Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Захарта и затлъстяването на черния дроб!

Все повече хора страдат от затлъстяване на черния дроб. Разбира се, диетата с високо съдържание на мазнини може да допринесе за това. Видът на консумираната захар, обаче, е много по-важен! Но какъв вид захар стимулира образуването на мазнини в черния дроб: фруктоза или глюкоза?

Фруктозата води до затлъстяване на черния дроб

Фруктозата (плодова захар) е меч с две остриета. Естествената фруктоза се съдържа в плодовете като част от собствената захар на плода и не е заплаха за черния дроб. А силно концентрираната и индустриално произведена фруктоза, която се използва в производството на продукти като подсладител, например, добавя се в много сладкиши, готови ястия и безалкохолни напитки, е проблем!

Учени от центъра за диабет „Джослин” откриха, че високото ниво на фруктоза пречи на метаболизма на мазнините в черния дроб. Тази функция за потискане работата на черния дроб е специфично свойство на фруктозата.

Консумацията на фруктоза може да доведе до затлъстяване на черния дроб, което от своя страна увеличава риска от диабет тип 2.

Глюкозата е друга история

Глюкозата (гроздовата захар) действа на черния дроб по друг начин: стимулира изгарянето на мазнините в черния дроб. Това обяснява факта, защо голямото количество фруктоза е по-вредно за здравето, отколкото богата на глюкоза диета, въпреки че калорийната им стойност е еднаква.

За съжаление, чистата гроздова захар почти никога не се използва в производството, вместо това фабриките все повече разчитат на фруктозата. Но фруктозата се смята не само за „убиец“ на черния дроб, но и за стимулатор на напълняването и нарушенията на липидния обмен.

Глюкозата е по-добра за метаболизма

Фруктозата причинява натрупване на мазнини в черния дроб по същия начин, както консумирането на мазнини, а глюкозата стимулира изгарянето на мазнините в черния дроб и следователно е по-полезна за метаболизма.

Учените стигнаха до това заключение след поредица от изследвания, в които животни са били подложени на 6 различни диети:

* Перфектно балансирана диета;
* Храни с високо съдържание на мазнини;
* Диета с високо съдържание на фруктоза;
* Диета, богата на глюкоза;
* Богато на мазнини и глюкоза хранене;
* Диета, богата на мазнини и фруктоза.

След което учените изследвали различни маркери за откриване на затлъстяване на черния дроб, като, например, ацилкарнитин в чернодробните клетки. Високите нива на ацилкарнитин показват голямо натрупване на мазнини.

Нивата на ацилкарнитин били особено високи в групата, която приемала храна с голямо количество мазнини и фруктоза. Интересното е, че при консумиращите мазнини и глюкоза нивата били по-ниски , отколкото при консумиращите само мазнини (т.е. без захар). Последното показва, че глюкозата способства за изгаряне на мазнините, като по този начин помага за предотвратяване на натрупването им.

Фруктозата вреди на митохондриите, а глюкозата не!

Стойностите на CPT1a също били изследвани. Това е важен ензим, колкото по-висока е стойността му, толкова повече мазнини се изгарят. Високият CPT1a е добър знак, той показва, че митохондриите правят всичко възможно мазнините да не се отлагат в черния дроб.

В диетата, богата на мазнини и фруктоза, нивата на CPT1a били ниски, така че очевидно не се изгарят мазнини в митохондриите. Нещо повече, митохондриите били деформирани и толкова увредени, че не можели да изгарят мазнините. Докато в групата, консумираща мазнини и глюкоза, митохондриите били с нормална форма и функционирали по-ефективно.

Защо глюкозата не е решение

И въпреки че изглежда, че глюкозата е много по-малко вредна за организма от фруктозата, нейният излишък също не е добър, уврежда зъбите (макар и не толкова, колкото битовата захар), дестабилизира кръвната захар и може да бъде канцерогенна.

Най-доброто решение е корекцията на храненето, тъй като неправилната диета има и много други негативни последици. Ако не искате да натрупате мазнини и да се разболеете, вземете нещата в свои ръце като сведете до минимум количеството мазнини и захар!

Какво да кажем за фруктозата в плодовете?

В тази статия под „фруктоза” се разбира индустриално произведената, силно концентрирана фруктоза, която се добавя в безалкохолните напитки и хранителните продукти.

Сиропът от агаве и медът също съдържат много фруктоза. Колкото по-течен е меда, толкова повече фруктоза има в него. Твърдият мед обикновено съдържа малко повече глюкоза от фруктоза.

Фруктозата, която се консумира под формата на пресни плодове, не е заплаха за здравето.

Източник: missfit.ru

Още по темата:

Основни Захари

Истината за заместителите на захарта

Още един „грях” на захарта!

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Лечение със захар

Сърдечносъдови рискови фактори и натурален пчелен мед: влияние върху кръвна захар, холестерол, триацилглицерол, CRP и телесното тегло в сравнение със захарозата

Тест за нивото на кръвната захар

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Здравословно хранене

Сладките храни

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Свързани публикации