Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Треперене: Неприятно или болест на Паркинсон?

Есенциален тремор или болест на Паркинсон

Откровено казано живеем в нестабилни времена! Заедно с каменистата езда през 2020 г., забелязахте ли напоследък ръцете ви да треперят? Имате ли проблеми с връзването на обувките, полагането на подпис или сте притеснени, че чашата, която държите, се тресе? Сигурно се замисляте за страдащите от болестта на Паркинсон? И се чудите дали изпитвате първите признаци на този проблем?

Родителите също могат да са притеснени, ако детето им има треперещи движения на ръцете. В доклад на Калифорнийския университет се казва, че състоянието, наречено есенциален тремор, може да възникне при малки деца и млади възрастни. Този проблем се увеличава с възрастта. На около 60-годишна възраст 5% от хората забелязват леко треперене. Друго изследване пък посочва, че около 1% от населението страда от тремор.

Есенциалният тремор е най-често срещаната форма и обикновено включва ръцете, по-рядко други части на тялото. Това се случва при движение, а не в покой. Това леко разклащане може да засегне и главата, при движение наляво и надясно или нагоре и надолу. В редки случаи може да засегне и гласовите струни, гласът спира. Може да е свързано и с лош баланс.

Никой не е сигурен в причината. Изследователите изучават част от мозъка, наречена малък мозък, която играе роля в движението и контрола на мускулите. Лекарите обикновено поставят диагнозата, когато симптомите са налични поне три години и няма други признаци на неврологично заболяване. Но има разлики между есенциалния тремор и болестта на Паркинсон, които помагат на лекарите да различават едното от другото състояние.

Например, разглеждането на статистическите шансове е полезно. Есенциалният тремор е приблизително осем пъти по-често срещан от болестта на Паркинсон.

Есенциалният тремор обикновено се появява по време на движение, като писане, ядене или протягане на ръка за ръкостискане. Докато при болестта на Паркинсон треморът се появява, когато ръката не се движи. Това е „треперене в покой“.

Има разлика в честотата и силата на треперене. При есенциален тремор обикновено то е с по-висока честота, с повече повторения за дълъг период от време. При болестта на Паркинсон честотата на движение е по-бавна.

Вглеждането в родовата история може да даде следи. Фамилната анамнеза за есенциален тремор съществува в повече от 50% от случаите; докато при болестта на Паркинсон е само в 10-20%.

По отношение на симптомите, при есенциалния тремор, основният проблем е страха от треперенето. При Паркинсон се появяват и други симптоми освен треперенето, като скованост, забавени движения и проблеми с равновесието.

Лечението също е различно. По-голямата част от хората, които имат есенциален тремор, не се нуждаят от лечение. Всъщност изследователите съобщават, че хората в това състояние рядко търсят лечение. Или чакат дълги години, преди да посетят лекар.

Промяната в начина на живот може да облекчи лекото треперене. Тъй като лишаването от сън задълбочава тремора, решението е очите да са повече време затворени.

Няма съмнение, че тревожността играе основна роля при треперенето. Страдащите посочват, че се опитват да избягват стресови дейности като публичното говорене заради видимостта на треперенето на ръцете. Йога, упражнения за разтягане и релаксация могат да бъдат от полза. Алкохолът също има успокояващ ефект върху тремора, стига да се използва умерено. Пушенето трябва да се елиминира, тъй като никотинът засилва тремора.

При пациенти с болестта на Паркинсон алкохолът няма ефект върху болестта. Но лекарства като леводопа обикновено осигуряват известно подобрение на симптомите.

А за родителите, които забелязват дете с треперещи ръце, накарайте лекар да следи случая и да води дневник на това, което виждате. Докато детето расте и осъзнава треперенето, помогнете му да придобие увереност чрез разбиране на есенциалния тремор.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Паркинсонова болест

Кошмарите са ранни симптоми на Паркинсон

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Болестта на Алцхаймер е предизвикана от ПАРАЦЕТАМОЛ?

Магнезий (Mg) – основен минерал

Медитация

Л – карнитинът. Стъпки в бъдещето

Полезните минерали

Витамините

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Щастието ни чака в пет сутринта!

 

Свързани публикации