той отбеляза, че в други изследвания, учените са открили, че хората, които спят по-малко имат повишена кръвна захар и са склонни към пристрастяване към сладки и мазни храни. Той добавя, че липсата на сън води до по-трудно отслабване. “Всичко това предполага, че сънят е важен регулатор на обмяната на веществата”- казва д-р Гозал.

“Ако злоупотребяваме със съня си, като не спим достатъчно, то тогава има вероятност да платим тежка цена, която носи риск от сърдечно-съдови заболявания и всякакви други метаболитни усложнения.” Гозал казва, че нашето динамично общество води до намаляване на съня при децата. Другите фактори, като например, телевизор, компютър и видео игри също допринасят за липсата на сън. Изследването е публикувано на 24 януари в списанието Pediatrics.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Недоспиването е една от причините за напълняването при децата

Децата, които получават повече сън през почивните дни, е по-малко вероятно да развият затлъстяване. Изследователи от Университетите в Кентъки и Чикаго поставили специално устройство на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност