Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Недоспиването и напълняването при децата

Изследване показало, че една от основните причини за напълняването при децата, е недоспиването. Децата, които получават повече сън през почивните дни, е по-малко вероятно да развият затлъстяване.

Изследователи от Университетите в Кентъки и Чикаго поставили специално устройство на китката на 308 деца на възраст от 4 до 10 години. Така проследили структурата на съня им за една седмица. Преди изследването, децата били разделени на три групи въз основа на техния индекс за телесна маса: нормални, с наднормено тегло или със затлъстяване.

При затлъстелите деца продължителността на съня била по-кратка и по-променлива през почивните дни, в сравнение с училищните дни. Също така имало тенденция към по-малко сън спрямо другите деца. Децата с наднормено тегло имали смесена структура на съня. В изследването открили зависимост между децата, които спят от 8 до 10 часа на нощ и наднорменото тегло. Тези, които спели по толкова часа били с 3,45 до 4,9 пъти по-голям риск да развият затлъстяване в сравнение с децата, които спели повече.

Изследването препоръчва децата да спят между 9 и половина и 10 часа на нощ. Водещият изследовател д-р Дейвид Гозал казва “… когато съня е по-кратък, регулярността на съня става по-малко организирана и това води до увеличаване на риска от затлъстяване…”. Той отбеляза, че в други изследвания, учените са открили, че хората, които спят по-малко имат повишена кръвна захар и са склонни към пристрастяване към сладки и мазни храни. Той добавя, че липсата на сън води до по-трудно отслабване. “Всичко това предполага, че сънят е важен регулатор на обмяната на веществата” – казва д-р Гозал.

“Ако злоупотребяваме със съня си, като не спим достатъчно, то тогава има вероятност да платим тежка цена, която носи риск от сърдечносъдови заболявания и всякакви други метаболитни усложнения.” Гозал казва, че нашето динамично общество води до намаляване на съня при децата, което води и до напълняването. Другите фактори, като например, телевизор, компютър и видео игри също допринасят за липсата на сън. Изследването е публикувано в списанието Pediatrics.

Още по темата

Напълняване и наднормено тегло

Заместителите на захарта водят до напълняване

Захарта и затлъстяването на черния дроб!

Диабетът при децата се открива твърде късно!

Учени установили причината за напълняването

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Свързани публикации