Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да подобрим паметта и концентрацията на децата!

Причините за свръхактивност на децата са няколко. Някои от тях са наследствени или свързани със средата, в която расте детето, но все още доминираща причина е зависимостта на нервната система от храненето.

Класическите симптоми на свръхактивност включват:

– неспособност на детето да се съсредоточи върху някаква игра или друга дейност за повече от няколко минути;
– бурни изблици на енергия, последвани от изтощение;
– “шило”, агресивност към другите деца (и възрастни);
– прекомерна капризност и раздразнителност.

Продукти, които подобряват паметта и концентрацията

Независимо от това дали се подготвяте за изпит, прекарвате 10 часа в офиса, организирате прием, седите зад волана на автомобила или извършвате някаква друга работа, която изисква силна концентрация и напрегната умствена дейност, тези процеси са пряко зависими от консумираната от вас храна през деня.

За нормалното функциониране на мозъчните клетки е необходими холин (В4)- един от В-витамините. Попадайки в мозъка, той се превръща в ацетилхолин, невротрансмитер, пренасящ информацията между клетките на главния мозък. Ниското ниво на ацетилхолина води до нарушаване на паметта – от “на езика ми е, но не мога да си спомня” до пълната и загуба. Холинът също е необходим и за изграждане и поддържане целостта на миелиновата обвивка, която предпазва нервните клетки и способства за бързото и точно предаване на информацията.

Сред храните, богати на холин, се отнасят: телешки черен дроб, цветно зеле, черен хайвер, яйца, леща и соеви продукти, включително и тофу.

свръхактивностЗа формирането на другия невротрансмитер, допамин, е необходима никотинова киселина (витамин B3) и желязо. Допаминът участва във формирането и поддържането на паметта. Добър източник на витамин В3 са: бирена мая, пуешко месо, камбала, тиквени семки и фъстъци. Храните, които са с високо съдържание на желязо включват: телешки черен дроб, кайсии, стафиди, тиквени семки и орехи. За поддържане на паметта са необходими всички витамини от В -комплекса (В1, В2, B3, B5, В6, В12, биотин (Н) и В9 – фолиева киселина).

При недостиг на тези витамини се забелязва загуба на паметта, нарушение на концентрацията, влошени възприятия и забравяне. Витамините от група В също са необходими и за производството на клетъчна енергия, особено – в клетките на главния мозък. Най-полезните продукти включват: бирена мая, пилешко месо, зеле, овесена каша, бобови, соя, риба, авокадо и картофи. Детето може да проявява необичайна за него непохватност, непоседливост зад масата, невнимателност в училище. При това, всички опити да се привлече вниманието му, като правило се провалят.

За преодоляване свръхактивност при децата може да използва метода на правилния подбор на храната. Децата реагират много бързо на промените в диетата и вие скоро ще разберете кои продукти имат отрицателно въздействие върху поведението му. Затова е достатъчно, за няколко седмици да изваждате от диетата на детето дадена храна, а след това отново да я връщате. За да определите значението на един или друг продукт, на първо време ще трябва да водите дневник на храненето.

За да следите промените в поведението, трябва да отстраните от диетата му всички подсладени храни, напитки с плодови добавки, газирани и плодови напитки, както и всички продукти, подлагани на технологична обработка и готови за консумация. Всяка храна, съдържаща оцветители, подобрители и много захар, може да оказва неблагоприятно въздействие върху мозъка и поведението на детето.

Доказано е, че естествено съдържащите се в някои храни салицилати (съединения, подобни на аспирина), се явяват едва ли не главните виновници за нарушенията в работата на центровете на главния мозък. Именно те са отговорни за поведението на детето. Често, ние се убеждаваме, че е достатъчно само да се отстранят цитрусовите плодове и портокаловия сок от хранителния режим на детето.  Неговото поведение веднага се променя драстично към по-добро.

свръхактивностВажна роля в управлението на детската непоседливост играят полиненаситените мастни киселини (омега-3 и омега-6), необходими, включително и за предаване на нервните импулси.

Техният недостиг или дисбаланс може да попречи на предаването на информация от едно нервно окончание към друго. Диета с високо съдържание на захар, може да попречи за правилното използване на полиненаситените мастни киселини, което ще доведе и до грешки в предаването на нервните импулси.

При хиперактивните деца често се открива недостиг на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Следователно в храната на такива деца трябва да се добавят продукти, които ги съдържат. Сред тях са мазни риби (риба тон, сардини, сьомга, скумрия), тиквено и слънчогледово олио (те трябва да се използват за салати и подправки, но не и за готвене).

В диетата на неспокойните деца често липсват зеленолистни зеленчуци, съдържащи магнезий. Тяхното отсъствие води до нарушаване на деликатния баланс калций/ магнезий, необходим за оптималното функциониране на мозъка и нервната система. За нормализиране нивото на магнезий в организма, е желателно да се добавят в храната на децата някои храни. Такива като  броколи, зелен грах, карфиол, спанак, смокини, както и зърнени култури, включително овес и кафяв ориз.

Възможни са и други причини за свръхактивност на децата. Ако приведените по-горе съвети за изменения в храненето на детето, не окажат значително влияние върху неговото поведение, то следва да потърсите причината във вредното влияние на околната среда или някакво токсично въздействие. Препоръчително е да се консултирате със съответните специалисти.

В частност, токсикологът може да даде точен анализ. Към другите причини за свръхактивност се отнасят физическа травма, например, падане, което може да доведе до някакви външно невидими нарушения. Нашият съвет – не пренебрегвайте консултацията със специалисти – професионалисти.

Източник: www.missfit.ru

Още по темата:

Как да избегнем недостига на витамини при децата!

Водата

Минерали

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К) – основен минерал

Калций (Ca) – основен минерал

Фосфор (Phosphorus)

Свързани публикации