Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Грип при децата: грешки на родителите

Най-разпространените заблуди сред родителите за лечение на грип и сезонни инфекции при децата. Симптомите премахнати, а грипа си остава.

Сега, в разгара на простудния сезон, по всички телевизионни канали, всички герои в рекламите, “изнемогващи” от болести, поглъщат чудодеен прах или таблетка и веднага стават бодри, отиват на театър или карат ски. В подобни реклами, честно се казва, че лекарството облекчава симптомите. И – няма нито една дума за лечение на болестта.

Но, само специалистите знаят, че по-голямата част от обикновените граждани, не може да си помислят: облекчаване на симптомите – не означава да се отървете от болестта.

Първо, грип или друга вирусна инфекция няма да мине от това, че ще свалите температурата.

Второ, не са толкова страшни сами по себе си тези сезонни болежки, колкото усложненията след тях. А усложненията няма да ви оставят дълго да чакате, ако не се лекувате нормално и по съвета на тези реклами отидете да цепите дърва или в дискотеката.

И трето, болният човек, дори и без висока температура, която е свалена с “чудотворното” средство, остава носител на инфекцията за другите хора около него и неговото присъствие на обществени места, е най-меко казано, нежелателно. И накрая, всъщност, логиката на рекламата е, че тези лекарства трябва да се приемат, когато се чувствате зле.

Но, никой не ви предупреждава, че ако не се чувствате добре през целия ден, това не означава, че можете да пиете по цял ден тези лекарства. Каква е дневната максимална доза, превишавайки която можете да си навлечете проблеми на главата по-големи от самия грип?

Не всички лекарства са безопасни за децата

– На деца до четиринадесетгодишна възраст, аз силно препоръчвам да не се дават продукти с аспирин- казва добре известният педиатър Евгени Тимаков.- Проблемът е, че при грип се повишава крехкостта на кръвоносните съдове в тялото. И като отчетем, че аспирина повишава кървенето, то кръвотечението от носа е най-безобидното, което може да се случи на детето.

Подобно кървене може да настъпи и в коремната кухина, и дори в мозъка. Като понижаващи температурата можете да дадете на детето си лекарства на базата на парацетамол. Но, отново, като следите стриктно за дозата. Неговото предозиране може да предизвика увреждане на черния дроб, остра бъбречна недостатъчност и цял ред живото-застрашаващи явления.

Ако температурата не пада дори след лекарствата

В никакъв случай не бива да се дават повторно лекарства! За сваляне на температурата и облекчаване на състоянието ще помогнат добрите стари обтривания. Смесете в равни количества вода с водка или оцет (в никакъв случай не оцетна есенция – ще изгорите детето) и с този разтвор разтрийте ръцете и краката му. След това го подсушете и сложете в леглото. Но, в никакъв случай не го увивайте с юрган и не му слагайте вълнени чорапи!

Важно! – Симптомите на грип в началото е лесно да се бъркат със симптомите на други заболявания – напомня педиатърът Тимаков – Например, ангината също започва с висока температура и болки в тялото, а характерната болка в гърлото, започва по-късно. Подобна картина може да се наблюдава и при остра чревна инфекция: първоначално, висока температура, главоболие и едва след това може да се появи гадене и диария. Тези заболявания се причиняват от различни вируси и съответно, се лекуват с различни средства. Така че не забравяйте правилото: Не се самолекувайте!

Най-опасните митове за лечение

1. На болното дете трябва да се дава чай с малини и да се тъпче с мед. Малината- натурален продукт, който съдържа аспирин! А аспиринът при децата може да предизвика кървене. Що се отнася до меда- той наистина има антивирусни свойства. Но, освен всички свои достойнства той също е доста алергичен продукт. А да причините, освен грипа, и алергии на детето- това е, със собствените си ръце да влошите състоянието му.

2. На детето трябва да се слагат компреси с хардал (синап), да се запарват краката, да се изсипва горчица в чорапите, да се омотава с шал, да се разтрива със загряващи балсами от етерични масла и т.н. Всички тези и други подобни процедури имат за цел загряване. Но, да загрявате организъм с повишена температура, означава просто да добавите още градуси. Ако детето е с 37,5, то след синапената лапа тя ще достигне 40 и нагоре. Да загрявате, да разтривате и да увивате при повишена температура, е строго забранено!

Освен това, обърнете внимание на това, как спи вашето дете: с твърде топла фланелена пижама, вълнени чорапи и покрито с пухена завивка, всичко това ще създаде условия, които приличат на термос, в който температурата не може да падне, а през цялото време ще се поддържа висока. Топлите процедури са наистина необходими, но само, след като основния етап на заболяването вече е отминал и има само остатъчни симптоми: кашлица, хрема.

Още по темата:

Аспиринът – За или Против!

Как да подобрим паметта и концентрацията на децата!

Как да избегнем недостига на витамини при децата!

Болестта на Алцхаймер е предизвикана от ПАРАЦЕТАМОЛ?

Ароматът на някои вещества може да бъде опасен за децата

Етерични масла и Ароматерапия

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Виртуална консултация с Walter Last и Александър Наумов

Свързани публикации